hola

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància i coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, el 20 de novembre de 2014 es va constituir el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC). L’òrgan de la Conselleria d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, és de caràcter consultiu i de participació i està format per infants i joves d’entre 8 i 17 anys. A dia d’avui, el CNIAC s’està donant a conèixer per començar a treballar propostes de millora sobre temes que afecten els nens i adolescents. El Víctor López i la Laia Villagrasa són dos estudiants de secundària de Santa Perpètua i membres del CNIAC des de la seva constitució. Treballen de valent i il·lusionats per aportar noves idees i punts de vista que ajudin a millorar la societat.

Des de la seva constitució oficial a l’any 2014, quina ha estat la tasca del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC) del qual sou membres?
Víctor López (V.L.): El més important va ser establir un règim intern i una bona estructura organitzativa basada en la presidència i vicepresidència, el secretari i l’assemblea. Aquesta darrera és l’òrgan de màxima representació del Consell i està integrat per nens i joves que poden ser presidents, vicepresidents, secretaris o vocals. L’assemblea decideix temes a treballar durant un any i és la comissió permanent l’encarregada d’executar aquestes decisions i coordinar les reunions i els grups de treballs. La manera de treballar és molt dinàmica.
Laia Villagrasa (L.V.): Donar-nos a conèixer a Catalunya i entre els infants i joves també és una tasca que portem desenvolupant aquests anys. Volem que més infants i joves formin part del CNIAC. Això i la nostra formació són aspectes que treballem actualment.

Així, les propostes concretes encara han d’arribar.
V.L.: Hem d’acabar de donar forma al Consell i aconseguir que arribin més representants i així poder començar a treballar de valent en propostes concretes.
L.V.: Tot i això, hem participat a uns quants esdeveniments com ara el Saló de la Infància i la Joventut i la Festa dels Súpers i allà vam recollir propostes de nens i adolescents sobre què creuen que pot treballar el CNIAC i la intenció és començar a analitzar-les i veure què és el que més ens interessa.

Quines són les preocupacions d’infants i adolescents de Catalunya?
L.V.: Hem recollit propostes sobre les ciutats i el transport públic, l’educació, les escoles i el seu estat però de moment són només propostes que encara han d’arribar a l’Assemblea.

A vosaltres, què us preocupa?
V.L.: La comprensió externa que tenen els adults sobre els infants i adolescents i l’entorn que ens envolta. Els infants i adolescents volem poder decidir quina és la societat que volem per viure tranquils i per poder desenvolupar-nos sense limitacions. Volem que ens tinguin en compte i tenir un lloc a la societat.

Què heu aprés aquests anys com a membres del Consell Nacional dels Infants i Adolescents?
V.L.: No només ens ha servit per portar la paraula dels nens i dels adolescents del meu poble a un organisme participatiu, sinó també per poder formar part d’un Consell on treballem junts, fem propostes i compartim idees. El més important és la possibilitat de millorar el nostre món i quina millor manera que ho fem nosaltres mateixos. A mi, personalment, m’ha ajudat a expressar molt millor les meves idees i opinions.
L.V.: He après que és possible crear, per exemple, un organisme com el CNIAC, que té en compte els infants; també a adonar-me’n que som importants dins de la societat i que hem de millorar-la i parlar. Tenim drets i hem de procurar que es respectin.

Què podeu aportar per millorar la societat?
L.V.: Els infants i els adolescents veuen el món d’una manera molt diferent a com el veuen els adults i també tenen altres preocupacions. Podem aportar un altre punt de vista que serveixi per contrastar amb els ja existents i conèixer de debò els problemes i cercar solucions acord amb totes les visions.
V.L.: Es tracta de fer un front comú. Si només els adults decideixen coses, per exemple, sobre l’educació, quan ens afecta directament, potser es deixen aspectes a valorar.

Penseu que la societat escolta suficientment a la infància i l’adolescència?
V.L.: Crec que una de les raons per les quals es va constituir el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència va ser per a què els adults poguessin tenir molt més en compte als nens i saber quines eren les seves opinions sobre temes que els afecten, perquè no hi ha millor persona que pugui decidir o parlar sobre aquests temes que nosaltres mateixos. Per això volem conscienciar els adults, perquè volem que tinguin molt més en compte la nostra opinió.
L.V.: Si no s’escolta prou, estem treballant per a què es faci i aquesta és una de les funcions principals del CNIAC.

El 20 de novembre és el Dia Mundial dels Drets dels Infants i des del CNIAC heu estat treballant en un manifest. Què en destacaríeu d’aquesta feina i quins aspectes heu treballat vosaltres?
V.L.: Per a mi una de les tasques més destacades ha estat el treball cooperatiu amb els Consells Infantils Municipals que formen part del CNIAC. Nosaltres hem tractat el dret a una educació de qualitat i aquest està incorporat al Manifest que està previst es llegeixi a totes les escoles de Santa Perpètua amb motiu del 20 de novembre.

El 14 de novembre, el CNIAC es va reunir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com va anar aquesta primera trobada?
L.V.: Va ser una experiència molt positiva. Vam explicar-li al president Puigdemont què és el CNIAC i com treballem. Ell va rebre les nostres propostes i va creure necessària la nostra implicació perquè coincideix en què cal veure els problemes des de totes les generacions per poder donar-els-hi una millor resposta.

 

de perfil

Nom: Víctor López / Laia Villagrasa
Professió: Estudiants d’ESO
Any i lloc de naixement: 2002, Getafe / 2003, Barcelona

El Víctor López és estudiant de tercer de l’ESO a l’Institut Rovira-Forns i actualment ocupa la vicepresidència primera al Consell Nacional de la Infància i l’adolescència de Catalunya (CNIAC). Li agrada la tasca que realitza a aquest organisme i reconeix que li ha servit per aprendre a expressar les seves opinions de manera més clara. A aquest jove de 14 anys li agrada llegir, jugar a videojocs i sortir a fer un tomb amb els seus amics. Li fascina el món tecnològic i voldria estudiar alguna enginyeria tot i que no descarta fer, “per caprici” filologia anglesa.
La Laia Villagrasa té 13 anys i és alumna de segon de l’ESO a l’Escola Tabor. Ella és una de les vocals de les comissions permanents del CNIAC. Voldria continuar a l’organisme, almenys, fins a finalitzar la tasca que ja ha iniciat, la qual considera molt útil per millorar aspectes que afecten directament infants i adolescents. A la Laia li agrada llegir, el bàsquet i mirar vídeos per Internet. També la música, de fet, és alumna de l’Escola de Música i Dansa i toca la flauta travessera. Tot i que no té clar a què es dedicarà quan sigui gran, es decanta més per l’àmbit científic.

 

Foto: Els joves perpetuencs Laia Villagrasa i Víctor López són membres del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Per al club, ha estat molt important l'ascens a la Tercera Catalana"

El conjunt sub-25 masculí del Club Bàsquet Santa Perpètua, entrenat per Àngel López, ha estat aquesta [ ... ]

"Visito als majors de 80 anys de Santa Perpètua per conèixer la seva situació i oferir-los els serveis municipals"

La Regidoria de Benestar Socials i Atenció a les Persones ha posat en marxa el projecte Millora de [ ... ]

“Les bones intencions és un espectacle de bon rotllo, amb dos personatges molt purs”
“Les bones intencions és un espectacle de bon rotllo, amb dos personatges molt purs”

El grup de teatre Tàndem presenta una nova edició del cicle TEATRE de temporada, un projecte d’arts [ ... ]