hola

“Estic trist perquè no puc celebrar el meu cumple” o “Tots els dies són iguals”. Aquestes són algunes de les respostes que a través d’Instagram han fet arribar joves perpetuencs d’entre 12 i 18 anys en una enquesta on des de la redacció de l’Informatiu es preguntava com estaven vivint les restriccions provocades per la Covid-19. Els adolescents i joves són també víctimes d’aquesta crisi sanitària i el distanciament social, en un moment en que el grup d’iguals pren gran importància, és un dels factors que més els afecta. “Cada vegada ho porto millor, però és estressant estar sis hores amb mascareta a l’insti o “M’enfada veure gent de la meva edat fent festes com si res”, contesten mostrant també altres preocupacions.

Davant d’aquest nou paradigma, el Servei d’Infància i Adolescència de l’Ajuntament de Santa Perpètua ha hagut d'adaptar-se per seguir acompanyant als adolescents del municipi. Ho han fet per ajustar-se a la normativa canviant dictada per la pandèmia però sobretot, expliquen, per “poder donar servei a aquells adolescents que estan patint, amb la nova realitat, les conseqüències socials, emocionals i econòmiques d’aquesta crisi”.

La restricció que més ha fet canviar aquestes dinàmiques ha estat la de no poder oferir espais de relació grupal. Amb les modificacions contínues en la normativa que s’han realitzat en el darrer any, els adolescents han anat perdent el vincle amb la Promotora. L’actual Procicat permet les trobades de fins a sis persones en grups estables en l’àmbit socioeducatiu, però aquesta limitació i el fet que no puguin barrejar-se fa que els joves no vulguin assistir. Aquesta nova tendència dificulta les intervencions grupals i ha obligat als equips referents de la Promotora a adequar les seves estratègies a un acompanyament més individualitzat i digital, per tal de no perdre el contacte amb les persones usuàries habituals. “S’ha perdut l’essència de l’espai de relació. Pensem que els joves troben a faltar un lloc on poder estar amb els seus”, expliquen la Marina, la Sara i el Xavi, educadors de la Promotora. En les sessions individuals sobretot ofereixen acompanyament en els deures i les tasques acadèmiques, però també és un espai on parlar sobre com estan vivint aquesta situació. En tractar-se de sessions individuals també han detectat que “els joves que venen tenen més espai on poder dir la seva i estan més comunicatius”, afirmen. Les sessions grupals no s’han perdut.

L’equip d’educadors continua oferint dinàmiques als grups classe de secundària. També col·laboren amb l’equip docent en els espais de tutories i amb els orientadors pel que fa al suport per alumnes amb més dificultat d’encaix en els centres. I és que aquesta pandèmia també ha provocat que les desigualtats s’eixamplin en els grups més desafavorits. La bretxa digital, l’oportunitat d’accedir a recursos, la pobresa,... són factors que dificulten encara més el treball amb alguns joves i adolescents del municipi. “Des de l’equip estem preparats per, en qualsevol moment, tenir contacte amb els joves que ho necessitin ja que estem en un moment d’emergència social”, expliquen des de la Promotora. No només s’ofereix suport als instituts. A les escoles de Primària, l’equip DIMO acompanya de manera individual aquells infants amb més necessitats socials, sempre en col·laboració amb la resta de professionals implicats. A més, des del mes de novembre aquest equip compta amb un nou professional contractat gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Això ha permès assignar un dinamitzador de l’equip DIMO a cada escola pública del municipi amb la qual cosa s’eviten riscos. El Punt Jove també s’adapta a la nova situació i aposta per mantenir les assessories presencials sobre temes acadèmics, formatius, de mobilitat, laborals, d’habitatge, salut,... i tot tipus de consultes. A més, col·labora estretament amb els equips DIMO i de la Promotora, buscant els recursos més adequats a cada demanda. El Servei d’Infància i Adolescència ha endegat aquest curs també un nou servei de suport emocional per a adolescents i joves que permet abordar les seves preocupacions i acompanyar el malestar provocat per la pandèmia en un espai de confiança. Els diferents equips del servei d’Infància i adolescència de l’Ajuntament també han intensificat la seva presència a les xarxes socials. Des del servei consideren que “les xarxes segueixen sent un bon suport per accedir a les inquietuds dels adolescents i tenir un canal de comunicació amb ells i elles”.

Foto: A les tutories individualitzades sobretot s’ofereix suport per fer deures però també es treballen les emocions / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua se suma al Dia Mundial de la lluita contra la Sida
01 Des 2021 13:50 - RedaccióSanta Perpètua se suma al Dia Mundial de la lluita contra la Sida

Avui és 1 de desembre, Dia Mundial de la lluita contra la Sida. Per aquest motiu, el balcó de l’Ajuntament [ ... ]

Alkaria posa en marxa una campanya de solidaritat amb Cuba
01 Des 2021 13:48 - RedaccióAlkaria posa en marxa una campanya de solidaritat amb Cuba

L'ONGD Alkaria duu a terme una campanya de Solidaritat amb Cuba amb l'objectiu d'aconseguir material [ ... ]

El Gran Recapte preveu que les donacions siguin un 40% inferiors a la de l'any passat
01 Des 2021 10:05 - RedaccióEl Gran Recapte preveu que les donacions siguin un 40% inferiors a la de l'any passat

El Gran Recapte organitzat per la Fundació Banc d’Aliments calcula que les aportacions ciutadanes [ ... ]