Alstom contractarà un centenar de persones a la planta de Santa Perpètua de Mogoda a partir de setembre del 2016. El president d'Alstom Espanya, Antonio Moreno, ha explicat que són les primeres contractacions des de com a mínim els darrers sis anys i es faran progressivament segons l'evolució dels projectes.
Els perfils contractats seran de tot tipus, des de tècnics fins a operaris, però serà aquest segon grup el que acapararà més contractacions. Actualment la planta compta amb 550 treballadors directes i 250 indirectes.
Moreno ha presentat avui, a Barcelona en una roda de premsa seguida per l'ACN, la situació i els projectes de futur de la planta d'Alstom a Santa Perpètua. El president ha detallat que després d'anys difícils la càrrega de treball ha augmentat i en tenen garantida per als propers dos anys. La previsió és acabar l'any al 100% de la producció instal·lada.
Actualment, la planta vallesana treballa en projectes com els tramvies de Ouarla, Mostaganem i Sètif (Argèlia); el de Lusail (Qatar), el metro de Guadalajara (Mèxic), el tramvia de Sidney, el metro de Santo Domingo i el de Panamà. Actualment, la càrrega de feina dedicada a l'exportació és del 95% i Moreno ha apuntat que caldria aconseguir un equilibri on la meitat fos mercat nacional i l'altra meitat internacional. En aquest sentit, ha apuntat que el nou contracte de Renfe per a la compra de nous trens d'Alta Velocitat seria una possibilitat per aconseguir un 25% més de càrrega de treball nacional.
Durant la trobada amb la premsa, Moreno ha anunciat també l'impuls del projecte de creació d'un parc de proveïdors. La companyia posarà a disposició dels proveïdors fins a 30.000 metres quadrats annexes a les instal·lacions de la fàbrica de Santa Perpètua per tal que diferents proveïdors s'hi puguin instal·lar. Moreno ha dit que això també pot comportar la creació de nous llocs de treball.
La idea principal d'aquest parc de proveïdors és integrar-los dins de la cadena de producció, de tal manera que s'aconsegueixi agilitzar els processos, segons diu Moreno que ha informat que ja hi ha sis empreses interessades.
Primera fàbrica 4.0 del sector ferroviari a Espanya
D'altra banda, un dels principals projectes que la planta de Santa Perpètua en cara per al 2017 és un procés de digitalització per tal de convertir-la en la primera fàbrica 4.0 del sector a l'Estat espanyol. Dins d'aquest projecte es continuarà ampliant l'ús de les impressions en tres dimensions que permet menys temps de desenvolupament i fabricació i major eficàcia en els processos industrials.
També s'introduirà l'ús de la realitat augmentada i la simulació, per exemple, amb vestits de lectura de moviments que permeten afinar els moviments de passatgers, maquinistes i operaris per tal de ser més precisos en el desenvolupament dels trens. La realitat virtual permet també crear diversos escenaris per simular les situacions en que es trobaran maquinistes o passatgers i poder dissenyar segons aquesta informació. El projecte contempla també l'ús de robots però aconseguint processos on operaris i sistemes robotitzats puguin treballar a la vegada.
Pel que fa als treballadors, un dels canvis més importants serà la introducció de tauletes on s'agruparan tots els processos i informació que es necessita. Aquesta digitalització ja ha començat al sector de manteniment, segons ha explicat Antonio Moreno.
L'objectiu final, segons ha dit el president d'Alstom Espanya, és convertir la planta de Santa Perpètua en una referència dins del grup tant per al mercat nacional com per a l'internacional. Moreno ha anunciat que les càrregues de treball provocaran que l'empresa contracti de manera progressiva a partir de setembre cent persones.
Foto: Planta d'Alstom / Alstom