hola

El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) de Santa Perpètua va prenent forma amb el projecte de rehabilitació de la Nau Alta del Vapor que s’ha pogut visitar recentment en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. La ciutadania va poder comprovar la reforma i descobrir què es crearà a aquest equipament que s’inclou en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda i que està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, BCIL. El fons FEDER de la Unió Europea va subvencionar el projecte turístic industrial del Vapor Aranyó+Centre d’Indústria Viva. L’Ajuntament va convocar la plaça de direcció del MTIV i aquest estiu s’ha incorporat Núria Traveset, que ens avança com serà aquest nou museu.

Les Jornades Europees del Patrimoni s’han celebrat a Santa Perpètua amb el lema Descobreix què estem creant al Vapor. Què serà el Museu del Treball i la Indústria Viva de Santa Perpètua?

Aquest projecte neix fa temps amb la idea de transformar el Museu Municipal. Santa Perpètua disposava d’un museu amb una exposició permanent i l’objectiu és canviar-lo, dignificar-lo i donar-li la volta al seu contingut. Aprofitant la rehabilitació de l’espai del Vapor, vam pensar que tingués un eix central, que és el treball. Això vol dir que hi haurà una temàtica transversal que ens explicarà la història del treball a través de les diferents etapes evolutives de la humanitat, però centrant-se molt en com es van viure a Santa Perpètua. L’espai també disposarà de més elements perquè el museu, com el seu nom indica, té una part dedicada al patrimoni. Per omplir de contingut el concepte indústria viva, volem aconseguir que diferents empreses del municipi, del gairebé un miler que hi ha, se sumin al projecte i poder visitar les seves instal·lacions per conèixer com elaboren els seus productes, ja siguin químics, ferroviaris o farmacèutics.

Per què el museu es dedicarà al treball?

Es va voler escollir una temàtica diferent. Es va creure que Santa Perpètua és un bon exemple per explicar la industrialització, el canvi de poble agrari a poble industrial, la importància que té la indústria ara i explicar el treball d’abans, d’ara i del futur. Hi ha d’altres països europeus que en tenen, com Itàlia, Alemanya o França però serà l’únic Museu del Treball a Catalunya.

Quan es preveu posar-lo en marxa?

Ara s’ha rehabilitat la part arquitectònica; també s’està fent la urbanització de l’exterior, que la previsió és que acabi aquest any; i l’any que ve s’ha de treballar en tota la primera planta, on anirà el museu, ja que ara només hi ha els bastiments. S’ha de produir la museografia del museu. Això comportarà, com a mínim, un any de feina. Treballem amb la previsió que estigui enllestit a finals de l’any 2022 o principis del 2023.

Es pot desvetllar alguns continguts del projecte museogràfic?

La idea és que l’exposició permanent expliqui una evolució cronològica del treball, com treballaven els primers habitants del municipi i de Catalunya, com va anar evolucionant, com neix el municipi de Santa Perpètua, la pre-industrialització, la primera etapa d’industrialització, i les diferents etapes del Vapor, des dels telers tèxtils fins a la química. Tot relacionat amb el treball des de l’antiguitat fins als nostres dies i acabaria amb un àmbit final que és de futur, on convidarem a tots els espectadors a realitzar una reflexió entorn el futur de com serà el treball d’aquí uns anys.

Quina tasca fa la direcció del Museu fins que obri aquest equipament?

M’hi vaig incorporar al juliol d’aquest any i ja hi ha molta feina feta. S’ha treballat molt des de l’Àrea de Cultura, Territori i d’altres departaments. Em sumo al projecte per impulsar aquesta darrera etapa perquè quan el museu aixequi la persiana hi hagi contingut, no només de l’exposició permanent sinó també d’activitats familiars, educatives, exposicions temporals i el programa d’indústria viva. La projecció exterior del museu també és important, s’ha de conèixer abans de començar i hem de donar-li difusió a nivell local, comarcal i també perquè sigui un referent turístic.

La seu central del museu serà el Vapor, però el projecte també inclou espais de la Granja Soldevila i de Santiga. Com es troben aquests equipaments i què acolliran?

La idea és que el Vapor esdevingui l’espai central del Museu del treball, però que tingui unes seus radials. Santa Perpètua té molt patrimoni i es va aprofitar aquesta inversió per rehabilitar i dinamitzar altres espais. Un d’aquests és la Granja Soldevila. Algunes de les seves dependències es faran visitables per poder conèixer aquest edifici emblemàtic, què era, com funcionava i quins productes s’hi feien. En tres sales s’instal·larà la museografia, per tal de mostrar què era aquest centre pioner industrial del municipi. L’altre serà l’església de Santiga, on hi haurà una part de museografia amb un audiovisual que explicarà la seva història. El temple és visitable i tenim la sort que l’entitat Amics de Santiga hi programa moltes activitats.

