En els primers quatre mesos de l’any s’han comptabilitzat 2.108 persones de la comarca que han deixat el tabac, segons les dades recollides pels equips d’atenció primària de l’ICS al Vallès Occidental. El nombre d’exfumadors en el primer quadrimestre de l’any 2021 supera ja els abstinents en el consum de tabac durant tot el 2020 quan es van registrar 2.086 persones.
L'ICS ha fet públiques aquestes dades ahir 31 de maig coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac que tancava la vint-i-dosena Setmana Sense Fum. En el marc d’aquestes iniciatives, diversos equips d’atenció primària de l' àrea Metropolitana Nord de l’ICS han organitzat activitats i han participat en mitjans locals a fi de maximitzar la difusió de missatges contra el consum de tabac.
L’atenció primària és el punt de referència per deixar de fumar. Ajudar en la deshabituació tabàquica de la població fumadora i sensibilitzar al respecte dels perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d’iniciar-se (com el dels joves), és un dels eixos d’actuació dels equips d’atenció primària. Totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar poden comptar amb professionals de primària, tant de Medicina de Família com d’Infermeria, que els donaran les eines i el suport necessaris per aconseguir-ho, segons informa l'ICS en un comunicat.
Durant la pandèmia, els equips d’atenció primària han continuat oferint aquest suport en la mesura de les seves possibilitats a les persones usuàries que així ho han demanat. L’augment d’exfumadors registrat en aquest inici d’any 2021 marca una clara tendència per consolidar aquesta tasca, com ja es feia abans de l’arribada de la COVID-19.
La Setmana Sense Fum és una iniciativa impulsada per les societats catalana i espanyola de medicina familiar i comunitària. Amb el lema d’aquest any “Deixar de fumar. La teva altra vacuna”, la campanya posa de manifest el gran benefici que té en la salut el fet de deixar de fumar, fent aquesta analogia tant potent com és la de vacunar-se contra un altre perill com és el coronavirus
De fet, segons dades publicades pel Departament de Salut, s’estima que a Catalunya moren cada any gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. A més, segons el mateix Departament, el tabaquisme és un factor de mortalitat per COVID-19 en gent gran i de risc d’infecció en joves.
Foto: Imatge d'arxiu de la senyalització de la Setmana Sense Fum al CAP Santa Perpètua / L'Informatiu