hola

Històries del confinament

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha establert una estratègia conjunta en la lluita contra la Covid-19, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, l’Institut Català de la Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica, basada en la intervenció comunitària per poder controlar amb rapidesa la transmissió del virus.

Aquesta actuació preventiva tindrà lloc entre els dies 1 i 5 de desembre i està dirigida a la ciutadania del municipi de més de 14 anys. Les proves consistiran en la realització de tests ràpids d’antígens amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària.

La realització de les proves es farà de dimarts a dissabte de la setmana vinent, en horari de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores a l’edifici de la Biblioteca, amb accés des del Museu, a la plaça de l’Era.

Per tal d'intentar fer el procés més ràpid i agilitzar les proves, Ajuntament i Salut han assignat dies concrets per a la ciutadania en funció dels diferents barris i zones del municipi. Així, dimarts 1 de desembre, es podrà fer la prova el veïnat del barri de Can Folguera; dimecres 2 de desembre, la ciutadania de Can Taió; dijous dia 3, els veïns i veïnes dels barris de Mogoda, Santiga, La Creueta i Can Filuà; mentre que el divendres 4 de desembre s'adreça a la ciutadania de Centre Vila i la Florida, i el dissabte dia 5, al veïnat de Mas Costa i a aquelles persones que no s'hagin pogut fer la prova el dia que els hi tocava.

Per facilitar el tràmit de la realització de la prova, és important que tothom porti la targeta sanitària. Salut comunicarà mitjançant SMS els resultats, que també es podran consultar a la plataforma La Meva Salut.

El Departament de Salut convida a la població a participar activament en aquestes proves, que han de servir per aturar l’extensió del virus i assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que algunes persones no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

 

Les proves han de servir per aturar l’extensió del virus i assegurar que persones infectades no el transmetin a altres 

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha recordat que les dades de la pandèmia al nostre municipi són preocupants. “Tenim un índex de risc de rebrot molt alt i per aquest motiu les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament hem decidit organitzar, els propers dies, aquest cribatge massiu a la ciutadania de Santa Perpètua, realitzant el test ràpid, amb una mostra del nas, que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet i que permet tenir el resultat en poques hores”, ha detallat la primera edil.

“Com alcaldessa faig una crida a tota la ciutadania, a totes les comunitats, per a que participeu en aquest cribatge massiu. Mentre més proves es realitzin, més possibilitats tindrem d’aturar la covid-19 i lluitar amb més eficiència contra el virus. Ens hi va la salut. Fem-ho per nosaltres i les persones estimades”, ha conclòs Isabel Garcia.

 

Foto: tests ràpids d’antígens com els que es realitzaran a Santa Perpètua / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Aquesta mitjanit ha finalitzat la fase 3 de desescalada a tota Catalunya i ha entrat en vigor la «nova normalitat». La Generalitat va aprovar ahir un decret en què s’estableixen les bases del que anomena fase de represa i que s’ha iniciat només 24 hores després que el govern estatal donés llum verda a l’entrada a la fase 3. A partir d’ara, l’executiu català regula aquesta etapa amb totes les competències, deixant sense efecte les mesures de l’estat d’alarma i aixeca totes les restriccions de mobilitat a Catalunya.

Hi haurà una fase de transició fins al 25 de juny, durant la qual s’aplicaran els aforaments del 50% en interiors i del 75 en exteriors. A partir d’aquesta data, no es marca un percentatge de capacitat sinó que la distància física de seguretat a l’interior dels locals ha de ser de 2,5m2 per persona i a l’exterior d’1,5m

La mascareta serà obligatòria al transport públic i quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Es poden celebrar reunions familiars i activitats socials, sempre que no es generin aglomeracions, és a dir, no es pugui mantenir la distància física interpersonal de seguretat. Els parcs infantils poden obrir sense oblidar les recomanacions de les mascaretes i la distància.


