Torres substitueix José Lamas, que ha estat el màxim responsable de la Unificació Club de Futbol Santa Perpètua durant els darrers 15 anys i que ha plegat per motius personals. El nou president, que encapçalava l’única candidatura presentada a les eleccions, diu que vol recuperar la il·lusió dels membres del club i iniciar una nova etapa. És la seva primera experiència com a president, però fa anys que està vinculat a la UCF Santa Perpètua, on juguen els seus dos fills. Francisco Torres és conscient del moment complicat que viuen totes les entitats esportives a causa dels efectes que està provocant la pandèmia de la Covid-19, però s’ha fet càrrec de la presidència de la UCF Santa Perpètua amb moltes ganes i acompanyat d’un equip humà que vol liderar una nova etapa de l’entitat de futbol de la nostra localitat.
Per què es va decidir a liderar la candidatura que li ha donat la presidència de la UCF Santa Perpètua?
Porto molts anys vinculat al futbol i veia que fa falta un canvi d’organització, de sentiment, de passió. Fa falta un canvi d’aires. Ells tenien la seva idea de com portar el club i era com un cercle tancat. Podies opinar, però, al final, no servia de res.
És la seva primera experiència com a president d’una entitat esportiva?
Sí, és la primera vegada. El que busco és tornar la il·lusió als nens i nenes del club, que hi hagi bon ambient. Jo, al Santa Perpètua, he viscut un bon ambient. He passat bons anys amb els meus fills. Amb un d’ells vam guanyar una lliga, en infantils, però, crec que això es va perdre. El que sí espero és que no em critiquin molt per l’esquena (riures).
Quin és el lloc que li correspon a la UCF Santa Perpètua?
Crec que estem entre els vuit millors clubs de la comarca. Per les instal·lacions que tenim i per la població que té Santa Perpètua estem perdem una mica el temps. Hauríem de tenir més equips de la base en categories més altes, a Preferent. També volem que el primer equip no es quedi a la Segona Catalana, però aquest és un objectiu que ens hem marcat a llarg termini. Volem començar de zero, mantenint el que tenim.
Quins són els principals objectius que s’ha fixat la nova junta?
La filosofia del club s’ha de basar en tres pilars, treball, implicació i passió. El primer objectiu ha de ser la formació dels nostres futbolistes, primer com a persones i després, com a futbolistes. Els nostres esportistes han de ser competitius, que es respectin i que respectin als rivals i, sobretot, que es diverteixin jugant a futbol, que és el que més els agrada.
Quines són les primeres accions que portareu a terme els membres de la nova junta?
Volem parlar amb tothom. També volem comptar amb un psicòleg esportiu perquè ens doni un cop de mà. Hem de ser conscients d’on estem. Aquí tothom es pensa que el seu fill és Messi. El nostre és un projecte a sis anys i això és el que explicarem als pares. Hi haurà tres etapes de dos anys cadascuna.
Es continuarà apostant pel futbol femení?
Sí, bastant. L’anterior directiva va fer un gran treball amb David Alegre i amb Javi Sanahuja, que va deixar la seva llavor en el futbol femení del Santa Perpètua. N’apostarem molt. Estem mirant que el pressupost del futbol femení vagi separat del del masculí, encara que l’àrea esportiva sí que serà conjunta. Volem evitar que la despesa del futbol masculí es mengi el pressupost del futbol femení.
Quin és el perfil dels membres de la nova junta?
La meva visió és la d’un empresari. El benefici no serà econòmic, sinó personal. Volem que els futbolistes de Santa Perpètua es quedin al club i no marxin fora. Volem ser l’enveja d’altres clubs. A la nostra junta hi ha Juan Carlos Mingueza. Tothom el coneix. És una bella persona. Ha vist més partits que ningú. El volem posar a l’àrea social. És una persona idònia per parlar amb la Federació.
Només segueix de l’anterior junta David Alegre. Voleu fer un canvi total en la gestió del club?
S’escoltarà a tothom. No volem fer fora a ningú. El que sí portem nova és la direcció esportiva. Hi haurà una nova metodologia de treball i formació per a tots els entrenadors. Parlarem amb tots els entrenadors i jugadors.
Què aportarà al club el nou director esportiu, Lucas Viale, i per què ha estat l’escollit per ocupar aquest càrrec?
