El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) ha tancat les XII Jornades dedicades als Perpetuencs als tribunals militars franquistes 1939-1945 amb una bona assistència de públic i amb l'objectiu assolit d'estudiar una part de l'impacte local que la repressió franquista va exercir sobre la població perpetuenca. En les quatre sessions que s'han dedicat ha quedat clar que sobre aquest període de la història no es pot fer punt i a part perquè queden molts temes a explicar i, segons el CREM, hi ha qui vol fer veure que no es va produir cap repressió.
El CREM ara sistematitzarà totes les conferències en una nova edició de la seva revista L'Ordit. En l'edició número 9 quedarà recollida la informació sobre els infants robats durant la repressió franquista, els grans camps de concentració, els camps de concentració peninsulars com a punts de control, com van ser els judicis sumaríssims i com van viure la repressió dues famílies perpetuenques des d'una visió afectiva. Precisament aquesta darrera sessió amb familiars perpetuencs va tenir una assistència de 90 persones.
El coordinador de la secció d'història del CREM, Ernest Vilàs, considera que l'objectiu de les jornades s'ha complert. Vilàs ha explicat que l'estudi dels 48 judicis sumaríssims a perpetuencs ha permès comprovar l'arbitrarietat del seu funcionament amb advocats i fiscals sense coneixements i amb un percentatge destacat de sentències sense condemna. El coordinador de la secció d'història del CREM ha afirmat que les persones es podien passar un any o més en presó preventiva sense causa probable només amb l'objectiu de ficar la por al cos dels empresonats i de les seves famílies.
En aquests judicis van ser jutjats perpetuencs que s'encarregaven de fer de vigilants dels edificis municipals. Ernest Vilàs ha comentat que alguns van tenir condemnes més greus que persones que tenien càrrecs i responsabilitat.
L'únic perpetuenc que es té constància que va ser afusellat al Camp de la Bóta és Miquel Ventura. Vilàs ha subratllat que en el seu torn de feina va formar part d'un escamot que havia de portar al perpetuenc Enric Clos a Caldes, però el cap de l'escamot havia decidit que assassinarien a Clos, fet que no es va consumar.
El CREM està molt satisfet amb la presència de públic en aquestes jornades ja que a l''ultima sessió hi havia 90 persones, a l'anterior 50 i a les altres una quarantena.
Foto: La darrera sessió es va celebrar l'1 d'abril / CREM