L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha iniciat el procés de regularització dels terrenys de conreu situats en el Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs. El Departament de Territori informa que es dona compliment així, al requeriment fet pel Consell general del Consorci de Gallecs com a pas previ a assumir la gestió del Parc. La regularització comença per les terres de conreu i posteriorment s’abordarà la resta de situacions possessòries: habitatges amb terres i sense terres.
L’INCASÒL informa que, com a propietari dels terrenys i els habitatges existents, regularitzarà les diferents situacions possessòries dels immobles mitjançant contractes d’arrendament, masoveria urbana o altres tipus de contractes sempre i quan siguin respectuosos amb el medi ambient, el principi d’utilització racional dels recursos naturals i amb les finalitats d’aquest espai d’interès natural.
Regularització de les terres
La Comissió d’Urbanisme de Barcelona va autoritzar l'any 1984 l’atorgament de llicències municipals per a usos agrícoles transitoris en determinades finques de l’ACTUR de Santa Maria de Gallecs. Aquestes llicències eren intransmissibles però aquesta limitació no s’ha respectat i actualment, segons l'Incasòl, només 8 dels 38 agricultors que conreen a l’espai EIN de Gallecs la conserven. Aproximadament el 85 % dels terrenys de conreu de Gallecs, s’estan treballant sense llicència d’explotació. L'Incasòl assenyala que no ha rebut cap contraprestació econòmica per l’ús d’aquest bé patrimonial i s’ha detectat que algun dels treballs de conreu que es realitzen afecten greument un espai ambientalment protegit.
Així mateix, la regulació dels ajuts de la PAC per la campanya 2023-2024 estableix la obligatorietat dels agricultors de disposar d’un títol possessori vigent per poder percebre aquests ajuts.
D'altra banda, està previst que el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs s'aprovi inicialment el proper mes de maig i definitivament durant el primer trimestre de 2025.
Aquest pla especial per a la recuperació, millora i protecció del medi natural i del paisatge té com a objectius potenciar l’ús social de l’espai, preservar els seus valors naturals, paisatgístics i culturals, i fer-los compatibles amb l’aprofitament sostenible dels recursos agraris i forestals. El Pla Especial també preveu un pla d’Inversions de 5 milions d'eurosen el que s’inclou l’abastament d’aigua potable com una de les prioritats.Paral·lelament, l’INCASÒL també està redactant el Pla de Gestió del Parc Territorial de Gallecs amb la finalitat de valorar les accions precedents en benefici de l’espai i les propostes de futur per a preservar-lo en coherència a l’espai natural protegit.