Vaig coincidir dos anys amb ell al Polinyà i l’he seguit com a jugador. Em dona molta confiança per donar-li aquest projecte. És molt metòdic en la seva feina. Li cau molt bé als jugadors. Té molta experiència com a jugador. És una persona molt vàlida amb una gran formació. És jove i té molta gana. L’estimen en molts clubs de Catalunya.
La pandèmia de la Covid-19 ha provocat molts problemes a les entitats esportives. Com ha afectat a la UCF Santa Perpètua?
Ha afectat a la UCF Santa Perpètua i a molts clubs que conec. La pandèmia s’ha carregat la il·lusió de molts joves esportistes. S’ha trencat la rutina que tenien molts d’anar a entrenar i a jugar cada cap de setmana. Sempre he dit que el nen que s’aixeca un dissabte a les sis o a les set del matí per anar a jugar a futbol en ple hivern es mereix una medalla. Tant ell com la seva família. Això s’ha trencat. S’ha trencat aquest ritme de treball. Han hagut d’estar moltes hores a casa. Molts infants han perdut directament la il·lusió per jugar a futbol. Han canviat la pilota per un patinet o una consola. Costarà recuperar-ho. Tinc coneguts que estan patint perquè el nen ha donat un pas enrere i serà difícil. Ens costarà a tots, no només a la UCF Santa Perpètua. A tot l’esport en general.
El primer equip masculí milita actualment a la Segona Catalana. Apostareu fortament per aconseguir l’ascens?
Econòmicament no podem intentar-ho a curt termini. No et puc enganyar. La Covid-19 ha passat factura en el futbol i també ha afectat als patrocinadors. El primer equip se sustenta amb les quotes dels socis i amb els patrocinadors. Ara mateix serà complicat. Hem d’intentar que l’equip mantingui la categoria de Segona Catalana el proper any
Quin paper jugarà el futbol base en el vostre projecte?
Ara mateix, hem de mantenir el que tenim. La categoria de Primera del juvenil, l’aleví de Primera, l’infantil de Primera. I de cara al segon any ja anirem a buscar altres categories. Però hem de tenir clar que hem de crear una bona base per anar aconseguint ascensos i consolidar les categories superiors. Ja ens ha passat altres anys en aquest club, que hem aconseguit un Preferent i se’ns ha ensorrat. Sempre se li ha donat molta importància als equips A de cada categoria i s’ha descuidat la resta. Aquí trigarem una miqueta, perquè volem que tots tinguin la mateixa línia de treball. Això costarà una miqueta la veritat.
Com serà la relació amb la resta d’entitats esportives de Santa Perpètua?
Espero que sigui fabulosa i espero no equivocar-me. Tinc diverses coses en ment. Una de les coses que vull fer és crear un equip d’esport inclusiu. Voldríem que la resta d’entitats també apliquessin aquesta idea. No només volem que aquests nens i nenes entrenin i juguin, sinó que també s’impliquin en el dia a dia del club i en els partits del cap de setmana. Lucas Viale ja ha fet una tasca en aquest sentit. Ha organitzat un campus. Hem estat parlant amb el Montcada i el Parets, que ja han muntat un equip d’aquestes característiques. Intentarem parlar amb la resta d’entitats de Santa Perpètua perquè s’hi impliquin. Hem d’intentar entre tots fer un projecte bonic.
Perfil
Nom: Francisco Torres
Any i lloc de naixement: 1973, Hof Saale
Professió: Director de Due Logística
Està vinculat a la Unificació Club de Futbol Santa Perpètua des de l’any 2008, quan el seu fill gran va començar a jugar en un dels equips de la base de l’entitat. Actualment, té un fill en edat juvenil i un altre cadet a la UCF Santa Perpètua. La seva empresa és una de les patrocinadores del club des de fa anys. Els seus pares van anar des d’Andalusia a treballar a Alemanya i allà va néixer Francisco Torres. Quan tenia sis mesos, la família es va traslladar a Santa Coloma de Gramenet. Després van passar per Bigues i Riells, on va jugar a futbol. Des de l’any 1999 viu a Santa Perpètua, on té ara la seu la seva empresa
Foto: Francisco Torres, nou president de la Unificació Club de Futbol Santa Perpètua / Josep Cano