hola

Aquest mes de setembre fa justament un any que Reciclos, el Sistema de Devolució i Recompensa que desenvolupa Ecoembes, va arribar a Santa Perpètua de Mogoda.

Durant aquests mesos la ciutadania ha pogut reciclar les llaunes i ampolles de plàstic en un dels 240 contenidors grocs de la localitat. Gràcies a la sensibilització dels veïns i veïnes i la seva donació de punts Reciclos, a Santa Perpètua en un any ha augmentat un 5% el reciclatge d’envasos, passant de no arribar a les 500 tones abans de l’adhesió a Reciclos a have reciclat, durant aquest any, 524 tones. El regidor de Medi Ambient, Joan Martínez, ha manifestat la seva satisfacció davant d’aquest fet, ja que “pel poc pes que tenen les llaunes i ampolles de plàstic, el nombre de tones d’envasos reciclades és enorme”.

Reciclos ha donat peu a que la ciutadania de Santa Perpètua valori els envasos com un recurs. A més de fomentar el reciclatge i la sostenibilitat, els veïns i veïnes s’han vist recompensats a través dels sortejos, premis directes i projectes col·lectius que s’han donat i desenvolupat al municipi. En total s’han sortejat 355 objectes relacionats amb la sostenibilitat com material ecològic, menjar i bosses d’estalvi d’aigua. A més, s’han fet 60 regals directes també vinculats a promoure la sostenibilitat i la cura del medi ambient, com patinets elèctrics i fregidores d’aire. Pel que fa als projectes col·lectius i solidaris, la Regidoria de Medi Ambient ha destacat les aportacions de la ciutadania a les diferents inciatives, tant locals com globals. Reciclos va estrenar-se a Santa Perpètua amb la reforestació del parc de la Ribera i gràcies al reciclatge de les persones usuàries de Reciclos s’ha obtingut una dotació de 1.200 euros pel projecte. Joan Martínez ha afirmat que “esperem que la plantació pugui fer-se durant aquesta tardor”. Una altra campanya a nivell local ha estat vinculada a la Marató de TV3 en la qual s’han recaptat 13.500 euros que es destinaran a la sensibilització i divulgació de la salut cardiovascular.

D’altra banda, Santa Perpètua ha participat a projectes globals conjuntament amb la xarxa de municipis que formen part de Reciclos i que s’han anat desenvolupant en funció de l’actualitat. Fa un any els punts recaptats per la ciutadania van convertir-se en 64.000 euros que van donar-se a les persones afectades per l’erupció del volcà de Cumbrevieja (La Palma). Després, es va iniciar una campanya en solidaritat amb les persones refugiades a causa de la guerra a Ucraïna i la recaptació va ser de 75.000 euros. El 2022 ha estat marcat pels greus incendis forestals i el nostre municipi ha aportat els punts reciclos durant els últims mesos per contribuir a la reforestació d’algunes zones del país. Aquesta iniciativa ha recaptat, en total, 137.000 euros. El projecte que durant aquest any més diners ha recollit gràcies al reciclatge a través de Reciclos ha estat la lluita contra el càncer amb un total de 345.000 euros.

Futurs projectes locals

Properament Reciclos i la Regidoria de Medi Ambient anunciarà l’inici de noves iniciatives locals perquè la ciutadania hi pugui participar. Un d’ells és un projecte per construir hotels d’insectes, refugis per a invertebrats a les zones urbanitzades que serveixi per a les espècies autòctones i la polinització de les plantes.

Un altre projecte que es durà a terme a Santa Perpètua són els patis educatius. És una proposta de l’Escola Bernat de Mogoda amb l’objectiu de reorientar els patis perquè siguin espais de reflexió i d’educació ambiental.

La Regidoria de Medi Ambient vol recordar que Reciclos beneficia per partida doble al municipi. D’una banda, la matèria prima que es recicla es ven i l’Ajuntament rep un benefici econòmic que després es tradueix en no pujar el rebut de la taxa de residus. A nivell particular, les persones usuàries del sistema reciclen i a canvi obtenen regals i participacions a sortejos, a més de contribuir amb els projectes col·lectius. A més, Reciclos permet a la ciutadania amb pocs recursos, i que no poden fer dotacions econòmiques a entitats o ONGs, donar els punts a diferents causes socials i mediambientals.


Foto: Contenidor d'envasos a Santa Perpètua / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]