La comunitat musulmana de Santa Perpètua (i de tot el món) inicia avui 23 de març el Ramadà, un temps de dejú que suposa un temps de recolliment, solidaritat, purificació de l’ànima i mostra de generositat.
Durant els dies que dura el Ramadà, els musulmans tenen reestriccions, especialment pel que fa a la alimentació, entre d’altres hàbits des de la sortida del sol fins la seva posta. Hi ha excepcions però com són les persones malaltes, embarassades o gent gran, entre d’altres.
Els àpats són també una oportunitat per a que els musulmans es reuneixin amb altres membres de la comunitat o famílies, trenquin el dejú junts i pugin ajudar a persones necessitades, siguin de la confessió que siguin. L’esmorzar previ a la sortida del sol o suhoor, acostuma a fer-se a les 4 del matí, abans de la primera hora d’oració, fajr. L’àpat de la nit, iftar, comença un cop acabada l’oració de capvespre.
El Ramadà se celebra el novè mes lunar i comença amb l’aparició de la lluna en fase creixent i el darrer dia de Sha’ban (vuitè mes del calendari lunar islàmic). Enguany, el Ramadà, que comença el 23 de març durarà fins al 21 d’abril. Aquestes són unes dates molt significatives i rellevants, viscudes intensament per la comunitat musulmana.
L’inici del Ramadà canvia cada any, perquè el calendari islàmic lunar segueix les fases de la lluna. L’inici i el final d’aquesta festivitat els determina un comitè d’albirament de la lluna, a l’Aràbia Saudita.
A Santa Perpètua, segons dades del PAI, hi ha població originària de països com Marroc, Gàmbia, Mali, Pakistan o Mauritània, entre d’altres, a on l’Islam és la religió predominant. Al nostre municipi hi ha, des de fa més de vint anys, l’Associació Comunitat musulmana de Santa Perpètua Mezquita Nour. Està presidida des de fa set anys pel perpetuenc Ahmed Lahmidi que ha explicat que “el Ramadà és el mes més sagrat pels musulmans i la unió i el suport entre tota la comunitat és fa molt evident”. Durant el Ramadà l’Associació organitza repartiment d’aliments a famílies amb necessitats o per aquelles que per la seva situació laboral no poden preparar els aliments durant el Ramadà. Aquesta acció, segons explica Lahmidi es diu sadakah i vol dir almoina voluntària. La regidora de Convivència i mediació, Sandra Gómez, ha desitjat a la comunitat musulmana un bon Ramadà i ha volgut destacar la bona entesa entre Ajuntament i l’associació musulmana.
Foto: Imatge d'arxiu / L'Informatiu