Santa Perpètua ha celebrat el Dia Internacional de la Ciutat Educadora amb la defensa de la cultura com a eina que cohesiona, construeix i forma les nostres identitats. Aquest any el lema escollit per l’Associació Internacional de Ciutats Educadores de la qual forma l’Ajuntament de Santa Perpètua des de 2019 ha estat La cultura, font de creació i aprenentatges a la Ciutat Educadora
L’acte oficial s’ha desenvolupat el 30 de novembre a la Sala Telers amb la participació de ciutadania, entitats i de l’alumnat de 3r de Secundària que participen aquest curs en el Servei Comunitari de la Regidoria d’Educació Podcast SPM, un retrat sonor de la nostra ciutat! Han actuat com a representants d’aquest col·lectiu alumnes dels instituts Estela Ibèrica i Rovira-Forns que han donat lectura al manifest del Dia de la Ciutat Educadora. El text proclama que “la cultura és un llegat viu i en evolució constant que fomenta el sentit de pertinença. L’accés i la participació activa a la vida cultural són essencials per al procés d’aprenentatge de tota persona, i el nostre municipi n’és un escenari privilegiat”. L’Ajuntament de Santa Perpètua es compromet a “fomentar l’accés universal a la cultura, a reconèixer i celebrar les diverses cultures i manifestacions culturals presents al nostre territori, i a garantir la igualtat d’oportunitats en la formació artística i cultural”.
L’alcaldessa, Isabel Garcia, ha agraït i posat en valor “la xarxa cultural que hi ha al municipi amb moltes entitats que enriqueixen la ciutat i que són claus per a una ciutat educadora, cohesionadora i inclusiva”. Garcia ha exposat que "comptem amb una xarxa de centres educatius d'una alta qualitat, que avarca des de l'escola bressol fins al Batxillerat. També disposem de l'EMA, que ofereix diferents formacions i activitats en tots els sectors de les arts i la seva activitat arriba a tots els centres educatius, als centres cívics i a molts actes de la ciutat".
La regidora d'Educació, Ana Bajo, ha subratllat que en aquest Dia de la Ciutat Educadora dedicat a la cultura es donava a conèixer un nou Servei Comunitari que "vol promoure que l'alumnat experimenti i protagonitzi accions de compromís cívic, creant espais de treball, de recerca, col·laboració i coneixement de la nostra ciutat i això ens permet reafirmar que Santa Perpètua de Mogoda és una ciutat educadora".
Nou Servei comunitari: Podcast SPM, un retrat sonor de la nostra ciutat!
L’estrena dels primers treballs del Podcast SPM, un retrat sonor de la nostra ciutat! ha estat un dels atractius de la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora a Santa Perpètua de Mogoda.
L’IE Santiga ha presentat Les cròniques del Vapor Arañó i el Col·legi Sagrada Família El nostre museu. Ha estat un treball d’investigació sobre el Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) que han transformat en un document sonor que podeu escoltar a través del web de Ràdio Santa Perpètua.
Aquest servei comunitari, liderat pel Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el MTIV i Ràdio Santa Perpètua, ha estat novetat aquest curs i encara resten per realitzar-los l'alumnat dels instituts Estela Ibèrica i Rovira-Forns, que probablement els dedicaran a explicar el perquè d'aquests noms dels seus centres.
Els dos treballs que podreu escoltar són diferents tractant tots dos sobre el MTIV. L'alumnat va assistir a una visita guiada a la sala permanent del MTIV i a una xerrada del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM). D'ambdues van extreure molta informació, però el seu treball ha anat una mica més enllà. Els dos grups han optat per buscar persones que haguessin conegut la fàbrica tèxtil i han entrevistat a la filla d'una treballadora, en un cas, i a una extreballadora en l'altra.
Els estils que han escollit per al seu treball sonor també han estat diferents i són un exemple de les múltiples possibilitats que atorga el mitjà ràdio per oferir uns treballs de qualitat que atreguin i interessin al públic i que siguin també atractius per als alumnes que el realitzen.
El Col·legi Sagrada Família ha editat un podcast divulgatiu sobre el MTIV i 'IE Santiga ha optat per fer un treball teatralitzat, amb diferents elements originals com la música de guitarra i el recitat de poesia, i efectes sonors. En aquest cas, han explicat més la història de la fàbrica.
Aquests són els dos primers treballs del Servei Comunitari Podcast SPM, un retrat sonor de la nostra ciutat! Abans de finalitzar el curs es faran públics també els que realitzarà l'alumnat de 3r d'ESO dels instituts Estela Ibèrica i Rovira-Forns.