Foto: Lús de mascareta segueix sent obligatori a la via pública si no es pot respectar la distància / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

El programa d’activitats de Moguda Escènica també s’ha vist afectat per la pandèmia de la Covid-19 i l’Ajuntament de Santa Perpètua ha decidit suspendre aquestes activitats que tenien lloc entre els mesos de juny i juliol, majoritàriament a l’amfiteatre del parc Central com a oferta cultural als mesos d’estiu.

La Covid-19 fa impossible organitzar un programa cultural com el que inclou Moguda Escènica amb la situació actual de desescalada i d’incertesa al voltant de l’arribada de les diferents fases. Moguda Escènica incloïa Cinema a la Fresca, la Central Musical i Arts al carrer. El regidor de Cultura, Marçal Solà, ha anunciat que el festival Moguda escènica no es podrà fer en l'època prevista de juny i juliol quan cada setmana hi havia oferta d'arts escèniques.

Tot i això, el regidor de Cultura ha informat que la majoria d’activitats previstes en aquest programa s’han traslladat a la Festa Major d’Estiu, que sí es farà.

La Festa Major d'Estiu inclourà la majoria del programa del festival Moguda escènica que no es podrà fer com estava previst a partir de finals de juny.

Foto: Imatge d'arxiu d'una actuació de l'Escola de Música durant Moguda Escènica / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

L’Hospital de Mollet ha informat que aquesta darrera setmana hi ha hagut dos nous ingressos degut al Covid19 amb simptomatologia respiratòria després de quatre setmanes sense ingressos i afegit que també s’ha detectat «algunes persones amb simptomatologia i/o sospita de Covid19, fet que obliga a extremar les mesures de precaució preses».

La Fundació Sanitària Mollet, en la seva darrera reunió del Consell de Participació Ciutadana, ha recordat la importància d’actuar amb responsabilitat ciutadana, «molta prudència i anar recuperant la normalitat de forma progressiva però mantenint les mesures de prevenció, les distàncies de seguretat i el rentat de mans».

El Consell de Participació Ciutadana es va reunir dimarts per videoconferència amb 22 membres presents per tal d’explicar l’evolució de la situació relacionada amb el Covid19 al llarg dels últims tres mesos i exposar quines són les acciones previstes de cara a la normalització de l’activitat.

El Consell de Participació Ciutadana de l’FSM va agrair públicament a tots els professionals de la fundació la seva feina que "al llarg d’aquests tres mesos han estat fent front al Covid19 amb professionalitat, escalf i molt compromís". Així mateix, va enviar "el seu més profund agraïment a la responsabilitat mostrada per tota la població durant el període de confinament, gràcies a la qual ha estat possible la contenció del virus i la davallada dels contagis arreu del territori".


Foto: Hospital de Mollet / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

La Regidoria de Desenvolupament Local ofereix un nou servei d’assessorament personalitzat per videoconferència davant la situació actual que es viu a causa de la pandèmia de la Covid-19. “Amb aquesta nova implantació podem continuar mantenint un tracte proper al ciutadà, de forma totalment senzilla i confidencial”, expliquen. Així, s’ofereix atenció a aquelles persones que es plantegen posar en marxa una idea de negoci, demanar ajuts o subvencions, renovar el que ja es té en marxa o col·laborar amb altres, amb el suport de Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu. Desenvolupament Local disposa dels serveis Catalunya Emprèn, Reempresa i les tramitacions al Punt d’Atenció a l’Emprenedoria (PAE), on s’ofereix informació, assessorament i acompanyament per a l’estudi de la idea inicial o la compravenda d’algun negoci en marxa, la cerca de clients, l’estudi de costos, la cerca de finançament o subvencions, la sol·licitud de la capitalització de l’atur, la realització del pla d’empresa o canvas, i tramitar l’alta a la Seguretat Social i Hisenda com a autònom o societat, entre d’altres. A més, s’ofereix assessorament sobre com posar en marxa una cooperativa i les seves avantatges dins del nou entorn social i econòmic; acompanyament a la consolidació del negoci i la derivació a serveis especialitzats i, en el cas de les persones que es jubilen o no es poden fer càrrec del negoci, se les ajuda a trobar un reemprenedor i tramitar la baixa de l’activitat. També s’ha reiniciat l’activitat formativa amb l’aula virtual. Per a més informació, es pot contactar amb la Unitat d’Empreses i Emprenedoria a l’adreça electrònica empresa@staperpetua.cat.


