hola

La Coral Renaixença va ser fundada l’any 1978 per l’empeny d’un grup de perpetuencs amants del cant coral. El seu primer concert va tenir lloc aquell mateix any en acabar la missa del gall a l’Església Parroquial. En aquestes quatre dècades, l’entitat local ha protagonitzat 420 concerts. En l’actualitat està formada per una trentena de cantaires dirigits des de l’any 2014 per l’Anabel Arias, professora de l’Escola Municipal de Música i Dansa. Per commemorar el 40è aniversari preparen un concert el 16 de juny a la Catedral de Barcelona.

Durant aquest any celebreu el 40 aniversari de l’entitat. Quines activitats hi ha previstes per commemorar aquesta data?
Preparem el plat fort d’aquest any que serà un concert a la Catedral de Barcelona, el dia 16 de juny, a les vuit del vespre. Aquest concert el cantem juntament amb la coral Set de Sol del Club Tennis Sabadell i la coral Violeta, de Centelles. Les tres corals farem aquest concert abans a Sabadell, el dia 2 de juny i el dia 3 a Centelles. De cara al setembre, actuarem en l’acte de l’Onze de Setembre i l’11 de novembre tancarem el Cicle de Concerts de Tardor d’Amics de Santiga. L’actuació tindrà lloc al Centre Parroquial. Ens faran un petit homenatge perquè sempre hem col·laborat amb ells. Per últim, al dese­mbre, el Concert de Nadal que fem cada any.

Com va néixer ara fa 40 anys la Coral Renaixença?
La Coral Renaixença va néixer d’un grup de joves. Mossèn Josep Serra va ser un dels promotors. Ens va dir que havíem de fer una coral, li agradava molt el cant, i a partir d’aquí, amb Josep Cardona, que malauradament va morir en un accident, vam començar a assajar. Després de la Festa Major de setembre de 1978 vam cantar i el dia de la missa del gall vam interpretar tres cançons. Després d’aquell dia ens vam anar engrescant, vam formar la coral i així vam començar amb concerts per Sant Jordi, per Nadal i després actuacions i moltes sortides

Quantes persones van formar part?
En aquell moment, cantaires devíem ser 44 o 45. Hi havia també molta joventut, nenes de 15 i 16 anys, nosaltres que teníem 40 i també alguna persona gran.

Quants components formen part actualment de la Coral Renaixença?
Ara som una trentena de persones i encara continuem cinc o sis veterans, dels fundadors.

Quanta gent ha passat per la coral en aquestes quatre dècades?
Molta. També de directors han passat molts per la coral. El primer va ser Josep Cardona (1978-1986), seguit de Víctor Martínez (1987-1988), Pelegrí Bernial (1989-1992), Enric Azuaga (1993-1996), Joan Martínez (1996-1997), Francesc Valls (1997-2002), Mercè Bertran (2012-2014) i ara actualment des del 2014 fins a data d’avui tenim l’Anabel Arias Andrés
que també és professora de l’ Escola Municipal de Música i Dansa de Santa Perpètua.

Qui vulgui entrar a formar part de la coral què ha de fer?
Tenim portes obertes a tothom que vulgui. No s’ha de tenir currículum musical ni s’ha de tenir solfeig. Només amb una bona voluntat i que li agradi la música com a nosaltres.

Quin tipus de música soleu interpretar i qui fa la tria?
La nostra directora sap on podem arribar i on no podem. Hem fet de tot tipus de música. Per exemple, el concert que farem a la Catedral és de música sacra on cantarem des d’una missa a un rèquiem.

Quin ha estat el millor moment?
N’he viscut de molt macos. A Viena hem estat dues vegades. La primera, recordo com si fos ara. actuàvem moltes corals, que cantaven cançons típiques de les seves ciutats o pobles. Nosaltres vam cantar una sardana i tres parelles vam ballar al mig de la plaça de l’Ajuntament. Els estrangers ens feien fotos i són coses que et queden. Després hi vam anar a sopar i vam coincidir amb una coral de la zona del llac de Como, on després van anar a actuar. Hem fet sortides molt maques. Una altra que recordo especialment va ser l’any 1992 amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre vam visitar l’Expo Universal de Sevilla i vam oferir un concert al pavelló de Catalunya.

