hola

La comunitat musulmana de Santa Perpètua va celebrar ahir dimarts 20 de juliol la Festa del Xai, una de les diades més importants en el calendari musulmà. Unes 500 persones van assistir a l’acte que, aquest any, va tenir lloc al recinte firal. Allà van fer l’oració del matí (jutba), la qual permet fer posteriorment el sacrifici del xai.

Un dels membres de la Junta de l’Associació Comunitat Musulmana de Santa Perpètua de Mogoda – Mesquita Al-Nur, Mohamed Jabbye, explica que la Festa del Xai prové d’un somni on Déu ordena a Ibrahim, el pare de la comunitat musulmana, que sacrifiqués el seu fill Ismael per demostrar la seva fidelitat. Quan Ibrahim està a punt de complir aquesta ordre, Déu l’atura i permet que substitueixi el seu fill per un xai com a ofrena.

Durant la Festa del Xai les famílies compren un xai i el sacrifiquen i, tal com explica Jabbye, sempre «es comparteix la carn de l’animal amb famílies i veïns per tal que cap persona hagi de demanar, sinó que tota la comunitat musulmana disposi de l’aliment».

Jabbye detalla que, per tal que la societat pugui conèixer aquesta festivitat, abans de la pandèmia, el col·lectiu ha convidat en diverses ocasions a tot el veïnat de Santa Perpètua a celebrar la Festa del Xai.

La regidora de Ciutadania, Sandra Gómez, ha destacat que aquesta festivitat, juntament amb el final del Ramadà, és una de les dates assenyalades dins la cultura musulmana. Gómez explica que durant aquesta festivitat cultural i religiosa els infants reben regals i estrenen vestits per després fer àpats on el xai és l’aliment protagonista.

L’any passat la comunitat musulmana no va poder celebrar la Festa del Xai a causa de la pandèmia de la Covid-19 i la regidora de Ciutadania comenta que s’han complert totes les mesures de seguretat i que membres de la comunitat es van encarregar de prendre la temperatura i proporcionar gel hidroalcohòlic a totes les persones que van assistir.

Mohamed Jabbye assegura que, per la Covid-19, la comunitat musulmana ho ha passat molt malament en relació a poder celebrar aquest tipus de festivitats. «L’any passat no vam poder fer l’oració i tampoc el sacrifici. Aquest any vam poder fer, almenys, l’oració matinal tots junts, amb distància», explica el membre de la junta. A més, amb les mesures per contenir la Covid-19, no poden abraçar-se ni visitar tots els familiars, un fet que recorda amb tristesa Mohamed però que «segur que l’any que ve recuperarem».

Gómez assegura que des de la Regidoria de Ciutadania es dona suport amb molt afecte a la Festa del Xai, ja que les persones de la comunitat musulmana que viuen al municipi es troben lluny dels seus països d’origen.


Foto: El recinte firal va acollir la festa / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Més de quaranta persones estan ingressades a l'Hospital de Mollet amb Covid-19
13 Gen 2022 12:22 - RedaccióMés de quaranta persones estan ingressades a l'Hospital de Mollet amb Covid-19

L’Hospital de Mollet ha informat que actualment el centre compta amb 46 persones ingressades amb Covid-19. [ ... ]

Ràdio Santa Perpètua ofereix demà el programa Línia Directa amb l'alcaldessa
13 Gen 2022 11:57 - RedaccióRàdio Santa Perpètua ofereix demà el programa Línia Directa amb l'alcaldessa

Aquest divendres 14 de gener Ràdio Santa Perpètua oferirà la primera edició del 2022 del programa [ ... ]

La Policia Local deté un veí del municipi quan venia droga al carrer
12 Gen 2022 11:32 - RedaccióLa Policia Local deté un veí del municipi quan venia droga al carrer

La Policia Local de Santa Perpètua ha detingut un veí del municipi per ser presumptament autor d'un [ ... ]