La programació del mes de novembre de l’Aula del parc estarà dedica a la energia. L'Ajuntament va inaugurar aquest equipament, ubicat al parc Central com un espai d’informació, divulgació i educació; un laboratori per al foment de l’educació i la cultura de la sostenibilitat. Les dinamitzadores de l’Aula del parc són l'Alba Sanuy, l'Itziar Müller i la Núria Gelabert . L'Alba explica que la programació de novembre vol fer èmfasi en les fonts d’energia tant renovables com les energies que s’esgoten i generen molt impacte.
El mes de novembre els tallers estaran dedicats a l'energia. Que proposareu des de l'Aula del parc?
La programació és com la continuació de la d’octubre ja que recursos, residus i energia va tot relacionat. Volem fer èmfasi en les fonts d’energia tant renovables, i per tant, no s'esgoten; com les energies que s’esgoten i generen molt impacte. Al primer taller d'aquest diumenge 6 de novembre proposarem fer cuina amb energia solar, si encara tenim un bon sol per fer-ho, que crec que sí. Volem fer entendre el nostre paper com a consumidors d'energia i que implica que jo desendolli el carregador del mòbil quan no l'utilitzi o no el desendolli o fer bulli l'aigua sense la tapa. Que implica pel consum de l'energia aquestes accions quotidianes.
L'Aula del parc es va inaugurar el mes de març. Desprès d'aquests mesos d'obertura i activitats. Quina valoració feu les dinamitzadores?
Estem en els seus inicis. Són activitats molt puntuals. Amb els tallers familiars estem arribant a poca gent, la mitjana és d'onze famílies però l'educació ambiental es molt important i anem escampant nous hàbits. Veiem que les activitats que fem, arriben a les persones i tothom marxa content i motivat. Des d'aquest punt de vista estem molt contentes i ho valorem positivament.
Cada cop hi ha més consciència ambiental en la societat o considereu que no?
Jo crec que sí, però hem d'arribar molt més lluny. Les famílies que vénen a l'Aula del parc ja tenen prou consciència ambiental. I tenen ganes d'aprendre nous recursos. Són conscients que cal cuidar la terra. El més difícil és arribar a la persona que no té sensibilitat ambiental ni cap intenció de canviar. En aquest sentit hi ha molta feina a fer.
El mes d'octubre els tallers s'han dedicat als residus, i un d'ells va tractar sobre el malbaratament alimentari. Com veus que els restaurants ofereixin als clients la possibilitat d'endur-se el menjar sobrant?
Fantàstic. I seria més fantàstic que t'ho poguessis endur d'una manera més sostenible. En alguns restaurants utilitzen una gran quantitat de plàstic, i per tant, recursos. Són incoherències que cal resoldre.
Vàreu organitzar la Festa del Reciclatge. Com és la societat de Santa Perpètua pel que fa a posar la deixalla al seu lloc?
Per les dades de l'Ajuntament encara falta molta consciència. Encara hi ha molts impropis als contenidors, coses que no haurien d'anar. El sistema de recollida selectiva no està funcionant a Santa Perpètua ni tampoc a Catalunya. És una cosa general, a no ser que el sistema sigui un altre, com el de porta a porta. En els municipis o barris on s'ha implantat, està donant molts bons resultats fins arribar fins a un 90% de recuperació de residus.