La primera colla trabucaire de Santa Perpètua debutarà el divendres 30 d’agost a la Festa Major. Els Bandolers perpetuencs formada per quatre integrants estaran apadrinats pels Trabucaires de Montserrat Poch de Banyeres del Penedès. Sortiran amb les seves indumentàries i armes del segle XVII i XVIII des de la Porxada dels Drets Humans fins a la plaça de la Vila. Els Gegants de Santa Perpètua també acompanyaran l’entitat en la seva presentació per iniciar el pregó i donar el tret de sortida a la Festa Major d’aquest any. Bandolers perpetuens se suma a les entitats locals vinculades a la tradició i cultura popular. El president, Raül Luna, explica que, com a màxim, en les galejades disparen un quilo de pólvora i demana a la ciutadania que s’apropi a l’acte que porti protecció auditiva o busqui al company que la repartirà ja que garanteix molt soroll.
Quan i on neix la idea de crear Bandolers perpetuencs?
La idea de crear Bandolers perpetuencs va sortir durant el 25è aniversari de la colla de Diables. Hi van venir els companys de Castellterçol i uns quants membres vam començar a formar-nos i fer tràmits administratius pertinents. Tenir el permís d’armes és una mica lent de gestionar però al final la colla està constituïda i a punt per estrenar-nos.
Quantes persones formen part de la colla?
De moment som quatre tiradors. Per ser galejador, com ens anomenem, o trabucaire, com cadascú prefereixi, cal treure’s el permís d’armes. També s’ha de fer un curs, que ofereix la Guàrdia Civil juntament amb la Federació de Trabucaires i la Subdelegació del Govern. Ara mateix fins a l’octubre no hi ha data per fer aquest curs.
Sou suficients?
Sí. Un de sol ja fa soroll suficient i quatre en fan força. A més, per estrenar-nos ens acompanyaran els Trabucaires de Montserrat Poch, de Banyeres del Penedès. Serem un bon grapat fent soroll per estrenar la Festa Major de Santa Perpètua
Què és una galejada?
És el nom que li donem a la nostra sortida. Els diables a les seves les anomenen correfoc; els gegants, cercavila; i els trabucaires diem galejades. Pot ser estàtica, que és en una plaça, on som tots i disparem, o anem voltant per un recorregut determinat
I la de Santa Perpètua serà estàtica?
En principi, no. Sortirem de l’aparcament de la Porxada dels Drets Humans i continuarem pels carrers de Puig i Cadafalch, avinguda Barcelona, Doctor Robert, plaça Nova, Montseny i la plaça de la Vila. També ens acompanyaran els Gegants de Santa Perpètua.
Durant el recorregut teniu fixats els punts on disparareu?
Tenim estipulats quinze punts. N’hi haurà en què es podrà disparar individualment, i d’altres de tirades conjuntes, punts més estàtics i altres en moviment. Hi ha una miqueta de tot per poder lluir els diferents vestits d’època. Cada colla, segons ho hagi estipulat, llueix vestits dels segles XVI, XVII, XVIII.
Després del vostre debut a santa Perpètua, teniu previst fer altres actes?
Si tot va bé, acompanyarem el Ball de Gitanes en el seu 40è aniversari. També participarem a la trobada nacional de trabucaires que es farà el 28 i 29 de setembre a Sabadell. Tenint en compte que són més de 60 colles, hi haurà força soroll.
Quanta pólvora dispareu en una sortida com la de Santa Perpètua?
Segons el reglament d’armament podem disparar com a màxim un quilo. De vegades es gasta sencer i d’altres no. En funció del ritme que portem, normalment el quilo s’acaba durant una hora, o hora i quart. Serà més o menys el que acabem gastant a Santa Perpètua, si no és un quilo serà 800 grams. Però no podem portar a sobre més d’un quilo.
Les armes de foc generen respecte. Quines són les principals mesures de seguretat que heu de tenir en compte quan feu galejades?
