Aquest 28 de maig finalitza el termini de preinscripcions a la programació SocioculturalSPM que inclou més d'un centenar de propostes. Sociocultural SPM representa i identifica un projecte que aglutina les fortaleses de dues apostes de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. D’una banda, la Xarxa de Centres Cívics Municipals, que ja compta amb 30 anys d’experiència i que s’estén per tot el municipi creant relacions i espais de cultura i cohesió social. De l’altra, l’Escola Municipal de les Arts (EMA), comunitat de pràctica artística flexible i transdisciplinar que genera oportunitats i espais de cocreació i que basa la seva proposta en la universalització de la cultura. El regidor de Cultura ens explica en aquesta entrevista aquest projecte. També la podeu escoltar en el podcast de Ràdio Santa Perpètua
Què és Sociocultural SPM?
És posar a l’abast de tota la ciutadania de forma clara i estructurada tota l’oferta artística, cultural i amb un clar aspecte social, per a que cadascú pugui seguir el camí que més necessiti. La Cultura ha d’estar a l’abast de tothom, i des de l’administració hem de saber estar a l’alçada i oferir els recursos que reclama la comunitat adaptat-nos a la realitat del moment. Amb aquest projecte creiem que aconseguim enderrocar murs entre disciplines i espais i facilitar a les persones l’elecció del seu camí a nivell sociocultural.
Què implica per a la ciutadania aquesta suma?
És un pas més cap a un horitzó que ens hem marcat no només des del servei sociocultural, sinó que és un objectiu transversal a tota l’administració local, que és el de l’accessibilitat i la simplificació administrativa de cara a la ciutadania. Amb aquesta única publicació i única inscripció, la persona que té clar que vol cursar alguna activitat sociocultural, ho té més a l’abast que en anteriors edicions. És un pas endavant per a una administració més propera i senzilla.
També és un espai per a les entitats.
Les entitats son una part imprescindible de la vida sociocultural a Santa Perpètua, i deixar-les de banda, no és només un error, sinó que no és viable. La suma del teixit associatiu amb l’activitat directament organitzada per l’Ajuntament, és un gran valor del municipi i la relació que hi ha entre aquests agents gaudeix de molt bona salut, per tant no ha estat difícil sumar-les en aquesta nova etapa.
Generar oportunitats o crear nous espais de participació i cocreació són alguns dels clams d’aquesta proposta. Com es veuran reflectits en el curs 2021-2022?
Tant des de l’EMA com des de la Xarxa de Centres Cívics, ja fa temps que s’està treballant amb la idea de ser el més transversals possibles, per tal de sumar experiències i treballar conjuntament des de diferents departaments. N’hi ha molts exemples en el municipi, des de la Cantata, a les taules de centre dels Centres Cívics, on es preparen activitats i programacions. Aquest és un pas més en aquest camí, i per tant facilitarà encara més treballar conjuntament per assolir objectius comuns.
Construir comunitat. Aquesta és una altra de les paraules claus de Sociocultural SPM. Per què és tan important i com pren encara més protagonisme en temps de pandèmia?.
Una comunitat empoderada i cohesionada és imprescindible per a una bona convivència. Sortir de la xarxa social més propera i conèixer la realitat d’altres veïns i veïnes ens fa ser una societat més forta, i l’activitat sociocultural és el catalitzador perfecte per a aconseguir aquesta cohesió social tan necessària. Bona part d’aquesta feina que Santa Perpètua fa anys que va entendre que era necessària, s’ha vist interrompuda per la pandèmia, que ens ha fet modificar a tothom la nostra manera de fer i de viure. Tot i això seguim creient en la necessitat de crear comunitat. No s’ha de deixar de fer activitat, no és una opció, cal ser imaginatius i modificar costums per tal de seguir enfortint la comunitat dia rere dia.
L’Ajuntament treballa per a que tothom pugui participar en aquesta comunitat?
Una màxima indiscutible d’aquest projecte és l’accessibilitat en el seu significat més ampli, ningú es pot quedar fora del projecte per cap motiu més enllà de la voluntat pròpia de formar-hi part o no. Per tant ni les capacitats de cadascú, ni la realitat econòmica, ni cal altre factor ha de fer que cap persona es quedi fora de la vida sociocultural de Santa Perpètua. Tant la reducció de quota com el sistema de bonificacions, fan que no hi hagi impediments d’aquest tipus per accedir-hi.
Foto: El regidor de Cultura, Marcçal Solà, amb el llibret SocioculturalSPM / L'Informatiu