Com va sorgir l’oportunitat de cantar a l’Expo de Sevilla?
Vam anar d’excursió a veure l’Expo i al Pavelló de Catalunya ens vam trobar amb un membre de la Generalitat que tocava el piano i ens va oferir cantar, va sortir improvisat. Recordo que vam interpretar Els Segadors.

Han portat el nom de Santa Perpètua amb la coral a molts llocs.
Sí. Hem actuat a Touloges (Catalunya Nord-França), a Trento i Llacs de Como (Itàlia), a Viena (Àustria) dues vegades, a Budapest i Salgótarjan (Hongria) i a gran part de la geografia catalana. També hem participat en el XXVII Certamen de Cant Coral, a Egea de los Caballeros (Saragossa), a Hoyo del Manzanares (Madrid) i a Les Borges Blanques, a Lleida Canta a l’Horta i Deltebre. A Deltebre ha estat aquest any i ha estat molt maco. Érem més de 40 corals i unes 1.400 persones cantant a la platja. L’any vinent en aquest mateix programa de Lleida Canta farem actuacions en casals d’avis i centres socisanitaris ja que estarà dedicat a la persona. A més, hem fet concerts a la Basílica de Montserrat i a la missa dominical de La2 de TVE de Sant Cugat del Vallès.

I d’aquestes actuacions, quina ha estat per vostè la més destacada?
L’actuació de Viena i la de la Basílica de Montser­rat als inicis de la coral quan encara era el director Josep Cardona. Vam cantar tres cançons però va ser una experiència que t’omple. I també, al principi, recordo que anàvem als estudis de Miramar de TVE a cantar durant la missa. Mira si parlo de fa anys.

Quantes actuacions han pogut fer durant aquests 40 anys?
Hem fet 420 actuacions. L’ Encarnació Gurrea les porta comptabilitzades. Des que l’Anabel Arias és la nostra directora n’hem fet 38.

Quins reptes de futur té la Coral Renaixença?
El proper és l’actuació a la catedral. Hem aconseguit més temps per què en un principi el concert era al maig i hem pogut ajornar-lo fins al 16 de juny. Reunir a més de 90 cantants de Centelles, Sabadell i Santa Perpètua, aconseguir un organista oficial que pugui tocar a la catedral és complicat. A més possiblement també vindrà un quintet de corda

Quan es va crear la coral a l’any 78 hi havia molt jovent. I ara?
Costa molt a la joventut. El jovent, el cant coral com que no, és més del pop.

Perfil

Nom i cognom: Albert Bonàs Morral
Any i lloc de naixement: 1937, Santa Perpètua de Mogoda
Professió: Fuster. Ara jubilat

El Berto és un dels membres fundadors de la Coral Renaixença que es va constituir l’any 1978 i va assumir la presidènica de l’entitat l’any 2014. La música és una de les seves passions conjuntament amb el futbol i el Barça, on d’aquí a dos anys complirà 50 anys com a soci. Recorda els partits al camp de Les Corts. Pel que fa a la música, la primera vegada que va anar al Liceo va ser per veure l’òpera Aida amb la reconeguda soprano Renata Tebaldi. Va estudiar solfeig amb el mestre Genís Sala i assenyala que té “quatre nocions” de música però que també té “oïda”. També li agrada la sarsuela . L’aniversari de l’entitat, diu, arriba en un bon moment i, entre rialles, afirma que pel 50è igual els fundadors que queden no tenen facultats per cantar.


Foto: Albert Bonàs, el segon per l’esquerra, al costat de la directora de la Coral Renaixença, Anabel Arias, i altres cantaires de la formació perpetuenca  / Manel Cuesta

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“És important saber que els adults poden sentir l’esport amb els seus infants, des de dins”
“És important saber que els adults poden sentir l’esport amb els seus infants, des de dins”

El nostre municipi compta amb una entitat més des del mes de setembre. Aquesta és Lodbrock Basketball, [ ... ]

“Tenim un sistema judicial al que li falta evolucionar al ritme de la conscienciació social”
“Tenim un sistema judicial al que li falta evolucionar al ritme de la conscienciació social”

El Grup d’atenció a la víctima porta temes de violència de gènere (entre parelles), violència [ ... ]

“La Festa Major és un dels eixos vertebradors de la ciutat, que uneix a tota la comunitat”
“La Festa Major és un dels eixos vertebradors de la ciutat, que uneix a tota la comunitat”

Aquest divendres al vespre es dona el tret de sortida oficial a la Festa Major 2022, la Festa post­pandèmia, [ ... ]