El nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) serà un dels punts destacats de l'ordre del dia del Ple que el 25 de gener celebra l'Ajuntament de Santa Perpètua. En aquesta primera sessió de 2024 es preveu aprovar de manera definitiva aquest Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que al desembre de 2022 es va aprovar inicialment per unanimitat.
El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits. El Pla planteja quatre eixos estratègics orientats principalment a afavorir la mobilitat dels vianants, fomentar l’ús de la bicicleta i del transport públic, la utilització racional del vehicle privat, la millora de la seguretat viària i la reducció de la contaminació atmosfèrica.
Des de la seva aprovació inicial, el document ha rebut els informes favorables de la Direcció de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).
El regidor de Mobilitat, Transport i Via Pública, Albert Bonàs, ha recordat que aquest pla és obligatori per als municipis de més de 20.000 habitants de la zona metropolitana i ha avançat que el PMUS fixa deu objectius treballats en dotze àmbits i amb una vuitantena d'actuacions. El PMUS compta incrementar un 12,5% els espais amb prioritat per a vianants. El regidor de Mobilitat, Transport i Via Pública, Albert Bonàs, ha expressat que “l’objectiu final del Pla serà millorar la qualitat de vida a Santa Perpètua perquè amb la reducció del vehicle privat aconseguim un aire més respirable i millorem la salut” i afegeix que “hem de posar recursos per fer-ho possible”.
Els dotze àmbits d’actuació del PMUS es concreten en la consolidació de la mobilitat activa en els desplaçaments interns; la pacificació d’entorns escolars, equipaments i altres espais públics sensibles; l’assoliment d’una accessibilitat universal a la via pública; la creació d’una infraestructura connectada còmoda i segura per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP); la millora del transport públic urbà i potenciació de la intermodalitat; la millora de l’eficiència de la mobilitat en vehicle privat motoritzat; la racionalització de les zones d’estacionament a l’espai públic, la promoció d’una logística urbana sostenible; la promoció de polítiques de seguretat viària amb Visió Zero, la implementació d’una Zona de Baixes Emissions i finalment la promoció i planificació d’una mobilitat més sostenible.
PLACI
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible serà un dels punts principals de l'ordre del dia del Ple de gener que també inclou l'aprovació inicial del Pla local d'Acció comunitària inclusiva (PLACI). Aquest document és hereu del Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) aprovat el 2018 i fusionat amb el Pla de Diversitat Funcional. Durant el darrer any s'ha estat treballant en l'anàlisi de la realitat social de Santa Perpètua que permeti desenvolupar amb efectivitat el PLACI. S'ha fet una diagnosi de la realitat social, un mapa de vulnerabilitat i un mapa de recursos que han permès decidir els quatre eixos sobre els quals cal treballar. Aquests eixos són: garantir la igualtat d'oportunitats; cura de les persones; fer comunitat, i treballar des de la interseccionalitat. Avui es sotmetrà a aprovació inicial aquest PLACI que permetrà continuar treballant i establir les accions necessàries.
El Ple també ha d'aprovar una modificació parcial de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. I també debatrà una moció per demanar l'adhesió a la ILP per a la proposició de Llei de Garanties de Finançament del Sistema Educatiu Català, per un mínim del 6% del PIB per a l'Educació.
Foto: Ajuntament de Santa Perpètua / Josep Cano