hola

Roda de premsa d'ICVPolítica - ICV

El grup Parlamentari d'ICV-EUiA ha presentat un total de quinze esmenes als pressupostos de la Generalitat de Catalunya 2014 relatives a problemàtiques que afecten directament Santa Perpètua de Mogoda. La construcció de l'Escola Els Aigüerols, la dotació per presentar al Ministeri de Foment el traçat alternatiu de la línia R3 al seu pas per Santa Perpètua i la consecució del baixador de la R8 són algunes de les esmenes presentades, segons han informat aquest 27 de novembre en roda de premsa la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia; i el coordinador local d'ICV, Manel Llord.

 

Pel que fa a l'Escola Els Aigüerols, els coordinador local d'ICV ha manifestat que "reclamem i creiem que és imprescindible la construcció de l'Escola, que té projecte i que al pressupost 2012 ja comptava amb el cost del dret de superfície. No és només imprescindible des del punt de vista docent, si no que també cal construir-la per poder fer l'Escola d'Adults en un edifici en condicions al barri de Can Folguera, espai que actualment ocupen les línies de Primària de l'Escola Els Aigüerols".

 

En el cas de les esmenes presentades relacionades amb els problemes de la xarxa ferroviària al seu pas pel municipi, Manel Llord ha explicat que "hem sol·licitat, partida per a la documentació tècnica per presentar al Ministeri de Foment el traçat alternatiu de la línia R3 i la consecució del Baixador de la R8".

Un altre paquet de les esmenes presentades són relatives a la promoció econòmica i industrial. "És absolutament imprescindible la millora i la inversió en els polígons industrials i la duplicació de la dotació del Servei d'Ocupació a Catalunya per a plans d'ocupabilitat", ha detallat el coordinador d'ICV Santa Perpètua. També s'ha presentat la inclusió als pressupostos d'un carril bici que uneixi els polígons de Santa Perpètua i Sabadell a la B-140.

Recuperar la sisena hora a les escoles públiques del municipi per equiparar-les als centres concertats, restaurar el servei d'urgències nocturnes del CAP de Santa Perpètua, que es va perdre el 2011, i la farmàcia de guàrdia de nit són altres de les esmenes presentades. També se sol·licita recuperar les subvencions a les escoles bressol municipals i a l'Escola Municipal de Música i Dansa, que van desaparèixer el curs 2010-2011, per "evitar carregar més l'esforç a les famílies i a l'Ajuntament", segons ha detallat Manel Llord.

Les esmenes també fan referència al deute que manté la Generalitat amb l'Ajuntament de Santa Perpètua. "Creiem d'absoluta necessitat recuperar els avançament que hem fet de la Llei de barris, del Pla director urbanístic de Gallecs i del sector de Can Filuà, aquests dos últims responsabilitat de l'Incasòl. Aquest deute, que ascendeix a més de 4 milions d'euros, està repercutint molt seriosament en les finances municipals amb una important pèrdua de liquidesa que comporta que l'Ajuntament hagi de sol·licitar crèdits i pagar els corresponents interessos, que considerem il·legítims, perquè no correspon a la ciutadania assumir-los", ha manifestat el coordinador d'ICV i regidor d'Hisenda de l'Ajuntament.

L'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha agraït la implicació dels diputats d'ICV-EUiA i ha manifestat que els pressupostos de la Generalitat "no responen les necessitats de la ciutadania". "A l'inici de mandat, ens vam marcar tres objectius prioritaris, realistes, que és el que ens agradaria que fessin també les altres administracions, Generalitat i Estat, i no és més que estar al costat de les persones que estan patint i fer-les acompanyament; aconseguir una administració el màxim d'eficient possible; i la reactivació de les polítiques d'ocupació", ha explicat l'alcaldessa. "Per sortir de la crisi de forma cohesionada, necessitem uns pressupostos que apostin pels equipaments en educació, en salut, en polítiques socials i, sobretot, el que necessitem és que el govern de la Generalitat tingui a les persones com l'eix principal de les seves polítiques", ha indicat Isabel Garcia, que ha lamentat la manca d'acompanyament de les administracions estatal i autonòmica als ajuntaments que estan "sols" i que "sense tenir les competències, estan fent grans esforços amb pocs recursos per acompanyar les persones, mantenir els serveis i sortir en les millors condicions possibles".