Sovint generen respecte per no conèixer el món del que estem tractant. Estic també a la colla de Diables i sabem el que fem perquè encara que no ho sembli, tenim formació, perquè ens ho exigeixen. Els trabucaires estem exactament igual i més controlats, perquè en cada galejada, la Guàrdia Civil una hora abans de començar, controla arma per arma i persona per persona. Si els agents veuen que un galejador no està disparant cap amunt, automàticament el retiren. Altres mesures són la protecció auditiva. Tenim costum de portar algú uns metres per davant, repartint taps de protecció auditiva.
Quina documentació i permís necessiteu per fer una galejada?
El permís d’armes. El trabuc ben bé no és una arma de foc perquè no té projectil. És considerat arma clàssica, però tot i així hem de passar les mateixes proves que pot passar un caçador o una persona que per protecció o per la seva feina ha de portar una arma curta. Cal manteniment, tenir-les ben guardades i quan cal, fer-ne la revisió, portar-les a la Guàrdia Civil. També hem de passar un test psicotècnic i tenir la documentació de l’arma en ordre.
A Santa Perpètua hi ha hagut abans alguna entitat d’aquestes característiques?
No em consta. Vam estar parlant amb el CREM pel tema de vestimenta i ens van comentar que aquí no hi ha hagut entitats d’aquest tipus. Entenem, doncs, que som la primera.
S’ha de tenir alguna característica especial per ser trabucaire?
No, que t’agradi la pólvora i el soroll. Jo és el que dic sempre, almenys en el meu cas, la pólvora és addictiva.
Ara que moltes entitats estan preocupades pel relleu generacional, a Santa Perpètua formeu una entitat d’aquestes característiques vinculades a la tradició.
De moment som joves i no ens amoïna el relleu. La meva filla té 6 anys i porta el seu trabuc de joguina i el mateix vestit que nosaltres. Crec que el relleu ja existeix.
Hi ha alguna dona en Bandolers perpetuencs?
Dues. El 50% són dones.
Habitualment hi ha més homes que dones?
Si no ho recordo malament hi ha 135 dones en el conjunt de la federació. Hi ha colles que no en tenen cap. La federació també fa una trobada nacional de la dona, arran una colla fa quinze o setze anys va denegar l’accés a una dona pel fet de ser dona. D’aleshores s’organitza aquesta trobada al voltant del 8 de març.
Què significa per tu ser trabucaire?
Una afició i depenent de la galejada, un sentiment ja que participem en actes històrics. Per exemple, a través de la federació (formant part de la colla de Castellterçol) ens van convidar a la inauguració de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Tot ple de trabucaires disparant salves és increïble. Pel 40è aniversari de la federació vam disparar a la porta del monestir de Montserrat i ara volen que participem al Mil·lenari.
Em comentaves que heu parlat amb el CREM, d’on ha sortit la idea de la indumentària que portareu?
El CREM ens va informar quan hi havia hagut més moviment de bandolers, de revolta al voltant de Santa Perpètua, Mollet i Palau. Sabent els anys, vam buscar roba que s’adaptés una mica a aquesta època. També van buscar a llibres, a internet i a veure com ens queda.
Què li demanes a la ciutadania en la vostra presentació?
Que s’hi apropi. Si poden portar protecció auditiva, millor, si no poden, que busquin el company que la reparteix, però que s’apropin a conèixer-nos
Perfil
Nom: Raül Luna Rodríguez
Any i lloc de naixement: 1984, Santa Perpètua
Professió: Delineant
El seu interès pels trabucaires neix ara fa 6 anys a Castellterçol arran de parlar amb el padrí del seu nebot que formava part de la recent constituïda colla d’aquest municipi del Moianès i comença a formar-ne part.
A Santa Perpètua està vinculat a diverses entitats tradicionals i de cultura popular com el Grup de Diables o el Grup de Gegants. Bandolers perpetuencs està format, per ara, per quatre integrants que disposen dels tràmits administratius necessaris per poder participar i disparar durant la galejada que donarà el tret de sortida de la Festa Major d’estiu. Altres membres estan gestionant els tràmits per poder ser tirador en properes galejades.
Raül Luna demana a la ciutadania de Santa Perpètua que s’apropi aquest divendres al recorregut de la galejada i “abans de dir que no m’agrada, què fan aquests bojos o estan sonats, almenys que vinguin a veure’ns, a conèixer el que fem, i que després, si no els agrada, no passa res”.
Foto: Raül Luna / Josep Cano