El Ple de la Corporació de Santa Perpètua ha aprovat inicialment per unanimitat el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil Municipal de Santa Perpètua de Mogoda.
El DUPROCIM és el document que estableix el marc orgànic i funcional previst per un municipi, amb l’objecte de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència que puguin esdevenir al municipi de Santa Perpètua.
L’objectiu del pla és identificar i avaluar els riscos, les accions i les mesures necessàries per a la prevenció i el control dels riscos, així com regular les mesures de protecció i altres actuacions a adoptar en cas d’emergència, en harmonia amb les característiques i els trets definidors del municipi. El document engloba els diferents plans d'emergències i el plans d'actuacions municipals davant risc d'inundacions (Inuncat), risc químic en el transport (Transcat) , risc per nevades (Neucat) risc sísmic (Sismicat), risc radiològic (Radcat), de vent (vencat), risc químic (Plaseqcat) i risc d'incendi forestal (Infocat). També recull emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, emergències per onades de calor, per onades de fred i per concentració d'ozó troposfèric i emergències per aglomeració de persones en els següents actes: Castell de foc de Festa Major, Cavalcada de Reis, Tres Tombs, Ball de nit de Carnaval, Berenar de gent gran i Correfocs
El DUPROCIM estableix que com a mínim es realitzarà un simulacre per cada risc cada quatre anys. La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, va recordar que els municipis de més de 20.000 habitants han de donar el servei de Protecció Civil.
La portaveu del grup municipal republicà, Montse Vinyallonga, va demanar incloure algunes modificacions com ara la redacció del document amb un llenguatge inclusiu. També va reclamar formació al personal dels col·lectius municipals que poden formar part d'aquest servei davant les emergències així com fer un simulacre cada dos anys. A més considera important que malgrat haver-hi només una empresa de risc químic al municipi es faci prevenció i formació a totes les empres dels polígons industrials de Santa Perpètua ja que en localitats properes també existeix aquest tipus d'indústries.
La regidora també va destacar que s'inclogui en el document el risc d'incendi forestal malgrat que Santa perpètua no està obligat a disposar d'un pla d'aquestes característiques Vinyallonga va demanar incloure els hidrants existents al municipi així com el seu estat de conservació.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, va informar que la ciutat disposa aproximadament d'un centenar d'hidrants i va explicar que si es registra un incident en una empresa de risc químic d'un municipi veí es comunicaria a l'Ajuntament i s'activaria el pla específic municipal davant d'aquesta situació. Sobre els simulacres cada dos anys, va informar que era una qüestió tècnica que haurien de valorar els mateixos tècnics encara que va recordar que es segueixen les prescripcions i recomanacions de la Generalitat de Catalunya. Per últim també va explicar que es recolliria les aportacions per redactar el document amb un llenguatge inclusiu i que ja havia detectat algunes paraules que havia demanat modificar-les.
L'alcaldessa va recordar que el document estarà exposició pública durant 30 dies i va convidar als grups municipals a fer aportacions per fer el millor document.
El Ple va aprovar l’Ordenança Reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sol i edificació: llicencies urbanístiques i comunicacions prèvies. Aquesta ordenança té l’objectiu de facilitar l’exercici de la llibertat d’establiment i la lliure circulació dels serveis, i alhora garantir un nivell elevat de qualitat dels serveis en un context de canvi profund del model de control de les administracions públiques seguint l’establert a la normativa i directiva europea.
La Corporació va aprovar també el règim transitori a aplicar per la revocació de la gestió de les multes de trànsit aprovada pel Ple de febrer. L'organisme de gestió Tributària de la Diputació de Barcelona assumirà aquesta gestió fins al 30 d'abril.
Foto: El document recull, entre d'altres, el Pla d'Actuació Municipal davant el risc de nevades / L'Informatiu