Foto: Centre de Desenvolupament Local / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

El proper dimarts 16 de juny, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, tornarà a posar-se a disposició de la ciutadania que vulgui fer arribar les seves qüestions en una edició més del programa radiofònic Línia directa amb l’alcaldessa. L'emissió tindrà lloc a les 18 hores des de la Sala de Plens de l'Ajuntament. L’espai es podrà seguir a través del 107.0 FM, online al web de l’emissora radio.staperpetua.org, a través dels Facebooks @radiosantaperpetua i @ajuntamenSPM i del compte Instagram de l'Informatiu (@linformatiuSPM). Un cop finalitzi, el vídeo es penjarà al canal youtube de l’Ajuntament ComunicacióSPM.

Les persones que vulguin enviar la seva consulta abans de l’inici del programa poden fer-ho al facebook de la ràdio, al whatsapp 608 748 018, al correu radio@staperpetua.cat i a través del compte d’Instagram de l’Informatiu @linformatiuspm. Aquestes mateixes opcions continuaran obertes durant la seva emissió.

Des de l'inici de l'estat d'alarma, aquesta serà la sisena ocasió en la qual Isabel Garcia respondrà les preguntes de la ciutadania a través de Ràdio Santa Perpètua.

Foto: Isabel Garcia, en una de les intervencions al Línia directa durant l'estat d'alarma / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

La Biblioteca Municipal Josep Jardí inicia la desescalada el 15 de juny amb la posada en marxa del servei de préstec amb cita prèvia. Els usuaris hauran de demanar hora a través d'un formulari disponible a través de les xarxes socials de la Biblioteca o trucant al telèfon 93 560 62 22. Pel que fa a les devolucions, els retorns es faran únicament a través de la bústia de retorn i durant l'horari d'atenció: dilluns, dimecres, dijous i divendres de 16.30 a 20 hores i els dimarts de 10.30 a 14 hores.

Per a la recollida de documents, caldrà portar el carnet de la biblioteca i avisa que "és important evitar aglomeracions i, per això, es demana anar a l’hora acordada". Per a la realització del préstec no és podrà accedir a la biblioteca, el préstec es farà sense entrar a l’edifici.

Els usuaris de la Biblioteca que tinguin pendent la recollida d'un document hauran de demanar igualment cita prèvia. El termini per recollir les reserves s'ha ampliat fins al 22 de juny i els préstecs estan allargats fins al 31 de juliol.

Tots els llibres que es retornin a partir del dilluns 15 de juny es posaran en una quarantena de 14 dies per això, en el cas que algun usuari tingui reservat un llibre que ara entrarà en quarantena, des de la Biblioteca s'avisarà quan el document estigui disponible per passar-lo a buscar. El préstec interbibliotecari continua encara suspès.

La directora de la Biblioteca, Míriam Gásquez, ha explicat que des del 15 de juny es podrà demanar cita prèvia exclusivament per al servei de préstec. Gásquez ha explicat que l'horari de la Biblioteca també ha variat. Si només es vol retorn documents caldrà fer-ho en l'horari d'obertura i a la bústia com ha recordat la directora de la Biblioteca que recomana no tenir presa perquè estan allargats fins al 31 de juliol.

Míriam Gásquez ha demanat comprensió ja que el servei es prestarà a la porta de l'equipament i els llibres retornats estaran en quarantena durant dues setmanes abans de poder-los manipular. La directora de la Biblioteca ha explicat que s'anirà reprenent els serveis "de mica en mica a mesura que es puguin garantir les mesures d'higiene i seguretat de la plantilla i dels usuaris" i, per això, s'ha establert un protocol complexe.


