Al mes de març, farà vuit anys que el grup de suport a l'alletament matern de l'associació MAMAS a Santa Perpètua es va reunir per primera vegada a la localitat. Van ser dues les perpetuenques que van voler traslladar al municipi la tasca que ja feien a Sabadell aquests grups de suport a la lactància. Amb el pas del temps, l'Emma Humet i l'Eva Maria Güeto, impulsores de MAMAS al municipi, van anar deixant pas a noves generacions de mares. La Mireia Cabanillas i l'Iris Garcia són les assessores dels grups de suport a la lactància a la localitat i es reuneixen els dijous al Centre Cívic Can Folguera de 15 a 17 hores. Amb la Mireia parlem de lactància en aquesta entrevista.
Què és MAMAS?
És una associació que neix a Sabadell de la mà d'unes mares que es reunien regularment per comentar la seva experiència al voltant de la lactància. Les trobades que feien els servien per donar-se suport i continuar endavant amb l'alletament i van pensar en arribar a més mares creant l'associació. Al final el que volien era fer grups oberts de suport a l'alletament.
Però MAMAS és més que un grup de mares.
Evidentment les assessores que dinamitzem els grups som mares amb experiència i hem estat formades a través de la Federació Catalana de Grups de Suport a l'Alletament (FEDECATA). Tot el que expliquem està basat en recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i de l'Associació Espanyola de Pediatria.
Quines són les preguntes més freqüents sobre la lactància materna que arriben als grups de suport?
Hi ha mares que estan molt preocupades per la freqüència amb la qual han d'alimentar els seus fills. Encara sentim allò de 'cada tres hores i deu minuts a cada pit' i això és un error. El pit s'ha de donar a demanda i la freqüència l'estableix el bebè. Hem de deixar que mami lliurement del pit perquè quan estigui saciat el deixarà anar. També hi ha mares que vénen amb problemes de clivelles i altres preocupades perquè els seus bebès no agafen pes. La incorporació de la mare a la feina també és un tema que preocupa a moltes de les dones que vénen a veure'ns. Nosaltres assessorem a aquestes mares i les ajudem per tal que arribin amb la lactància materna fins on elles vulguin.
Totes les dones estem capacitades per donar de mamar?
Totes. Hi ha falsos mites que diuen que algunes mares no tenen llet o que la seva llet no és bona, però és fals. La llet materna té un gran valor immunitari i nutritiu i la llet de cada mare és la millor per al seu bebè.
Quines coses ha de tenir clares una mare quan decideix alletar el seu fill?
La confiança en elles mateixes és molt important però també la confiança en el seu bebè, qui és el que farà tota la feina. Al final, la natura és molt sàvia i deixa que tot flueixi.
Però sovint, la lactància és un problema per a moltes mares...
Sí, hi ha mares a les quals els hi costa. Però el costat fosc de la lactància no existeix, només el de la manca d'informació. Sovint, la ment, l'entorn i la societat ens fan dubtar del que realment sentim quan estem connectades al nostre bebè. Hem d'obrir-nos a allò que la vida ens ofereix i créixer en família. La por no ens ajuda i tenim por a sentir, a deixar-nos emportar per les emocions i els sentiments. L'alletament es dóna en un període molt curt en referència al que és la vida i crec que, si ho intensifiques, pots gaudir-ne molt.
Algú podria pensar que la lactància és molt esclava.
Aquest és un dels mites que hi ha al voltant de la lactància. Hi ha qui pensa que lliga molt a la mare però tot depèn de com ho vegis. Donar el pit al bebè també ens aporta llibertat, beneficis per a la salut de la mare i del nen i altres de caire emocional. El vincle que es crea entre la dona i el seu fill és molt intens i en certa manera és com reviure l'embaràs. Aquesta unió no és pas esclava, et fa connectar amb el teu bebè i amb tu mateixa.
Com podem saber que ho estem fent bé?
Nosaltres mateixes som el millor per als nostres fills, per això la confiança és tant important. En el moment d'alletar recomanem a les mares que estiguin molt còmodes, en un ambient tranquil i que vagin provant diferents postures per tal que vagin agafant seguretat. És una cosa tan natural que al final és deixar-se anar.
Ets mare de tres fills, quina ha estat la teva experiència pel que fa a la lactància?
Molt diferent l'una de l'altra. La primera vegada era novell i no tenia la informació que tinc ara, així que vaig fer el que vaig poder amb l'ajuda de la meva mare. La lactància va acabar abans dels nou mesos. Amb el segon fill vaig arribar a MAMAS i la lactància va ser una experiència molt enriquidora que va durar fins als tres anys i set mesos. La meva filla petita te tres anys i vuit mesos i encara mama.
Avui en dia no està generalitzada una lactància tan prolongada. Està mal vist?
Crec que sí. El pensament és que no cal, que no fa falta però la gent no se n'adona dels beneficis emocionals i de relació mare i fill que comporta una lactància prolongada. I al final, és una decisió molt personal de mare i de fill que s'hauria de respectar totalment.
Quins beneficis t'ha aportat a tu alletar?
Milers de moments feliços. M'ha ensenyat a gaudir més a fons de la maternitat, a connectar amb els meus fills i amb mi mateixa, a donar molt més del que hagués pensat que tenia i a rebre. He après que l'amor a un fill és infinit, com la llet de les mares, i també m'ha permès acompanyar en aquest camí moltes dones que han arribat a mi a través de MAMAS.
La lactància és, doncs, alguna cosa més que menjar...
La lactància materna no és només l'aliment perfecte per als bebès, sinó que també és vincle, confiança, seguretat, protecció, consol, calma, amor... És un intercanvi en el qual és difícil saber qui dóna i qui rep.
Algun truc per a una lactància feliç?
Confiar en la natura i confiar en els bebès perquè saben per instint el que han de fer. El cos de la dona està programat per alletar als seus fills però hem de ser capaces d'oblidar el rellotge i gaudir del moment. Quan confiem en tot això i ens deixem emportar la lactància flueix.
I el paper del pare a la lactància?
Les mares necessitem suport emocional, sentir-nos acompanyades en la nostra decisió i la parella ha de proporcionar aquest acompanyament. Que ens reconeguin l'esforç per tal que sentim que ho estem fent bé. També és important que els primers dies reguli les visites que esgoten les mares i eviti o sàpiga filtrar les opinions o comentaris desafortunats que puguin disminuir la confiança de la mare en la seva capacitat d'alletar.
Hi ha col·laboració entre els grups de suport de MAMAS amb el CAP Santa Perpètua?
El grup de suport de MAMAS a Santa Perpètua està en contacte amb la llevadora del CAP, la Mei Fenollosa, i ella ens convida a fer les xerrades sobre lactància en el marc dels cursos de preparació al part. Expliquem a les futures mares com són els primers dies de vida amb el bebè i pensem que l'experiència d'aquesta col·laboració és bona perquè després les mares vénen als grups i totes fem xarxa.
El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa el Banc de Llet Materna. Avancem cap a una societat més conscienciada dels beneficis de la llet materna?
Es comencen a donar passes importants. La donació de llet materna és una molt bona iniciativa del Banc de Sang i Teixits. És una donació altruista i molt important. Les dones que estiguin interessades a ser donants de llet materna poden adreçar-se a l'associació i els explicarem què han de fer. Al Banc de Sang i Teixits també tenen tota la informació disponible per a les donacions de llet.
Foto: Mireia Cabanillas és una de les assessores del grup de suport a la lactància de MAMAS que es reuneixen al Centre Cívic Can Folguera un cop per setmana / Josep Cano