Santa Perpètua de Mogoda va commemorar aquest dilluns 11 de setembre la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional que va estar marcat per la demanda de votar el referèndum de l'1 d'octubre en els mateixos col·legis electorals d'altres eleccions.
Volem votar com sempre va ser un crit que es va escoltar durant l'acte i aquesta frase lluïa també en nombrosos cartells que el públic va exhibir. Els crits es van fer més sonors en el moment de l'ofrena d'ICV i del PSC i durant el discurs institucional de l'alcaldessa Isabel Garcia.
L'acte, que es va desenvolupar al parc dels Països Catalans, va servir també per retre homenatge a la música i a la literatura a través de tres il·lustres: Pep Ventura, Palau i Fabre i Prat de la Riba. La Coral Renaixença, l’Escola Municipal de Música i Dansa amb un quintet de vent i la Companyia de Dansa, l’Associació de la Gent Gran i Pensionistes i el grup de teatre Tàndem van participar activament en la festa. La Diada va començar amb la hissada de la senyera a càrrec de representants de l’esport i de la cultura local. Mei, de l'associació Escola de karate Senshi Dojo, i de Tomàs, de Tàndem.
Un total de 26 entitats locals van participar a la Diada Nacional de Catalunya, la gran majoria van fer ofrena floral. Un dels moments més emotius va ser la coreografia que va interpretar la Companyia de Dansa basada en un poema de Miquel Martí i Pol i dissenyada per Meritxell Balada. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va començar el seu discurs responent als crits de Volem votar com sempre afirmant que ella també volia votar com sempre. Durant el discurs, els regidors d'ERC-MES van deixar els seients corporatius i van agafar una pancarta amb el lema Volem votar com sempre . Garcia va dir que la celebració de la Diada "reafirma la nostra voluntat de ser una nació, un poble que s'autogoverna i decideix el seu futur, des de les seves senyes d'identitat, des dels principis democràtics, els drets socials i els valors de la convivència i la solidaritat".
Va recordar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i va fer un reconeixement públic als serveis públics de seguretat i d'emergències i a la solidaritat ciutadana. També va tenir paraules per als refugiats que continuen morint a la Mediterrània.
Garcia va dir que "el consens polític de la transició està esgotat i cal establir un nou marc polític, un nou procés constituent, on la ciutadania tingui el màxim protagonisme per decidir-ho tot". Va criticar el bloqueig del Govern de l'Estat per a exercir el dret a decidir. L'alcaldessa va reconèixer que "hi ha un clam ciutadà reclamant més democràcia, més justícia, més sobirania popular i nacional, més ètica i més decència. Aquest clam ciutadà vol recuperar les regnes del futur com a societat i com a país. un país lliure d'imposicions i de corrupció. Un país millor i més just per a tothom".
Respecte a les lleis dels Referèndum i de Transitorietat aprovades la setmana passada pel Parlament de Catalunya, Isabel Garcia va dir que "Estem en un moment molt complicat, amb un debat polític i social de màxima intensitat que hem de saber administrar amb saviesa i el cap fred, pensant en el futur i el benestar de la ciutadania. Però davant de l'immobilisme, del bloqueig i de les amenaces del Govern Central la solució tampoc passa per veure que aquest conflicte polític es pot resoldre de manera fàcil i ràpida, anteposant el fi als mitjans i, amb les presses, deixant fora la meitat de Catalunya".
L'alcaldessa va dir que caldrà continuar treballant per aconseguir un referèndum amb plenes garanties democràtiques i reconeixement internacional. Un referèndum reconegut i efectiu. Isabel Garcia va demanar "respecte amb la discrepància, la diversitat d'idees, estimem la nostra pluralitat. Si trenquem això, no hi ha cap llei que ho arregli!".
Foto: Actuació de l'Escola Municipal de Música i Dansa / L'Informatiu