hola

Missatges colpidors de dues persones que han fet processos migratoris molt durs i que ha tingut una molt dura arribada a Catalunya. Això es va poder escoltar divendres 18 de desembre en l'acte organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua amb motiu del Dia Internacional de la persona migrada. Va ser una conversa telemàtica amb el kurd Rami Tattan i el ghanès Ousman Umar a través del canal de Youtube de l'Ajuntament de Santa Perpètua.

Rami Tattan va explicar la seva fugida des de la seva Síria natal quan les bombes i la guerra el situaven en la disjuntiva de morir o haver de matar i com en el seu viatge van passar de tot, molta por al mig del mar, sense combustible i com en arribar a Grècia, els campaments de refugiats eren el no res.

Per la seva part, Ousman Umar va explicar el seu periple que va començar amb 12 anys. Des de Ghana va anar a peu fins a Líbia on es va estar quatre anys treballant i mal vivint com un esclau. Quan va continuar el seu viatge per dues vegades ca acabar en les mans de màfies que els donaven unes fustes per construir-se les barques per arribar a Europa, barques que s'enfonsaven i deixaven morts al mar Mediterrani.

L'arribada a Catalunya tampoc és fàcil, més aviat, molt difícil. Umar va explicar que va estar en un CIE com si fos un delinqüent, empresonat, tot i que era menor d'edat i després va estar vivint al carrer fins que la Montse, la seva mare catalana, el va convidar a casa seva. Ell va confessar que aquella nit no va dormir, només plorava pensant què havia fet ell per haver passat aquell infern.

L'arribada de Tattan, va ser diferent però molt difícil, com a refugiats van anar a una antiga escola de Sabadell on cada família tenia una habitació. Hores d'ara tot continua sent complicat perquè, tot i que la seva mare sí que té els papers en regla com a refugiada, ell no.

Malgrat tot, Tattan i Umar van llençar missatges esperançadors. Umar creu que hi ha molta gent bona i que si fan xarxa tot seria molt millor i Tattan demana a la ciutadania que perdi la por als migran,ts que s'apropin i els coneguin perquè tots som humans.

La regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Neus Garcia, va subratllar que el dret humà de migrar és una expressió valenta de la determinació individual de superar l'adversitat a la recerca d'una vida millor i va destacar que la xerrada buscava sensibilitzar i fer reflexionar sobre la migració.

La conversa sobre el Dia de la persona migrada organitzada per l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va ser seguida en directe per una trentena de persones i algunes van enviar preguntes als dos conferenciants. La gravació d'aquesta xerrada, subvencionada per la Diputació de Barcelona, està disponible al canal de youtube @ComunicacióSPM.


Foto: Tattan i Umar durant la xerrada / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Fènix desplega les seves ales amb l'èxit de la primera activitat del projecte, la fira urbana Block
22 Abr 2024 12:21 - RedaccióEl Fènix desplega les seves ales amb l'èxit de la primera activitat del projecte, la fira urbana Block

La primera activitat del projecte Fènix va tenir lloc aquest dissabte 20 d’abril al parc dels Ametller. [ ... ]

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]