El Ple ordinari de la corporació va aprovar aquest dijous 30 de març amb la unanimitat de tots els grups municipals l'Ordenança reguladora del Procediment sobre verificació d'habitatges buits.
La normativa preveu el requeriment d’aportació de dades per part dels propietaris, així com altres mecanismes d’obtenció i a partir d'aquí es regula el procediment administratiu d’aplicació. S’estableixen també els criteris què s’hauran de tenir en compte per a l’elaboració de programes d’inspecció, intentant mobilitzar, en primer lloc, aquells habitatges de grans tenidors i la creació d’un Registre municipal d’habitatges buits.
Per a la elaboració d’aquesta Ordenança s’ha comptat amb l’assessorament tècnic de la Diputació de Barcelona i s’han valorat les deu aportacions presentades pels ciutadans dins el marc de la Consulta ciutadana efectuada des del web municipal.
El regidor d'habitatge Joan Alcántara va explicar durant la seva exposició al ple que l'aprovació de l'Ordenança respon a "la necessitat de conèixer el nombre d'habitatges buits que hi ha al municipi, per tal de poder activar polítiques d'habitatge, en consonància amb la realitat i les necessitats actuals". Segons va exposar Alcántara al Ple, a Santa Perpètua el nombre d'habitatges propietat de grans tenidors en data gener 2016 era de 115, sobre un total de 132.
L'ordenança municipal recull la moció aprovada pel Ple del 30 de gener de 2014 on l'Ajuntament es va comprometre a implementar mesures per mobilitzar l'habitatge desocupat que s'està concentrant per part de grans tenidors. L'objectiu de l'ordenança, segons va explicar Alcántara, és regular la tramitació comuna als procediments de verificació d'aquest ús anòmal. A més, es crearà un registre municipal d'habitatges buits. L'ordenança regularà els plans d'inspecció i s'actuarà primer amb els propietaris que concentrin major número d'habitatges buits. Un cop detectat un possible habitatge buit, s'obrirà un expedient i se li oferirà al propietari les mesures de foment de l'ocupació del mateix. En cas que el propietari no s’aculli a les mesures de foment, es declararà l’incompliment de la funció social de la propietat i s’ordenarà l'ocupació en el termini d’un mes pel mecanisme que el propietari vulgui.
En cas que no hi hagi compliment es faran fins a tres nous requeriments, cadascun d’ells amb la imposició de multes coercitives fins als 9.000 euros. En cas d'incompliment s'obriria expedient sancionador amb multes mínimes de 90.000 €, segons la llei del dret a l’habitatge.
En la seva intervenció, el regidor de la PCCA, Francesc Rodríguez, va expressar que aquesta Ordenança "és la més important que s'aprovarà en aquesta legislatura" i va indicar que "l'aplicació de l'ordenança no serà fàcil perquè implica l'enfrontament contra el poder econòmic".
Per la seva part, el regidor de la CUP, Salvador Alemany, va reconèixer "el bon treball de recerca i de comparació d'ordenances amb altres municipis pioners" però va criticar la participació que s'ha demanat a la ciutadania al voltant de l'ordenança, la qual ha titllat de "falsa participació".
Juan Suárez, regidor de C's també va destacar la importància de l'ordenança perquè s'actua contra "grans tenidors que especulen".
El portaveu d'ERC, Pol Altayó, també va expressar el total suport del seu grup a l'ordenança "llargament reclamada i que millora les existents a municipis veïns".
Lligada a l'Ordenança, el Ple també va aprovar amb les abstencions de la PCCA i de C's l'ordenança fiscal número 36, reguladora de la taxa per a la verificació d'ús anòmal de l'habitatge en cas d'habitatge buit. La sessió plenària també va aprovar una modificació de crèdits i les tarifes del servei d'autotaxi per l'exercici 2017.
Proposicions
El Ple va aprovar una proposició per reclamar la priorització del Pacte d'estat contra la violència de gènere, després de l'assassinat d'una dona a Santa Perpètua; una altra proposició va ser també d'instar al govern de l'Estat a modificar la política de restricció a l'ocupació pública estable i de qualitat que els serveis a la ciutadania demana, procedint a eliminar la taxa de reposició d’efectius. El Ple també va aprovar demanar l'adhesió de l'Ajuntament de Santa Perpètua al projecte Creació i posada en marxa d’una guia ètica i dels drets humans per a la contractació i la compra pública dels municipis catalans, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i igualment, l'adhesió del consistori a la proposta de resolució sobre un marc legislatiu pel respecte dels drets humans de les empreses catalanes que operen a l’exterior que va aprovar el Parlament de Catalunya.
Al Ple va assistir un col·lectiu d'agents de la policia local amb samarretes reivindicatives amb el lema No somos recortables. La regidora de Seguretat Ciutadana Olga Valenzuela va respondre a una pregunta de C's sobre l'assumpte que s'estaven realitzant "reajustaments d'organització i que això comporta canvis que sovint poden no agradar" i va explicar que hi ha un procés de negociació obert. Valenzuela va declarar que la seguretat al municipi està garantida i va expressar la confiança en el cos de la policia i en la seva "professionalitat".
Foto: el ple de la corporació aquest dijous 31 de març / L'Informatiu