Foto: La Biblioteca Municipal reobre el servei aquest dilluns 15 de juny / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

La Xarxa de Suport Mutu de Santa Perpètua és una de les iniciatives solidàries que han sorgit a causa de la pandèmia i que recull Solivid, un mapa col·laboratiu que han impulsat l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Grup de Recerca Energia, Territori i Societat de la UAB. El mapa, que va ser iniciat just quan va començar el confinament, mostra, actualment, 200 iniciatives solidàries d’arreu del món. Aquest projecte pretén recollir i difondre informació sobre les accions altruistes davant la crisi de la covid-19. Les accions solidaries s’agrupen en una dotzena de categories. Qualsevol persona pot aportar una referència al mapa, omplint els diferents camps. El mapa i la pàgina web han estat dissenyades amb programari lliure.


Foto: Un dels voluntaris de la Xarxa de Suport Mutu fent el lliurament de la compra / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

El Servei d’informació i suport emocional a la ciutadania del Vallès Occidental ha atès 3.322 persones des del 30 de març i fins l’1 de juny, tant en la línia oberta gratuïta com en les trucades de seguiment que es fan a persones vulnerables de la comarca. Aquest servei, que va posar en marxa el Consell Comarcal del Vallès Occidental coincidint amb l’estat d’alarma, segueix actiu i funciona cada dia de les 9 del matí fins les 9 del vespre, els 7 dies de la setmana. Per accedir-hi cal trucar a la línia gratuïta 900 29 35 34.

El 88% de les atencions realitzades han estat per a acompanyament emocional i s’ha detectat entre aquestes la necessitat d’un acompanyament especial en els processos de dol sense comiat. Des del servei també s’ha pogut fer acompanyament a 656 persones que viuen soles a les quals s’ha fet un seguiment durant tot aquest període, segons ha explicat el consell en un comunicat.

Les persones que hi truquen expressen estats físics, anímics, situacions d’angoixa, tristesa o fins i tot incapacitat de la gestió emocional a casa amb insomni o ansietat. També es fa suport als ajuntaments en la seva tasca de seguiment de les persones més vulnerables. En aquest vessant, cal destacar el seguiment que s’està fent a persones grans que es troben en situació de vulnerabilitat.

Grups d’Ajuda Mútua al Dol sense comiat

També segueixen en actiu els Grups d’Ajuda Mútua (GAM) al Dol sense comiat amb la finalitat compartir l’experiència vital -el dol sense comiat- i millorar l’estat emocional de qui el pateix, compartint, donant i rebent suport del propi grup i socialitzant les experiències des d’una perspectiva de salut comunitària.

El servei és gratuït  i per poder participar-hi es pot demanar a la línia gratuïta 900 29 35 34 o bé escriure un correu electrònic a l’adreça ccvoc.benestar@ccvoc.cat.


Foto:Servei telefònic del consell comarcal / Consell Comarcal

0
0
0
s2sdefault

L’Ajuntament obrirà la temporada d'exposicions amb una producció pròpia sobre la Covid-19 a Santa Perpètua, que donarà el tret de sortida a la Festa Major 2020. L’exposició vol recollir les vivències de la ciutadania al llarg d’aquest període de confinament decretat pel govern amb la finalitat de conèixer com s’ha afrontat el tancament obligatori a les diferents llars: en família, entre veïns, des de la solitud...

Per tal de poder recopilar informació, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania per col·laborar aportant tots aquells materials que tinguin a veure amb aquest llarg període. Fotografies, objectes significatius, videos, pancartes dels balcons, dibuixos o manualitats dels infants, idees casolanes... tot serà benvingut, classificat i integrat a l'exposició.

El material es pot lliurar al Museu Municipal o a l'arxiu

A banda, la Regidoria de Cultura publicarà al Facebook: Art i Història un breu formulari que podreu omplir explicant quines han estat les vostres sensacions, emocions, percepcions o pensaments sobre la situació viscuda. També es poden enviar vídeos explicant tots aquests aspectes. 

