El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda, CREM, presenta aquest divendres 20 de setembre un documental que porta per títol Ferran Sala i Mas, Il·lustre perpetuenc. L’acte tindrà lloc al Teatre del Centre a les 19 h. El CREM informa que “aquest documental és el resultat d’un projecte de recerca que permet apropar-nos a la persona de Ferran sala, per a molts el Fernando de Can Quico Boter”.
Sala, mort el 2016, va ser músic, contrabaixista i professor de Santa Perpètua. L’acte consistirà en la projecció del documental del CREM que inclou entrevistes fetes a Sala per diferents persones i un recital musical a càrrec de Jonathan Camps, contrabaixista, professor, membre de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i deixeble del perpetuenc i Joan Cantallops, pianista de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Aquest documental va començar a gestar-se fa uns anys quan el CREM va escriure diferents articles publicats al número 7 de la seva revista l'Ordit dedicada a la música. Rafael Martín Manzano, membre del CREM, va començar a treballar en el què originàriament s'havia pensat com un dvd, però amb tota la informació aportada per la família de Ferran Sala i la que ja tenia el CREM, finalment s'ha transformat en un documental de 52 minuts.
El president del CREM, Pere Garcia, ha explicat que en el documental es repassa la història de Santa Perpètua a través de la història de Ferran Sala i ha lloat la tasca de Rafael Martín en aquest documental.Garcia ha explicat que en el documental es recullen parts d'entrevistes fetes fa anys pel CREM i també gravacions del Ferran Sala de jove que va fer l'Isidre Casanovas. El president del CREM considera que és un gran treball que farà conèixer aquest il·lustre a les noves generacions.
Ferran Sala va crear escola en la manera de tocar el contrabaix, un instrument que va començar a tocar de casualitat i de manera autodidacta. Va ser pioner en l'ús de l'arc alemany a l'Estat Espanyol i en la seva faceta de professor, com recorda el president del CREM, va ensenyar els seus alumnes a posar els dits d'una manera que els identifica com de la seva escola.
El pare del Ferran Sala era el també músic perpetuenc Genís Sala que dona el nom a un carrer de la ciutat i abans que músic va ser boter. Pere Garcia subratlla que aquesta professió li va servir per mantenir a punt sempre els seus contrabaixos.Pere Garcia ha avançat que l'any vinent es compliran cent anys del naixemente de Ferran Sala i des del CREM s'ha fet la proposta a l'Ajuntament de Santa Perpètua d'organitzar un programa d'actes per celebrar l'efemèride.
Foto: Ferran Sala en una imatge d'arxiu / Josep Cano