La Junta de Portaveus ha realitzat una declaració institucional en relació a les sentències del Tribunal Constitucional sobre l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, les plusvàlues, i per una nova Llei del Finançament Local. Tots els grups municipals han acordat promoure, juntament amb les entitats municipalistes, la nova llei de finançament dels ens locals, amb l’objectiu que esdevinguin uns governs amb capacitat de transformació i puguin desenvolupar amb qualitat les seves competències i serveis.
La Corporació insta el Govern de l’Estat, mentre no s’aproven les lleis de finançament local, que presenti, amb urgència, un projecte de llei de modificació del Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovada pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març que situï el marc jurídic d’aquest impost en els termes establerts a les esmentades sentències del Tribunal Constitucional. També insta el Govern de l’Estat a incloure en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 d'un fons específic de compensació per les pèrdues ocasionades als ajuntaments i al Govern de la Generalitat li reclama que elabori i presenti al Parlament de Catalunya una llei de finançament local en compliment de l’Estatut de Catalunya.
El Tribunal Constitucional ha declarat nul alguns articles del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, el comportarà a la pràctica la supressió de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, la plusvàlua. La sentència ho argumenta pel fet que determina que sempre hagi existit augment en el valor dels terrenys durant el període de la imposició, amb independència que hagi existit aquest increment i de la quantia real d'aquest. Per tant, el que es posa en qüestió no és l’impost com a tal sinó el mètode de càlcul emprat per a determinar la base imposable.
L'alcaldessa, Isabel Garcia, va afirmar que "la normativa tindrà un impacte notable sobre les finances municipals, de manera que cal cercar els sistemes compensatoris de manera urgent perquè els ens locals disposin de la capacitat econòmica i l'autonomia financera necessària per continuar oferint els serveis que presten i desenvolupar les mesures de reconstrucció social i econòmica com a conseqüència de la pandèmia".L'alcaldessa va destacar que és urgent la reforma del finançament local i que " el municipalisme s'ho mereix especialment després del paper que ha jugat en la contenció socioeconòmica dels efectes causats per la crisi sanitària" i va afegir que la nova Llei de Finançament Local no pot dilatar-se més en el temps i ha d’estar aprovada abans d’acabar la legislatura.
Presencialitat
El Ple Municipal del mes d'octubre, celebrat ahir, es va desenvolupar de forma presencial després de més d'un any i mig amb sessions plenàries telemàtiques a causa de la pandèmia. La darrera reunió presencial va tenir lloc el febrer de 2020. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va donar la benvinguda i va afirmar que la celebració presencial del Ple d'octubre "és un símbol de recuperació de la normalitat perduda".L'alcaldessa va afirmar que no cal baixar la guàrdia, va demanar prudència i va insistir en la importància de la vacunació. En el cas de santa perpetua més del 82% de la població major de dotze anys ja te la pauta completa. Per últim va desitjar mantenir en el futur els plens presencials ja que serà simbol de normalitat.
El regidor d'Esquerra Albert Bonàs també va mostrar la seva satisfacció per tornar a debatre sobre política de forma presencial i el regidor de Ciutadans Juan Suarez també va mostrar la seva satisfacció per recuperar els plens presencials i va afegir que cal no baixar la guardia davant la covid-19.
Foto: La Sala de Plens va tornar a acollir una sessió plenària més d'un any i mig després / L'Informatiu