Les persones interessades a lliurar material per a l'exposició podrà fer-ho físicament al Museu Municipal amb cita prèvia en horari de dilluns a divendres de 14.30 a 20h o enviant un mail a museu@staperpetua.cat. També es pot lliurar el material digitalment a arxiu@staperpetua.cat
 
 
0
0
0
s2sdefault

La fase 2 de la desescalada en la qual van entrar ahir ha suposat l'obertura dels centres educatius de Santa Perpètua, segons marca el decret d'Estat d'alarma i les directrius de la Generalitat de Catalunya. La Conselleria d'Educació ha fixat unes normes, però ha deixat a les direccions de cada centre la decisió de com aplicar-les, segons disponibilitat també de professorat.

Des de les administracions estatals i autonòmica s'ha fixat que només podrà assistir a classe l'alumnat de segon cicle d'Infantil si les famílies demostren que és impossible la conciliació laboral i familiar. Les ràtios seran de 13 alumnes màxim a Infantil i Primària i de 15 a Secundària i el compliment estricte de totes les mesures de prevenció vigents com ara portar mascaretes.

En el cas de Santa Perpètua, el regidor d'Educació, Pere García, ha explicat que els centres educatius han decidit que les portes s'obriran per a aquells alumnes de P3, P4 i P5 els pares dels quals justifiquin la impossibilitat de conciliació i es faran tutories grupals amb l'alumnat de sisè de Primària. També es facilitarà l'opció de tutories individuals amb cita prèvia per a casos especials.

A Secundària, Pere García ha avançat que s'ha optat també per tutories grupals per alumnat de quart d'ESO, segon de Batxillerat i el darrer curs dels cicles formatius. En els instituts també es podrà donar cita prèvia per a tutories individuals.

Des d'ahir 8 de juny els centres educatius obren les portes només en determinades casuístiques. El curs lectiu 2019-2020 acaba el 19 de juny.


Foto: Dos alumnes i dues professores ahir a l'Escola Santa Perpètua / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Santa Perpètua ha avançat aquest dilluns 8 de juny a la fase 2 del pla de desconfinament, juntament amb la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries Metropolitana Nord i Sud. En aquesta fase 2 o intermèdia, s’amplien les activitats que impliquen relació entre persones, sempre respectant les mesures de seguretat i higiene, i se suprimeixen les franges horàries per fer esport i passeig, excepte per a les persones majors de 70 anys, que es manté de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores. També es permeten les trobades i reunions d’un màxim de quinze persones.

Una altra de les novetats destacades d’aquesta fase intermèdia és l’autorització al consum en taula dins dels locals d’hosteleria i restauració, amb un màxim d’un 40% de l’aforament i preferentment amb reserva prèvia. Pel que fa als comerços, poden obrir sense límit de superfície, amb un 40% de l’aforament i mantenint els dos metres de distància.

En fase 2 es poden reunir grups de fins a 15 persones a casa i es permeten les visites a residències de gent gran, però només als centres sense cap cas de Covid-19 o als centres que tinguin ben delimitats els casos positius en zones separades. A les vetlles es limita l’assistència a 15 persones en espais tancats i fins a 25 en espais oberts. Els llocs de culte, en la Fase 2, permeten el 50% de l’aforament.

La mobilitat més enllà del municipi propi segueix limitada a la regió sanitària, excepte per motius laborals o mèdics

Tot i que l’activitat escolar presencial es reprendrà al setembre, en aquesta fase hi haurà certes excepcions com la reobertura de centres i activitats presencials per a l’assistència de menors de 6 anys en cas que els progenitors hagin de treballar presencialment i per a les proves d’accés a la universitat. L’alumnat de final de cicle (4t d'ESO, 2n de batxillerat i 2n dels graus de formació professional) també pot tornar a classe voluntàriament, amb limitacions.


Foto: En la fase 2 es permet el consum també dins del local / Josep Cano 

0
0
0
s2sdefault