El Ple ha aprovat instar al Govern de la Generalitat que pacti amb l'ajuntament un calendari immediat de pagament del “deute ciutadà” acumulat per la Generalitat amb Santa Perpètua, que és de 2.724.314,29 d’euros. La Corporació també reclama revertir les retallades en sanitat i els seus serveis de primària pendents en el nostre municipi i la creació d'un Fons Català extraordinari per a la reconstrucció social i econòmica dotat amb un mínim de 300 milions d’euros. La proposició va comptar amb el suport dels grups municipals de santa perpètua en Comú, PSC i Ciutadans i el vot en contra d'Esquerra.
La proposta també demana al Govern de la Generalitat un nou Fons de Cooperació Local destinat als ajuntaments, impulsar una política pública d’habitatge que sigui ajustada a les necessitats de Santa Perpètua, una nova Llei de Barris per recuperar la inversió de la Generalitat en aquells barris del nostre municipi amb més necessitat de regeneració social i urbana i establir un mecanisme de co-governança local de repartiment i gestió dels nous fons de recuperació europeus extraordinaris Next Generation-EU.
Per últim, la Corporació demana més recursos als ajuntaments, per mitjà del retorn dels fons FEDER que la Generalitat de Catalunya va retirar a les corporacions locals, a les universitats i als centres de recerca per l’any 2020 i l'elaboració de la Llei de Governs i Finançament Local de Catalunya.
Correlllengua
La Corporació ha donat suport al Correllengua 2021 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat. El consistori també es compromet a donar suport a les entitats i grups del municipi interessats a organitzar el Correllengua i aportar la infraestructura i l’ajuda necessàries per al bon desenvolupament de les activitats programades. Per últim, el Ple dona suport a les iniciatives de voluntariat promogudes per la CAL i encaminades a facilitar l’apropiació i l’ús del català oral entre persones i col·lectius, especialment entre la població nouvinguda. Aquesta proposta va comptar amb el vot favorable dels grups de Santa Perpètua en Comú, Republicà i PSC i el vot en contra de Ciutadans.
Conferència sobre el Futur d'Europa
El Ple ha aprovat per unanimitat participar com Ajuntament a la Conferència sobre el Futur d'Europa per tal de tractar els desafiaments socials més urgents revelats per la pandèmia des d'un enfocament transparent i inclusiu, per tal d'aconseguir un efecte multiplicador dels esforços per a la reconstrucció. L'Ajuntametn es compromet a facilitar els recursos necessaris per a la participació de la ciutadania del municipi, organitzant diàlegs locals de la mà de la societat civil que contribueixin al coneixement de la Conferència i a l'acompliment de les seves finalitats. També insta al Govern de la Generalitat que faciliti recursos organitzatius i materials als ajuntaments i a les entitats civils europees com el Moviment Català Per Europa per tal de poder organitzar aquestes sessions de ciutadania arreu del territori amb rigor, amb un calendari i un format homogeni. A més, insta a les institucions de la Unió Europea que ajudin als ens locals europeus a impulsar la participació de la ciutadania i que les conclusions que des del Món local s’assoleixin en relació als debats de la Conferència sobre el futur d’Europa organitzats en els municipis es tinguin ben presents, i siguin recollides i publicades per tal que en quedi constància material, i que les propostes finals que més destaquin siguin debatudes i, si s’escau, aprovades per part de totes les institucions de la Unió.
Dia de l'Orgull LGTBI+
El Ple ha manifestat novament el compromís de l’Ajuntament de desplegar i fer complir la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a Santa Perpètua de Mogoda. La Corporació, per unanimitat, condemna amb contundència les agressions produïdes al col.lectiu LGTBI, i aprofita per demanar als partits polítics una actitud i comportament responsable en totes les seves manifestacions públiques, deixant de banda la crispació i les lluites partidistes en reivindicacions de la pròpia ciutadania. També es demana coherència entre el seu ideari programàtic i el seu recolzament a causes i manifestacions ciutadanes.
L'Ajuntament també s'ha compromès a commemorar, celebrar i posar en valor entre tota la ciutadania dates assenyalades per al col·lectiu LGTBI+: el 28 de juny –Dia mundial de l’Orgull de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals– i el 17 de maig –Dia mundial contra l’homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia– programant actes adreçats a persones de totes les edats, i fomentant l’organització d’esdeveniments per part d’entitats o ciutadania, per tal de donar visibilitat a una lluita per a la que el Ple ha mostrat suport en múltiples ocasions.
Per últim, es torna a instar al govern de la Generalitat i de l’Estat a la modificació dels documents susceptibles de discriminació a famílies homoparentals i/o monoparentals, substituint pare/mare per tutor/a, així com, la revisió de la Llei 21/1987 del 11 de novembre, en matèria d'adopcions, acolliments familiars i altres ordres de protecció i també es reclama a la Generalitat a desplegar totalment la Llei 11/2014. Especialment una part essencial per a la lluita contra la violència envers les persones LGTB, com és el decret que regula el règim sancionador per a les persones que assetgen i violenten les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals. També el Ple insta als partits polítics a fer partícips als representants del col·lectiu trans, en la reforma de la llei 3/2007 del 15 de març.
Foto: Ajuntament de Santa Perpètua / L'Informatiu