Eldivendres 3 d'octubre, CAM Bernades es va omplir per assistir a la primera de les Ràdio Music Sessions de Ràdio Santa Perpètua. Com a cap de cartell estava Angie & the Honkey Hotties, integrat per la perpetuenca Angie Páez. També hi havia, com a teloners, els joves locals Triumph & disaster. Angie Páez, col·laboradora des de fa anys al programa de Ràdio Santa Perpètua Crèdit Variable, és una apassionada de la música soul, funk i R&B i la seva capacitat vocal i carisma dalt d'un escenari és la confirmació de la seva connexió amb aquest estil musical. A Angie & the Honkey Hotties ha trobat un projecte on créixer musicalment i fer el que més li agrada.
De quan et ve l'afició per la música?
De molt petita m'encantava la música i cantar, però era una cosa que feia d'amagat pel meu caràcter introvertit, era com un hobby secret. De fet, a casa no sabien que cantava, crec que encara no ho havia tret.
Quin va ser el primer CD que et vas comprar?
Encara ho recordo! Me'l van regalar pel meu aniversari, era de Cristina Aguilera, per a mi, en aquell moment ella va començar a ser un gran referent.
Fins aleshores cantaves a la intimitat?
Sí! Cantava a la intimitat i utilitzava tota mena d'utensilis per imitar un micro! El meu somni de petita no era ser cantant, era tenir un micro! Pensava, "una vegada tingui un micro ja seré feliç, no voldré res més". La veritat és que fer servir el mando de la minicadena no tenia gaire glamour. Quan el vaig tenir, ja no em vaig voler conformar, havia de tenir un grup.
Quan et van escoltar cantar a casa per primera vegada?
No recordo quan va ser, però si recordo molt bé el moment. Va ser al menjador de casa, cantant la cançó Big big world, d'Emilia, amb la meva mare al davant.
Què et va dir?
Estava amb una amiga i van comentar el moment entre somriures. Ningú no sabia que aquella afició acabaria creixent tant.
Però la música va continuar creixent dins teu sense poder amagar-ho...
Sí, sempre havia tingut el desig de cantar, però no ho exterioritzava. Amb el temps i la maduresa vaig començar a fer-lo realitat.
Quina ha estat la teva formació musical?
Al principi cantava perquè em feia sentir molt bé, sense ser capaç de valorar el nivell de qualitat que tenia la meva veu. En començar a cantar amb un grup, em vaig adonar que no tenia tècnica i va ser quan vaig decidir a formar-me per millorar i educar la veu. Vaig tenir diferents professors, també de Santa Perpètua i això em va ajudar molt.
Durant aquests anys has anat evolucionant i finalment t'has decantat per l'estil soul, funky i R&B...
Al principi m'apuntava a tot perquè volia cantar i vaig començar amb un grup de versions de rock i heavy metal... però sempre m'ha agradat el soul i el R&B, tinc com una connexió amb aquest estil, amb la música afroamericana, que no se d'on m'ha sortit ni perquè però el sento molt més que qualsevol altre estil musical. Amb aquest projecte d'Angie & the Honkey Hotties apostem bastant per la música soul i R&B tot i saber que no hi ha un públic molt ampli. És la música que m'apassiona i el que m'encanta cantar.
Has trobat una banda a la teva mida.
Sí, és molt curiós i molt sorprenent la manera com arriben les coses... acostuma a ser quan menys t'ho esperes i acumulant casualitats. És el que ha passat amb aquest nou projecte. Era corista a una formació quan vaig marxar a Austràlia durant un any i en tornar em vaig posar a treballar en el meu propi projecte, Angie & the Honkey Hotties.
Què va passar musicalment parlant l'any que vas passar a Austràlia?
Allà vaig fer un petit grupet perquè tenia la necessitat de cantar i gràcies a aquesta petita formació vaig acumular experiències molt positives. Tenir la possibilitat de conèixer altres músics, altres maneres de fer i d'actuar m'han omplert molt. El que més destacaria de la meva estada a Austràlia és la possibilitat de conèixer el funcionament dels cicles de concerts, les jamm sessions d'R&B tan sofisticades... ha estat una experiència molt enriquidora de la qual he estat molt influenciada.
Angie & the Honkey Hotties és una aposta arriscada pel seu estil musical, malgrat això us hi heu posat de ferm.
Vam plantejar-nos molt què volíem fer i ser, però teníem clar a crear un projecte seriós i estar-hi molt a gust, així que vam fer el que volíem fer de cor. Al grup fem versions molt conegudes barrejades amb temes de la música negra més clàssica.
Teniu grup, repertori, estil... cap a on va ara Angie & the Honkey Hotties?
Encara tenim que perfilar coses per acabar de moure el grup però estem en el bon camí. Ja fa un any que vam iniciar aquest projecte i estem molt contents de com s'estan desenvolupant les coses. Hem fet un concert de presentació i dues actuacions més. Ara, ens agradaria obrir-nos camí a la ciutat de Barcelona, on hi ha molt moviment i moltes sales que poden estar interessades en allò que fem. La idea és començar a tocar quan més millor perquè entenem que és la manera d'aprendre i de veure què és el que arriba al públic i que és el que no li agrada. La connexió amb l'audiència és molt important i per això s'ha de tocar.
Contempleu la possibilitat de tocar temes propis?
És complicat però la nostra idea és poder fer-ho i al grup tots tenim moltes ganes. Volem tenir cançons nostres i estem en la cerca de l'estil definitiu del grup i en la cerca de les nostres arrels per poder fer-ho. Penso que l'estil que ara caracteritza Angie & the Honkey Hotties és viable i hi ha públic, però per això també és important que siguem capaços d'escoltar molta música i de tenir una visió àmplia. De fet, un dels objectius del nostre grup és fer arribar aquest estil a molta més gent per tal que arribin a apreciar-ho. Particularment, tinc tant respecte per aquesta música que vull donar-la a conèixer des del més profund respecte.
Ràdio Santa Perpètua ha apostat per vosaltres inaugurant el cicle Ràdio Music Sessions amb motiu dels 25 anys de l'emissora. Penseu que el municipi promociona la música?
Crec que hi ha molta gent ficada a projectes musicals, però el moment és complicat i les retallades afecten també escoles municipals de música. Ara és el moment d'estar més a sobre i donar més suport a la música. Els nens i nenes han de continuar anant a l'escola de música i s'ha de continuar organitzant activitats per fomentar el moviment en la indústria de la música. En aquest sentit, aplaudim l'aposta de Ràdio Santa Perpètua per promocionar grups i músics locals.
Foto: Angie Péez, d'Angie & the Honkey Hotties, a CAM Bernades, durant el concert que va oferir al cicle Ràdio Music Sessions de Ràdio Santa Perpètua el divendres 3 d'octubre / Josep Cano