Quan l’Àlex Martínez va formar part, ara fa sis mesos, del projecte Engega’t de seguida va voler traslladar als seus amics l’experiència i va engrescar el Daniel Luque. Per a ell, va ser una manera de mantenir-se actiu mentre la seva situació econòmica li permeti seguir amb els seus estudis a un cicle formatiu. Però l’Engegat no només li ajuda a estar actiu sinó que ha descobert tot un programa que li ensenya a potenciar les seves qualitats per tal que el moment de cercar una feina sigui més eficaç. El programa Engega’t està organitzat per l’Ajuntament de Santa Perpètua, a través de la Regidoria de Desenvolupament local i amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Fons Social Europeu i el Ministerio de Empleo.
Què ha significat per a vosaltres formar part del projecte Engega’t?
Daniel Luque (D.L.): Com a mínim una oportunitat per endinsar-se en el món laborar a través de la cerca de feina i d’informació per aconseguir-la. El projecte Engega’t ens ajuda a trobar un camí diferent o alternatiu per arribar allà on nosaltres volem.
Àlex Martínez (A.M.): Per a mi, l’Engega’t són recursos per a l’autoconeixement, és a dir, esbrinar quins són els teus punts forts, les teves habilitats i debilitats i com pots millorar a l’hora d’afrontar-te a la cerca de feina o al mateix món laboral. Aprenem a potenciar el nostre currículum i la manera de comunicar-nos amb altres persones, tot afavorint la cerca de feina. De fet, sobre aquest tema ens donen diferents eines des de recerques a web especialitzats fins a sortides a la biblioteca per trobar llibres per a la recerca de feina. El treball en grup és un altre punt fort del projecte perquè sabem que a les empreses és un aspecte que els interessa molt, hi ha d’haver cooperació entre els companys.
Quan temps fa que esteu en aquest projecte?
À.M.: Jo vaig recomanar aquest projecte al meu amic Daniel perquè vaig veure que estava bé, és realment útil i t’ajuden a buscar feina. Porto sis mesos i no dubtaria a recomanar-li a altres persones.
D.L.: Jo porto poc més d’un mes i he trobat el que ara per ara necessitava.
Ha canviat la vostra actitud davant del fet de buscar feina un cop us heu format a l’ Engega’t?
À.M.: Sí. Abans no sabia com buscar feina i feia servir només un parell de recursos, els típics infojobs o alguna cosa més i ara ens han ensenyat nous recursos que ens donen més oportunitats per buscar feina. Potser abans trobava dues ofertes al dia i ara en trobo moltes, fins a deu o onze al dia. Que et truquin o no, és cosa de l’empresa i no es pot fer res, però això ja és bo perquè coneixes el mercat d’ofertes.
D.L.: Des que formo part del projecte Engega’t m’han ajudat a filtrar molt el meu perfil com a treballador i a conèixer millor els meus interessos. He tirat molts currículums i he buscat moltes ofertes des que vinc a l’edifici de Desenvolupament local i m’he apuntat a moltes ofertes. De fet, en una setmana ja m’han trucat de tres empreses. Potser totes no s’adapten molt al meu perfil però això abans no em passava. No m’havien trucat i amb aquesta filtració que ens han ensenyat a fer millorem molt i aprenem a vendre els nostres aspectes positius.
Així els dos coincidiu que aquest tipus de programa són bons a l’hora de trobar feina.
À.M.: Sí, és una iniciativa bona que t’ajuda a cercar feina i a relacionar-te amb altre, gent que no coneixes, que és un bon factor. Com et dic, l’he recomanat molt i ho faria més.
D.L.: El programa Engega’t no tracta només sobre la formació i la millora del currículum o la carta de presentació sinó que també incorpora la possibilitat de fer pràctiques també a llocs on a tu t’agradaria estar. Per exemple, si vols ser cuiner, tot i que no tinguis formació de cuiner, et donen l’oportunitat d’agafar una mica de formació amb allò que t’agrada i així ampliar el teu currículum. Jo això ho valoro molt i és gràcies a l’assessorament personal que ofereixen.
Heu estat les persones que d’alguna manera heu engrescat als nous participants a l’Engega’t? Què els hi heu dit? Com els heu animat?
D.L.: Vam fer una mena de presentació molt visual en la qual representàvem el programa Engega’t com un arbre en el qual nosaltres n’érem els fruits. Cada part de l’Engegat representava una de les coses que calia millorar de nosaltres mateixos per poder anar madurant, creixent com a treballadors. Les nostres tutores/assessores són les que ens donen la força i els recursos per tal que puguem madurar com a futurs treballadors o cercadors de feina. A elles les vam representar com a regadores que alimenten aquest arbre al que diem Engega’t.
Què és el millor i el pitjor del projecte?
D.L.: Jo, per exemple, el que millor puntuaria és que venir aquí no és estudiar i treballar. L’Engega’t és molt dinàmic i òbviament tot està enfocat al món laboral i a la cerca de feina però realment és molt entretingut, lúdic, dinàmic i engrescador. No és només estar assegut, l’Engega’t és molt vivencial i actiu i compta amb molts projectes gràcies als quals agafem experiència i seguretat.
À.M.: El punt fort que tenen és que et donen moltes oportunitats i estan molt pendents de tu amb un assessorament molt personal. En el meu cas, aquest any no he pogut seguir amb els meus estudis de cicle formatiu per motius econòmics i aquí ho saben i pensen en ofertes relacionades amb allò que estudies intentant encaixar-te a ofertes que et donin experiència malgrat no tenir els estudis acabats.
Com veieu el panorama laboral abans i després de fer el projecte?
D.L.: Jo abans ho veia molt negre i pensava: ‘o tens molta formació o molta experiència o no tens cap probabilitat de trobar treball’ i ara amb això que hem dit de les eines per filtrar les ofertes de treball amb altres aspectes, veig moltes ofertes per a gent jove i estic més animat. He comprès que hi ha moltes empreses que volen gent jove per formar els seus treballadors. En definitiva, et canvia la visió a una més positiva.
À.M.: He treballat en un parell de llocs i no era gran cosa el que em desanimava molt, però ara el meu pensament està més en la direcció que si hi ha dedicació i constància, es pot trobar un futur on nosaltres vulguem.
L’Àlex Martínez (esquerra) i el Daniel Luque (dreta) amb els seus companys del projecte Engega’t a l’edifici de Desenvolupament Local ubicat a la Granja Soldevila / Josep Cano