L'alliberament d'un xoriguer va posar el punt final a les activitats del Dia de la Riera que l'associació Viu la Riera va organitzar ahir diumenge a Santa Perpètua. Entitats locals com el CREM, Residu Zero SPM i el Cineclub Cisco Mosenya i d'altres de La Llagosta, Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans van oferir a la ciutadania tallers diversos per conèixer la flora i fauna de la riera de Caldes.
Hi havia una exposició amb figures d'animals autòctons a mida real que es poden trobar a la Conca del Bèsos Tordera, un taller de planter de flora que es pot trobar en aquesta zona, un altre per identificar diferents herbes i un de metamorfosi de la granota i de la papallons. També es podia jugar a fer construccions ideades pel gran Leornando DaVinci i d'altres amb materials reciclats, i veure la riera amb unes ulleres 3D. L'activitat es va desenvolupar el 13 d'octubre al passeig de la Florida, davant del CUAP.
El projecte Viu la riera! té com a objectiu facilitar la participació ciutadana en la rehabilitació dels nostres espais fluvials. La celebració anual del Dia de la Riera és un dels acords polítics signats pels ajuntaments de la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui arran del projecte Viu la riera, que va néixer de la col·laboració entre el Grup de recerca en Regeneració de Territoris Intermedis, format per investigadors d’UIC Barcelona School of Architecture, i els investigadors de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va afirmar en l'acte de cloenda que "el canvi climàtic i les seves conseqüències requereix que les administracions i la ciutadania compartim actuacions de conservació, protecció i rehabilitació del nostre entorn natural i dels espais fluvials, perquè no tenim un Planeta B".
La regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez, es va mostrar molt satisfeta amb la quantitat de persones que s'havien interessat per conèixer i fer activitats en aquest Dia de la Riera i va lloar la tasca de les entitats que de manera voluntària es dediquen a fer arribar la riquesa natural de la riera de Caldes als municipis. Jésica Jiménez considera que s'ha de protegir la riera i que mai torni a ser un abocador i va expressar que "les polítiques municipals i les actituds ciutadanes han de caminar juntes per la preservació i la valoració dels nostres espais naturals que podem gaudir amb una passejada en la qual observar moltes espècies de flora i fauna".
El colofó de la jornada el va posar l'alliberament d'una au rapinyaire, un xoriguer, que havia passat la seva vida al Centre de Fauna de Torreferrussa, a Santa Perpètua. Aquest és un equipament de la Generalitat de Catalunya que s'encarrega de recuperar aus ferides i de criar d'altres que s'han trobat en nius caiguts.
Xavier Sanz, del col·lectiu Viu la Riera de La Llagosta, va explicar que es tracta d'una espècie d'ocell habitual en el nostre ecosistema i que ajuda a controlar la població de rosegadors. El xoriguer alliberat el 13 d'octubre és mascle i a partir d'ara es buscarà indret per viure i caçar. El president del CREM, Pere Garcia, i Xavier Sanz han apuntat que a Santiga es poden veure xoriguers i que es poden identificar perquè la seva silueta és d'ales en punxa i una cua llarga i que queden suspesos en l'aire.
Foto: Moment de l'alliberament del xoriguer / Josep Cano