hola

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha iniciat la primera fase de la rehabilitació del Castell de Mogoda. Les obres consisteix en la reparació del Pavelló Comillas. L’actuació, adjudicada a l’empresa Solvetia, compta amb un pressupost de 123.699,46 euros (IVA exclòs) i un termini d’execució de sis mesos.

Les obres, basades en un projecte de l’arquitecte Josep Esteve Vila, consisteixen en la reparació estructural de la Planta Baixa i en la rehabilitació de la Coberta del Pavelló Comillas, segons ha explicat l'Incasol en un comunicat. L’Incasòl és el propietari de la finca i el promotor del projecte, que és finançat amb fons propis.

L’actuació preveu restaurar en la planta baixa la patologia estructural de les esquerdes existents en les claus dels arcs de mig punt, i en la coberta, la rehabilitació consistirà crear un cèrcol metàl·lic solidari amb les encavallades de fusta per donar rigidesa a tot el conjunt . També és previst de restaurar les encavallades i bigues de fusta, netejant-les i protegint-les amb vernís intumescent. Segons informa l'Incasòl es desmuntarà i es tornarà a col·locar tota la cobertura de teula àrab, per garantir l’aïllament i la impermeabilització, i es formarà una nova canal de desaigua de zinc, per evitar que l’aigua de pluja regalimi per  les façanes. Aquesta intervenció està prevista que acabi a finals d’aquest mes de juny.

El Pavelló Comillas està format per un espai rectangular allargassat de planta baixa, primer pis i sota-coberta. En un extrem està connectat amb la torre gòtica, i a l’altre costat es troba l’escala noble d’accés al primer pis. A la planta baixa hi ha una successió d’arcs de mig punt amb esquerdes a les claus de la majoria dels arcs centrals i de les voltes. La coberta del pavelló, per la seva banda, està formada per encavallades de fusta, amb una cobertura de teula àrab a llata per canal, sense aïllament tèrmic, i sense cap forjat en el sostre de la planta pis, causa directe de les patologies detectades en les voltes i arcs de la Planta Baixa.

Segona fase

L’Incasòl iniciarà properament la segona fase de la restauració del Castell de Mogoda que consistiran en el condicionament i adequació a la normativa, accessibilitat, salubritat i seguretat. L’actuació preveu la substitució dels serveis existents que han quedat obsolets, la instal·lació d’un ascensor a la torre gòtica que doni servei a totes les plantes del Castell i la posada al dia de la planta baixa del Pavelló Comillas com a sala polivalent de reunions i actes públics. Es preveu adaptar totes les instal·lacions d’electricitat, incendis, salubritat, clima, dades i seguretat a la normativa actual.

Aquest treballs, basats en un projecte de l’equip AleaOlea Arquitectura i Paisatge, han estat adjudicats a l’empresa VALLVIA SL-DIPCO EC SL-UTE i compten amb un pressupost de 449.126,19 euros (IVA exclòs) i un termini d’execució de 8 mesos.

Bé Cultural d'Interès Local

El Castell de Mogoda, catalogat l’any 1997 com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local), és un conjunt arquitectònic d’estil romànic i gòtic, format per diferents cossos que s’han anat modificant, annexant i superposant en diferents etapes constructives. L'origen del castell data dels segles XII–XIII. Actualment, el conjunt del castell està format per la masia fortificada (dels segles XII-XIII), la capella (del XIV) –que compta amb una façana que fou reformada el 1739, les cavallerisses del 1730 i l'edifici residencial, de dues plantes, construït l'any 1737 i reformat el 1859. La majoria d'aquestes construccions es disposen al voltant del pati d’armes al qual s'accedeix per un portal modernista.


Foto: Una de les sales que es rehabilitarà del Castell de Mogoda / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua ofereix alternatives a sancions per a menors que consumeixin droga a la via pública
27 Set 2022 11:53 - RedaccióSanta Perpètua ofereix alternatives a sancions per a menors que consumeixin droga a la via pública

L’Ajuntament de Santa Perpètua i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya han signat [ ... ]

Quatre agents superen el curs de l'Escola de Policia Catalunya
27 Set 2022 11:51 - RedaccióQuatre agents superen el curs de l'Escola de Policia Catalunya

Quatre agents de la Policia Local de Santa Perpètua, tres homes i una dona, han aprovat i superat el [ ... ]

Avui ha començat la programació de la Setmana de la Gent Gran
26 Set 2022 12:29 - RedaccióAvui ha començat la programació de la Setmana de la Gent Gran

Des d'avui i fins al 30 de setembre a Santa Perpètua se celebra la Setmana de la Gent Gran coincidint [ ... ]