L’Escola Municipal de les Arts (EMA) torna a endegar aquest curs a les escoles públiques del municipi el projecte ComunART, de democratització de les arts als centres educatius. Enguany es fa amb canvis importants, alguns d’ells provocats per la situació de pandèmia i d’altres tenen com a objectiu rotar els projectes pels diferents centres. Si fins ara el Corda’t havia estat un programa realitzat a l’Escola Bernat de Mogoda, aquest curs serà per a l’Escola Santa Perpètua. Tanmateix, el Venta’t el passarà a fer l’alumnat de la Florida; el Percutap l’escola Santiga; el Dansa’t l’Escola Bernat de Mogoda i el Teatrots l’Escola Els Aigüerols. En total seran gairebé dos-cents alumnes que, dins del seu horari lectiu escolar, ballaran, faran teatre i aprendran a tocar instruments de vent, de corda i de percussió amb professorat de l’EMA.
A causa de la Covid-19 ha estat necessari respectar els grups bombolla i, si fins ara es podien barrejar els alumnes de diferents grups, enguany l’opció s’ha modificat. A més, i també com a novetat, els grups de les escoles Els Aigüerols i Bernat de Mogoda faran l’activitat a les instal·lacions de l’EMA i, en el cas d’Els Aigüerols, mentre una part del grup fa teatre, l’altre farà anglès, al centre de les arts. També com a novetat, s’han introduït al Venta’t dos nous instruments, la trompa i el fagot.
Un infant, un instrument
Per tal de poder dur a terme el ComunART i dotar a l’alumnat dels instruments necessaris l’EMA ha comprat 8 violins, 4 violoncels, 2 violes, arcs nous per a instruments que ja tenien, resines i recanvis de cordes a més d’un saxo soprano, sis trompes, quatre fagots, tres flautes travesseres i nou djembés. El director de l’Escola Municipal de les Arts, Eliseu Ribes, ha explicat que “l’actual crisi sanitària obliga a nous hàbits, noves maneres de relació i posa de manifest allò que encara ens manca per a la realitat d’aquesta voluntat, la igualtat d’oportunitats. El projectes Corda’t - Venta’t - Percutap que desenvolupa l’EMA en els centres de primària públics, ha estat funcionant fins al curs 2019-2020 compartint instruments entre els diferents alumnes. A dia d’avui això és impossible a causa de les mesures sanitàries que limiten l’ús compartit de materials. En el cas de la música aquest compartir és molt íntim donat que els instruments musicals tenen contacte estret amb la persona. L’objectiu aquest curs ha estat: un infant, un instrument”.
Foto: Darrera edició del projecte Comunart al Pavelló / Josep Cano