Com es dinamitza un museu local, quina ha de ser la seva funció?

El museu ha de ser un espai per conservar el patrimoni però també socialment viu, del que la ciutadania i les entitats en puguin gaudir. La seva funció ha de ser doble: conservar el patrimoni local, fer-ne difusió, recerca i divulgació per a tota la ciutadania en primer lloc, però també un espai obert per a la participació ciutadana, on tota la societat hi trobi activitats per a realitzar i puguin participar d’elles. A més a més, els museus actuals han de ser un producte turístic per a la població, que sigui un dinamitzador i un pol d’atracció cap al municipi.

Es treballarà en xarxa amb altres museus de Catalunya?

És l’objectiu que tenim. No volem ser únicament un museu local. Volem sumar-nos a d’altres xarxes. El Pla de Museus 2030 de la Generalitat marca com s’han d’organitzar els museus per temàtiques. En el nostre cas, la industrial. La voluntat és que ens puguem sumar a la Xarxa dels Museus industrials de Catalunya, que és el Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una xarxa de 27 centres museístics i patrimonials, cadascun amb una especialitat diferent. Hem parlat amb aquest organisme i ja sabem els passos a realitzar per adherir-nos-hi, però tot això no ho podrem fer fins obrir el museu i que estigui registrat per la Generalitat. Durant aquest període farem tots els processos per aconseguir la regulació com a museu, que ens donarà més deures, però també més drets; i un d’aquests serà poder formar part d’aquesta xarxa. També volem pertànyer a la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona, per sumar sinergies i accions de comunicació.

S’ha decidit què es farà amb l’anterior col·lecció que s’exposava en l’antic Museu Municipal?

Ara la tenim guardada als magatzems. També estem en procés de restaurar algunes peces que aniran a l’exposició permanent. Una part, que no estava exposada, formarà part del nou Museu i d’altres peces que abans s’exposaven no formaran part del nou espai perquè no s’inscriuen a la temàtica del treball. Aquests elements els conservarem, o bé perquè en un futur es puguin utilitzar ens exposicions temporals o d’altres museus o bé perquè historiadors i investigadors puguin consultar-les. La voluntat dels magatzems dels museus és que siguin un fons obert i que es puguin consultar en línia.

Per què cal conservar el patrimoni?

El patrimoni s’ha de conservar per poder gaudir-lo i poder conèixer d’on venim, tant si hem nascut aquí o en un altre municipi. Al final, el patrimoni el que ens explica és qui eren els avantpassats d’aquest territori, la història del municipi i entendre com hem arribat fins aquí. El patrimoni de Santa Perpètua explica molt bé la realitat d’aquest municipi, d’on surt, quin era el seu passat agrícola i com es transforma. El patrimoni és arquitectura però també natura, que a Santa Perpètua es conserva i és molt important, així com la riquesa immaterial com cançons, balls, tradicions, costums o la història dels nostres avantpassats, de com vivien o treballaven.

Perfil

Nom: Núria Traveset Pla
Any i lloc de naixement: 1979, Callús
Professió: Gestora cultural

Es va incorporar a la direcció del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) al juliol d’aquest any. És llicenciada en Història de l’Art a la UAB (2001); Màster de Gestió de Patrimoni Cultural i museografia a la UB (2004) i Màster en Turisme Cultural a la UB (2016). A nivell professional ha estat 9 anys (de 2001 a 2008) en una empresa de museografia i realització de projectes culturals (Museografia d’elements patrimonials, exposicions temporals, itinerants i permanents en diferents espais, Projectes educatius per aquests elements patrimonials o exposicions); 3 anys (de 2009 a 2011) com a tècnica a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, impulsant el programa Indústria Viva i, en una última etapa de 9 anys en una altra empresa dinamitzant museus i exposicions itinerants a Barcelona i tot l’Estat, com a Project Manager i responsable dels equips de treball.

 

Foto: La directora del MTIV a la planta superior de la nau alta del Vapor, espai on s’ubicarà el Museu / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Hi ha un còmic per a cada persona i hi ha un còmic per a cada moment
“Hi ha un còmic per a cada persona i hi ha un còmic per a cada moment"

El Xavi és divertit, enèrgic i quan parla ho fa amb passió. Almenys quan es tracta de parlar de còmic. [ ... ]

Óscar Castel:
Óscar Castel: "Hem de ser ambiciosos i pensar que podem tenir un equip a Primera Catalana"

El Santa Perpètua de futbol ha estat el primer classificat al grup 9 de la Tercera Catalana i ha aconseguit [ ... ]

''Per celebrar els meus 85 anys tinc el repte de fer 100 curses aquest any''
''Per celebrar els meus 85 anys tinc el repte de fer 100 curses aquest any''



En la 2a Cursa Popular de Festa Major de Santa Perpètua un dels corredors era Isidre Ferrer, que als [ ... ]