L'Ajuntament de Santa Perpètua disposa d'un nou instrument pensant en les persones grans, la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. Aquest document, redactat amb la Diputació de Barcelona, ha estat elaborat amb la participació de professionals dels diferents serveis i entitats que treballen en l'atenció a les persones grans de Santa Perpètua que van aportar la seva expertesa en l'abordatge d'una problemàtica dura, multifactorial i invisibilitzada.
La millora dels circuits de coordinació entre professionals i els diferents agents implicats és un dels objectius d'aquesta guia que ha de contribuir a incrementar el coneixement, la reflexió i una major eficàcia en la prevenció, detecció i intervenció davant possibles casos de maltractaments a la gent gran. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, en l'acte de presentació va afirmar que "l'Ajuntament vol protegir les persones grans i garantir-los el màxim benestar perquè els hi devem a elles i a ells".
La directora del programa de promoció de l'autonomia i prevenció de maltractaments a les persones grans del Servei d'Atenció a la Dependència i la Vulnerabilitat de la Diputació de Barcelona, Pilar Martínez, va explicar que "aquesta guia pot ajudar als professionals a saber com actuar davant un cas de maltractament perquè estableix clarament què ha de fer cada agent de manera coordinada".
La cap del Servei d'Atenció a la Dependència i la Vulnerabilitat de la Diputació, Iolanda Moragues, va fer especial atenció en les dificultats que tenen les víctimes de maltractament de reconèixer aquest fet davant d'altres i de la importància que té que els serveis i l'entorn estiguin atents i denunciïn.Moragues va informar que a través del servei de teleassistència hi ha un protocol per detectar possibles casos de maltractaments.
La directora del programa de promoció de l'autonomia i prevenció de maltractaments a les persones grans, Pilar Martínez, va qualificar de valent l'Ajuntament per treballar aquest fenomen a combatre. Martínez va subratllar que no hi ha cap llei que protegeixi les persones grans.
A l'acte de presentació,que va comptar també amb les professionals de Serveis Socials de l'Ajuntament, Mónica Piella i Anna Fuster, van assistir personal de diversos serveis municipals implicats en la redacció d'aquesta guia, així com representants d'entitats que han pres part en l'elaboració del document. Ajuntament i Diputació van crear un grup motor format per una dotzena de persones de diversos perfils.
La regidora de Gent Gran, Ana Bajo, va expressar que "a partir d'ara toca començar a implementar aquesta guia, sobretot treballar en la prevenció que té una vessant molt de formació en totes les franges d'edat". Bajo desitja que mai sigui necessari seguir la guia perquè en enfrontem a un cas de maltractament a una persona gran.
La detecció de possibles casos de maltractament a persones grans és molt important i per això cal estar alerta des dels serveis i el seu entorn. Santa Perpètua disposa d'una Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans que és un instrument tècnic per a l'abordatge d'aquest fenomen i que coordina els equips de professionals i agents del territori.
Foto: La presentació es va realitzar a la sala de Plens / L'Informatiu