L’INS Estela Ibèrica ofertarà el proper curs un nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats comercials i logística de magatzem i adaptarà el que ja té d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques amb continguts específics de vehicle de motor elèctric lleuger. La nova oferta esdevé de les converses entre Ajuntament, empreses de l’Eix de la riera de Caldes i el mateix Departament d’Ensenyament, que han dissenyat una proposta per tal d’adaptar perfils professionals a les demandes de les empreses. Una de les novetats importants en la nova formació és la contractació de l’alumne per part d’una empresa com a part del programa. Les inscripcions per als cicles seran del 12 al 19 de maig.
L’INS Estela Ibèrica és l’únic centre de Secundària a Santa Perpètua que ofereix Cicles Formatius i enguany modificarà la seva oferta. Quina serà?
Són dues les variables importants que hi haurà. Una és que el Cicle Formatiu entrarà a formar part del que es coneix com a formació dual i l’altra és un canvi de cicle. El Cicle Formatiu d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, que oferim actualment, patirà una ampliació curricular i s’hi afegirà formació referent al motor elèctric lleuger. D’altra banda, deixarem d’oferir el Cicle de Formació Administratiu per oferir el d’Activitats Comercials amb una adaptació de la logística de magatzem. Encara no està ben especificat i l’estem treballant ara juntament amb el Departament d’Ensenyament.
Per què es produeixen aquests canvis?
El cicle no només sorgeix perquè el Departament d’Ensenyament hagi pensat que això seria el millor per Santa Perpètua sinó que ha sorgit de l’intercanvi d’opinions i de converses de les empreses, de l’Ajuntament i del propi Departament d’Ensenyament, que han treballat conjuntament amb l’Eix de la riera de Caldes. En el marc d’una feina conjunta s’han valorat les necessitats de l’Eix de la riera de Caldes per dissenyar una oferta educativa amb sortides laborals per als nois i les noies.
En què consisteix la formació dual?
Que l’alumne, a segon curs del Cicle Formatiu, entra a una empresa com a treballador fent practiques com a treballador amb una responsabilitat més gran. És una formació professional organitzada conjuntament pels centres educatius i les empreses mitjançant un conveni i actuant coordinadament en el procés d’aprenentatge de l’alumne. Tant l’empresa com el Cicle Formatiu actua de forma coordinada però l’alumne és treballador d’empresa i això és la diferència principal. L’empresa acull l’alumne amb contracte laboral o beca i li assigna un lloc d’estada adequat fent un seguiment de l’activitat de l’alumne mentre que el centre, el que fa és programar, organitzar i coordinar aquest projecte conjunt i fa el seguiment de l’alumnat durant l’estada a l’empresa, li dóna suport i formació als tutors d’empresa i avalua.
L’alumnat és conscient de la necessitat de la formació?
Ells comencen a ser conscients, se n’adonen que els dos cursos de Cicle Formatius són una porta oberta a allò que volen fer, però també que no ho poden deixar només en això. Molts d’ells fan després la prova d’accés a Cicle Formatiu de Grau Superior o passen al grau superior d’allò que estan estudiant. Veuen la importància i s’ho van prenent seriosament, però també ha de passar el seu temps per tal que ho vegin. Veuen que és una continuïtat de l’ESO i que han de treballar, però sovint ens trobem que encara no saben què volen fer.
L’orientació educativa ha de tenir també la seva importància.
El centre fa una bona tasca orientativa des de quart de l’ESO i no només amb tutories. Hi ha tota una programació i una tasca progressiva per tal que els alumnes vegin quines sortides hi ha i també per tal que entenguin què volen i com casar amb les seves capacitats i amb les sortides laborals i una vegada arriben a quart d’ESO i es diversifiquen en Batxillerat i cicles. El centre porta una tasca d’orientació important feta que també es realitza amb els pares. No és una tasca que queda tancada en el centre i cal valorar-la.
Com creieu que serà la resposta dels estudiants davant d’aquesta nova oferta formativa?
Penso que és un nou incentiu i cridarà l’atenció. També crec que hi haurà millor resposta als Cicles Formatius. No tothom ha d’anar a la universitat, tot i que la formació sí que és necessària. Penso que serà una bona entrada de més alumnat perquè també hi ha unes sortides professionals més àmplies. Per exemple: en el Cicle d’Activitats Comercials com a sortida professional poden ser: un venedor tècnic i tècnica o representant comercial, un encarregat de botiga, de caixa, empleat d’atenció al client, emmagatzemador, de serveis de post venda, dependent de botiga, treballador de reposició, orientador comercial, venda a distància... totes aquestes sortides són o difereixen del que seria el Cicle Formatiu administratiu, és un altre complement, una altra vessant. Amb aquesta millor oferta jo crec que hi haurà més alumnes que voldran presentar-se a aquests estudis i pel fet que hi ha tota aquesta difusió que hem donat al tema de la riera de Caldes també hi haurà alumnes d’altres poblacions que podran fer-ho aquí.
Ha canviat molt en els darrers anys l’oferta de formació professional?
Hi ha les de sempre, les tradicionals, però és veritat que hi ha algunes formacions que tenen més nombre d’alumnes que antigament, per exemple, hostaleria i turisme, sanitat i activitats físiques i esportives que aquests darrers temps han pujat molt i han tingut molta més demanda. Per això, l’adaptació curricular a cicles més clàssics, com el d’electrònica, és molt positiu. A més, hi ha una altra cosa important i és que no necessàriament nois i noies que acaben d’estudiar l’ESO poden accedir. També pot ser que hi hagi una persona que en aquells moments estigui buscant una feina i necessiti un complement d’estudi i això la pot ajudar a completar el seu currículum amb especialitats concretes en àmbits com el de comercial de botiga amb una titulació que li dóna una possibilitat de trobar feina. Una mestressa de casa o un noi que ha fet un cicle formatiu administratiu pot acabar completant-ho amb aquest altre cicle d’Activitats Comercials. El mateix passa amb el Cicle Formatiu elèctric. Aquesta adaptació curricular a motors elèctrics lleugers de cara a un futur també és molt bona i li dóna un ventall més ampli. I això és important.
Sobre el vehicle elèctric, a més, ara es compta amb les instal·lacions del CREVE.
Segurament en aquest nou espai que l’Ajuntament de Santa Perpètua ha gestionat i ha creat serà on farem les pràctiques, tot i que encara no hi ha res concret. Però les sortides per aquest cicle són molt àmplies: instal·lador i mantenidor electricista, electricista de construcció, industrial, instal·lador i mantenidor de sistemes domòtics, instal·lador i muntador d’antenes, en edificis d’habitatges, d’energies solars, mantenidor de vehicles elèctrics lleugers...
Foto: Montse Ribó, directora de l’INS Estela Ibèrica, a les portes d’una de les aules del Cicle Formatiu d’Electrònica que el proper curs oferirà també formació sobre el motor elèctric lleuger / Josep Cano