Pel que fa a la comarca del Vallès Occidental, la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas ha explicat que les esmenes presentades als pressupostos 2014 de la Generalitat tracten "bàsicament sobre equipaments llargament reivindicats i clarament necessaris com escoles, instituts, centres de salut i algun hospital, però també residències de gent gran que estan pendents o que requereixen de reformes i temes de mobilitat sostenible, que no requereixen molt pressupost sinó una millor estructuració".

En total, Marta Ribas ha explicat que el grup parlamentari d'ICV-EUiA ha presentat més d'un miler d'esmenes als pressupostos 2014 de la Generalitat als que ha titllat d'"antisocials" i que impliquen retallades "de classe i de gènere" que comportaran "conseqüències molt greus per a la ciutadania, especialment a les classes treballadores, d'increment bàsicament de la desigualtat, i que repercutiran especialment a les dones, el gènere més castigat per la crisi". Ribas ha lamentat que "en aquests tres anys de govern de CiU, la reducció s'ha fet en despeses clarament socials com ara educació (gairebé un 22%); en salut (un 16,3%); en empresa i en polítiques actives d'ocupació (gairebé un 29%)" i ha alertat que "estem a la cua d'Europa en despesa social destinant-hi només 6,5% del producte interior brut". La diputada ecosocialista també ha manifestat que "en molt poc temps estem retrocedint moltíssim en despesa social, en capacitat econòmica i en condicions i serveis per a la nostra ciutadania, pels quals havíem lluitat des de fa molts anys".

Ribas també s'ha referit a la privatització de serveis públics i a la venda de patrimoni públic i ha explicat que el Govern d'Artur Mas es planteja vendre el parc d'habitatge públic fet que considera "insultant, especialment en un moment en què la gent s'està quedant sense sostre". La diputada ha defensat que "la problemàtica més important a Catalunya és la desigualtat i la pobresa i l'increment de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) que presenta el pressupost és insuficient". "Creiem que el que ens cal és una renda garantida de ciutadania, estem esperant que es pugui debatre al Parlament a partir de la ILP que s'ha presentat amb 121.000 signatures, i que entenem que és la gran necessitat del nostre país", ha indicat Ribas que també ha fet referència a la partida de beques de menjador que considera "insuficient" i que hauria de ser oberta "per donar a cobertura a la totalitat dels infants que ho necessiten". La diputada també ha explicat que els pressupostos 2014 "s'han carregat absolutament la cooperació internacional. S'ha passat de 42 milions d'euros al 2012 a 6 milions el 2014. La cooperació és la nostra targeta de presentació al món, per què Catalunya es vengui al món com un país just socialment i no viatges a la Índia o a Israel".

Pel que fa als ingressos, Marta Ribas ha insistit que "hi ha una distribució molt desigual de qui està pagant la crisi i, si realment haguessin volgut fer uns pressupostos socials, també en ingressos fa temps que el Govern de la Generalitat hauria d'haver fet certes modificacions en impostos i en taxes, amb propostes com les que hem fet d'impostos més progressius". En aquest sentit, la diputada ha apostat per "una política fiscal en base al fet que qui més té pagui més i no pas una política fiscal que continua perpetuant les desigualtats" i ha considerat que per a la Generalitat "en un moment d'emergència social com l'actual, la primera necessitat hauria de ser renegociar el deute".

Els pressupostos de la Generalitat també presenten "una retallada importantíssima al món local". Segons explica Ribas, "la Generalitat torna a deixar a l'administració més propera a la ciutadania desprotegida i ofegada. Per una banda, incompleix pagaments i és calcula que té un deute de més de 1.200 milions d'euros amb els ajuntaments i per l'altra redueix un 79% la partida del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC)".

Foto: D'esquerra a dreta, Marta Ribas, Isabel Garcia i Manel Llord, durant la roda de premsa d'aquest matí / Francesca Mejías

0
0
0
s2sdefault