L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat al ple de desembre tres mocions presentades pels grups municipals. Amb els vots de SPEC, ERC i PSC i el vot en contra de PP, Vox i CS es va aprovar una moció sobre el finançament dels ens locals, acordada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Així, el Consistori insta el Congrés, el Senat, el Parlament de Catalunya i els Governs de l’Estat i de la Generalitat, a una reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera. Demana l'impuls d'una taula de negociació amb la Generalitat, amb el Govern de l’Estat i les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local. Mentre no arriba aquest nou sistema, s'hauria d'habilitar un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l’Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per a donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania.
A més s'insta el Govern de l’Estat a impulsar conjuntament amb els diferents territoris de l’Estat "un nou sistema de finançament just i equilibrat que acabi amb el dèficit fiscal o es creï un topall màxim de solidaritat envers l’Estat seguint els models més avançats d’Europa", amb regles explícites i claredat de xifres i que garanteixi que tots els ciutadans reben les mateixes prestacions i serveis. Per últim s'insta a derogar la LRSAL ja que considera que l'objectiu inicial no té avui cap sentit i limita l’autonomia local i a modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i SostenibilitatFinancera de manera que la seva aplicació se suavitzi i flexibilitzi perquè les entitats locals disposin de major autonomia en la despesa pública.
Per unanimitat del Ple es va aprovar la moció sobre la regulació de l’ús dels dispositius mòbils per part del Departament d’Educació que reclama l'establiment d'una normativa o directrius clares i d’obligat compliment per als centres educatius, anant més enllà de les simples recomanacions o l’apel·lació a l’autonomia de centres. S'insta els departaments d’Educació i de Salut de la Generalitat de Catalunya a garantir la no utilització dels telèfons mòbils per part dels adolescents i joves als centres educatius, amb una normativa general per a tots els centres, començant per la prohibició de l’ús dels mòbils a la Primària i Secundària obligatòria. Fer-ho amb un procés dialogat amb la comunitat educativa. També es demana anar més enllà de l'àmbit escolar i que Estat i Generalitat regulin l’ús dels mòbils per part d’infants i joves en totes les esferes socials. I no menys important, s'exigeix que es regulin les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals i que es controlin públicament els algoritmes que desenvolupen.
La tercera i darrera proposició presentada al Ple va ser per instar al govern de l’Estat la suspensió de les regles fiscals i a través de la qual es demana que abans del 31 de desembre s'habiliti els ens locals per a l'exercici de 2024 per continuar utilitzant els seus romanents de tresoreria, en les condicions que ho feien amb les regles fiscals suspeses, per completar el finançament de despeses en polítiques socials, projectes i inversions pendents d'execució. També es demana modificar la regulació de la regla de despesa perquè no computin en el càlcul les despeses i les inversions destinades a serveis públics essencials prestats pels ajuntaments.També es demana que es permeti eludir el compliment de la regla a les corporacions locals que mantinguin una posició de superàvit o equilibri pressupostari, un nivell d'endeutament inferior al 110% dels recursos corrents i un termini mitjà de pagament a proveïdors inferior als 30 dies i que s'elimini l'obligació de destinar els ingressos per sobre del que preveu el pagament del deute. Aquesta moció va ser aprovada amb els vots d'SPEC, ERC i PSC i el vot contrari de PP, Vox i Cs.
Foto: El Ple ha demenat un finançament juts dels ens locals / Josep Cano