A l’escola Santa Perpètua, l’alumnat de sisè hem treballat de valent en el coneixement dels processos migratoris tot fent un seguit d’activitats que ens ha portat a un mural final de sensibilització sobre el tema als nostres companys i companyes!
Música sobre la migració
Vam començar sentint dues cançons relacionades amb els processos migratoris
Papeles mojados
i Africanos en Madrid
A partir d’aquestes dues cançons van iniciar una conversa centrant el tema amb la primera cançó en la part del viatge i les condicions tan dures que suporten les persones que han de deixar el seu país forçat per la fam o la guerra. Després d’escoltar la segona i analitzant la seva lletra ens vam centrar més en la situació a què es veuen sotmesos un cop ja han arribat al país d’acollida.
Finalment, amb el poema de la Joana Raspall, Podries, vam desviar el tema cap a la part d’empatitzar amb ells i elles i pensar que qualsevol de nosaltres es podria veure abocat a una situació com aquesta si haguéssim nascut en algun país amb dificultats. Valorar i ser conscient de la sort que tenim d’haver nascut en un país com el nostre i intentar fer propostes del que cadascú de nosaltres podríem fer per facilitar la vida d’aquestes persones que conviuen amb nosaltres.
Parlem de migració a través de fotografies
Vam establir una conversa a partir d’unes imatges que vam anar presentant, imatges reals i extretes de notícies de diaris.
Vam parlar de Lampedusa, Malta i Lesbos i ens vam sorprendre en saber que 1.885 persones van morir ofegades al mar Mediterrani en naufragar la precària embarcació amb la qual navegaven i per no poder migrar per vies segures.
Ens va impactar la imatge Barcassa interceptada per la marina italiana de Massimo Sestini i també la història del nen sirià mort en una platja de Turquia.
Entenent els conceptes
Un cop els infants ens haviem sensibilitzat amb el tema vam proposar una cerca d’informació per posar dades i veure com es distribueix el fenomen de la migració en l’àmbit mundial.
Els nens i nenes hem treballat en petits grups i posteriorment hem fet una posada en comú de les dades que van trobar.
Què significa migrar?
Migrar significa traslladar-se del teu país a un altre per viure.
Per què les persones migren?
Normalment, és perquè en el seu país no n’hi ha treball i prefereixen anar a treballar a un altre país, però pot ser que en el seu país hi ha guerres, etc.
Com afecta això a les seves vides?
Això els afecta dia a dia, ja que la gran majoria no tenen documents i per aquest motiu no poden treballar o també poden sofrir molt de racisme al carrer o li poden mirar amb mala cara per com van vestits o si es dutxen o no, etc. I si tenen fills és encara pitjor perquè no poden tenir una educació en condicions
També vam parlar d’algunes rutes migratòries i dels països que més migrats reben i les raons per les quals decideixen anar allà.
I am a migrant
Per tal de portar el tema a un terreny més personal vam treballar amb la web I am a migrant i vam conèixer casos reals amb cara i noms de persones que s’han vist obligades a migrar per diferents circumstàncies. Els infants, per parelles, han investigat el cas d’un d’aquests personatges i han fet una presentació davant de la classe per tal que tothom pogués conèixer diferents realitats i compartir la investigació de cada parella.
El nostre mural
Un cop finalitzada tota la feina de sensibilització i coneixement més en profunditat del tema, hem treballat en petits grups i hem elaborat un mural que recollís els sentiments d’empatia i solidaritat que els havia generat el desenvolupament de les diferents activitats dutes a terme.
Foto: Treball a classe / L'Informatiu