L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i els portaveus dels quatre grups municipals del Consistori, Adelino Macías, de SPEC, Montse Vinyallonga, del grup Republicà, Pere García, del PSC, i Kevin Romero, de Cs, han signat aquest divendres 24 de juliol a migdia el document d'impuls del Pacte de Ciutat de Santa Perpètua de Mogoda sota l'eslògan Teixim futur i esperança. Es tracta d'un acord de consens polític i social que emplaça a identificar els reptes a superar, les línies estratègiques d'intervenció i la relació de propostes per reimpulsar la vida econòmica social i cultural de Santa Perpètua. "Totes les nostres actuacions han d'anar encaminades a la protecció de la ciutadania i a la reconstrucció econòmica i social de Santa Perpètua per a que ningú es quedi enrere", detalla el document que dibuixa el full de ruta per elaborar el Pacte i preveu la creació la Taula del Pacte de Ciutat, formada per l'alcaldessa, els portaveus dels quatre grups municipals i els presidents de les tres Àrees Municipals. Durant el procés, que es perllongarà fins a final d'any, es convocaran sessions de treball amb els diferents actor socials i econòmics, que treballaran les diferents línies, amb l'objectiu que el Ple Municipal pugui aprovar el document final el mes de desembre.
L'alcaldessa, Isabel Garcia, ha manifestat que "sense dubte, la signatura d'aquest acord és històrica i la fem també en una situació històrica que no havíem viscut mai" i ha valorat que "ens hem unit els quatre partits de l'Ajuntament i penso que aquest fet confereix un important sentit de responsabilitat del nostre Consistori". "Avui hem signat un document que recull els objectius, les metodologies, les línies de treball i el calendari i ens en duem deures per treballar-los", ha explicat la primera edil que ha destacat que "es tancarà el pla de xoc i es començarà amb el Pacte que és a més llarg termini amb la complicitat dels quatre grups del Consistori per teixir futur i esperança per la qualitat de vida tant del nostre municipi com de tota la seva ciutadania".
El portaveu del grup de SPEC, Adelino Macías, ha titllat la signatura de "fita històrica, que farà qeu concertem amb la ciutadania, els agents econòmics i socials una proposta de reactivació econòmica i social del municipi". Macías ha assenyalat que "Santa Perpètua ha demostrat un cop més que és un municipi capdavanter, on sabem pactar i arribar a acords i on teballarem colze a colze tots els grups municipals per tenir un Pacte de Ciutat engrescador i modern, teixint futur i esperança".
Per la seva part, la portaveu del grup Republicà, Montse Vinyallonga, també considerava aquest Pacte "com una esperança dins d'aquesta pandèmia, una esperança i una il·lusió per al futur". "El pacte servirà tant per pal·liar els problemes que té la població a causa de la crisi sanitària, però també intentarem treure coses bones i fer una Santa Perpètua en la qual tots visquem més còmodes i sigui més nostra i més sostenible, ens l'estimem més i puguem viure igual de bons veïns i veïnes com hem estat en l'època de confinament", ha manifestat.
El portaveu del grup municipal del PSC, Pere Garcia, ha assenyalat que "hem de considerar l'acte d'avui una fita històrica i important perque, a diferència que a altres poblacions, els quatre grups que formem aquest Consistori hem estat d'acord". El portaveu socialista també ha destacat que el pacte és basa en "defensar les persones, especialment, que han sigut les més perjudicades i crec que són la prioritat que hem de tenir en aquest temps".
El portaveu del grup municipal de Cs, Kevin Romero, també ha titllat l'acte d'"històric" i s'ha mostrat satisfet pel fet que "ens hem unit els quatre partits amb representació a l'Ajuntament per donar-li forma a la ciutat que volem crear en un futur". "Totes les crisis comporten uns canvis i hem aconseguit posar-nos d'acord en unes línies bàsiques per arribar a la ciutat que desitgem", ha conclòs.
El document d'impuls també preveu obrir un canal d'informació i participació general a la ciutadania i a les entitats a través d'una plataforma web
Com a proposta inicial de Línies Estratègiques, el document d'impuls preveu la recuperació de l'activitat econòmica, la creació d'ocupació, la formació, la innovació i el treball cooperatiu; la preservació i l'enfortiment de l'equitat, la cohesió social, la inclusió i la perspectiva de gènere; i l'impuls de l'estratègia de ciutat orientada al desenvolupament sostenible, la transició energètica i l'emergència climàtica i la protecció del medi ambient.
En aquestes línies estratègiques, el Consistori també inclourà les propostes que es reclamen a altres administracions públiques com ara la lluita contra la pobresa i l'exclusió social; la revisió i ampliació del contracte- programa de Serveis Socials; la construcció d'una residència pública per a gent gran; la posada en marxa d'un CUAP al CAP La Florida i el reforç del sistema sanitari; un finançament just per a les Escoles Bressol Municipals; l'increment de les freqüències de la línia R8 de Rodalies; la supressió de barreres arquitectòniques a l'estació de La Florida; el traçat alternatiu de la R3 i connexió amb la R8; l'intercanviador de les línies ferroviàries R8- R4; la instal·lació de barreres sonores a l'AP7 i a la R8 i la reducció de la velocitat a l'AP7 per reduir la contaminació.
El document d'impuls també preveu obrir un canal d'informació i participació general a la ciutadania i a les entitats a través d'una plataforma web, on recollir propostes i disposar de la informació necessària per afavorir la participació ciutadana enfocada en els objectius del Pacte de Ciutat.
Foto: L'alcaldessa i els portaveus dels grups municipals durant la signatura / Josep Cano