L’Ajuntament de Santa Perpètua va acollir el mes d’octubre tres activistes dels Drets Humans en el marc del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
El projecte, gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi, inclou l’estada a Catalunya d’un grup de persones defensores dels Drets Humans que exposen les seves reivindicacions en els seus respectius territoris. En aquesta temporada de tardor a Santa Perpètua, hem tingut dues defensores dels drets de les dones, Ángela Ocampo i Fatou Nyang i també Kelvin Enamorado, defensor del dret a l’educació i del dret a la pau i a una vida digna.
Els tres activistes van mantenir converses amb alumnat de les escoles Bernat de Mogoda i Tabor i de l’Institut Estela Ibèrica. Aprofitant la seva visita hem volgut conèixer més sobre els Drets Humans en els seus països.
Ángela Ocampo (Colòmbia) és sociòloga i màster en justícia social i construcció de pau, experta en temes de gènere i investigadora amb experiència en Drets Humans. És cofundadora del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes del Estado (MOVICE) i de La Manada Feminista que lluita pels drets humans de persones feminitzades, persones trans i persones no binàries. Viu amenaçada a causa del seu treball de protecció i acompanyament a víctimes de violència de gènere per part dels cossos policials. “A Colòmbia es viu una vulneració permanent dels Drets Humans contextualitzada en una situació de conflicte armat de més de 70 anys i que té unes expressions molt específiques de forma de crueltat contra les dones i població LGBTIQ+”, segons afirma Ocampo. El nou govern de Colòmbia nascut de continues mobilitzacions ciutadanes, com recorda Ocampo, afronta grans reptes com la revisió del Cos policial “que és un cos terrorista” i a més té moltes dificultats perquè és un canvi després d’un règim de 200 anys i encara “persisteix una estructura estatal violenta contra la població civil, en molts casos violència sexual”.
Fatou Nyang (Gàmbia) treballa des de fa setze anys a l’ONG Wassu Kafo en la lluita per l’erradicació de la mutilació genital femenina i contra el matrimoni infantil i també afirma que “no hi ha una molt bona situació dels Drets Humans a Gàmbia actualment”. La mutilació genital femenina està prohibida legalment però es continua practicant, Nyang explica que “quan es va prohibir per llei ja no es feia en públic, sinó que es feia en privat, d’amagat i fins i tot emportant-se les nenes a països fronterers”. L’ONG Wassu Kafo parla amb dones, homes, amb personal sanitari i amb polítics sobre dades científiques i contrastades per tenir força i erradicar aquesta pràctica.
A Hondures els Drets Humans “són vulnerats sobretot per a dones, joves i col·lectiu LGBTI+”, segons afirma Kelvin Enamorado, fundador dels Warriors Zulu Nation, una ONG, que té com a finalitat oferir als i les adolescents en situacions socioeconòmiques complexes accés a la cultura perquè puguin imaginar un altre tipus de futur. Enamorado assegura que “la violència a Hondures és molt estructural i fins i tot a vegades cultural i és reflexe en la qualitat de vida dels joves, limitats fins i tot a somniar”. Enamorado va crear l’entitat que a través del breakdance i la cultura del hip-hop dona oportunitats als joves de conèixer altres realitat fora de les bandes. L’ONG va començar a la segona ciutat més important d’Hondures i considerada, més d’un any, com la més perillosa del món. Kelvin està convençut que si se’ls dona eines als joves poden decidir perquè “ara mateix sense oportunitats d’estudi, sense serveis de salut, sense oportunitats de treball, joves i nens es veuen atrets per les bandes que els ofereixen d’alguna manera, certa seguretat i cert respecte”.
Foto: Ángela Ocampo durant una de les xerrades / L'Informatiu