El Ple del Consell Infantil Municipal (CIM) ha realitzat gairebé una vintena de propostes per reduir els plàstics d'un sol ús. Els infants han elaborat propostes de millora a nivell personal, familiar, escolar i municipal per poder millorar i fer de Santa Perpètua una ciutat més sostenible. Entre les propostes figuren no utilitzar ampolles d’aigua de plàstic, usar “bock and roll”, substituir els plats i coberts de plàstics pels fets amb bambú, adquirir productes sense embalatge de plàstic, fomentar l’educació ambiental, fomentar pràctiques de reciclatge i reutilització, inversió en més contenidors, màquines que donin diners a canvi de plàstic o que cada 15 dies s'organitzi un voluntariat de recollida de plàstic, entre d'altres.
La sessió del Ple del Consell Infantil Municipal (CIM) s'ha celebrat aquest dimarts 9 de maig a la Sala de Plens. Aquest curs escolar, el Consell Infantil Municipal, format pels i les representants dels diferents centres educatius de Santa Perpètua van rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de treballar sobre la reducció de plàstics d’un sol ús. A les sessions que s'han celebrat mensualment a la sala del Casal Cívic i Comunitari s'ha treballat sobre aquesta temàtica.
Vital Cara (Escola La Florida), Ainara Salazar (Escola Bernat de Mogoda), Aimée Rodríguez, (Escola Santa Perpètua), Noa Sanz (Escola Tabor), Lola García (Institut Escola Santiga) i Carla Hinojosa (Sagrada Família), van ser les i els portaveus de més d'una vintena d'alumnes de cinquè i sisè, que han participat en les diferents trobades del Consell.
Durant la sessió es va exposar que el consum de plàstics continua creixent, i "és de sobre conegut que sobre els nostres oceans, i les nostres aigües, estem deixant una empremta que deteriora ràpidament la seva salut i amenaça la seva capacitat de proporcionar molts serveis essencials per la supervivència de la humanitat present i futura". Els infants van alertar que una ampolla de plàstic triga, aproximadament, uns 500 anys en descompondre’s. EL CIM va apostar per utilitzar en la fabricació diferents materials d’envasat més sostenible, com ho són els envasos ecològics, "una alternativa sostenible als envasos de plàstic convencional pel seu menor impacte ambiental" i també utilitzar envasos biodegradables.
Després d'escoltar les reflexions i propostes dels escolars van intervenir els portaveus dels grups municipals que van coincidir en felicitar el treball realitzat per l'alumnat, professorat i personal de l'Ajuntament implicat en aquest consell. El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, va indicar que el plàstic "és una problemàtica de la nostra societat" i va indicar que "la clau és reduir i reutilitzar".
El representant del PSC Antonio Egea va exposar que la costa de Barcelona és la segona àrea del mediterrani més contaminada per plàstic i va fer una crida "per fer una aposta valenta per la reducció de plàstic" ja que "nosaltres ho hem fet molt malament".
La portaveu d'Esquerra, Montse Vinyallonga, va afirmar que "de l'ús s'ha fet un mal ús del plàstic" i que ara toca als infants reduir aquest material. Vinyallonga va indicar que "hi ha esperança" i que "la reducció és la millor opció". També va demanar reduir el consum d'aigua.
El portaveu de SPM en Comú , Adelino Macías, va afirmar que els infants del CIM havien donat una "lliçó magnifica" amb les seves propostes per reduir el plàstic d'un sol ús i va afegir que una altra proposta seria retornar el envasos com es feia abans amb les ampolles de vidre.
Per la seva banda, el regidor d'Educació, Pere García, va agrair el treball i va destacar que els infants tenen "una capacitat transformadora" i va posar en valor el CIM que també permet als escolars interrelacionar-se amb alumnes d'altres centres.
L'alcaldessa, Isabel Garcia, va felicitar als membres del CIM pel seu treball i va indicar que van realitzar un "bon llistat de reflexions i propostes" . També va expressar que reduir el plàstic "és un repte que s'ha d'afrontar" perquè "cal cuidar el planeta".
Foto: Els membres del Ple del CIM davant de l'Ajuntament / Josep Cano