hola

Joan López

El Joan López ha publicat Balcón, bicicleta y compras locas, un recull de 65 relats escrits durant els dies de confinament a casa seva.

Ens trobem amb el Joan a la plaça del Casal Cívic. Compartim barri, som veïns i sovint ens hem creuat pel carrer. Aquest cop, seiem a un banc per conversar. Amb mascaretes i distància, és clar. Ell ha escrit un llibre i jo, tinc curiositat per descobrir que s'amaga darrere d'aquest títol: Balcón, bicicleta y compras locas. “A casa meva vam descobrir el balcó, un balcó petit que estava infrautilitzat i arrel de tot això, amb una petita taula, tot ho fèiem allà”, explica el Joan i resol la primera de les equacions. “La bicicleta és una mica l'exercici que hem fet tots durant el temps confinats”, segueix. I les “compras locas”? Ell m'explica que fa referència al que va passar els primers dies de confinament quan s'esgotava, per exemple, el paper de vàter i jo, descobreixo llegint l'exemplar del llibre que em va regalar, que “compras locas” és també el nom del grup de WhatsApp que van crear amb la seva dona i la seva filla per xatejar la llista de la compra en directe des del supermercat a mida que els queviures s'acabaven.

És un llibre que explica la part agradable de la situació

El Joan va viure el confinament domiciliari amb l'Ana, la seva dona, i l'Andrea, la seva filla. El seu fill petit, l'Antonio, viu als Estats Units i amb ell es comunicaven per videotrucada (una altra de les estampes que ens ha deixat la pandèmia). En els 65 relats que conformen el seu llibre hi ha molt de l'Ana i l'Andrea. De fet, va ser la seva filla qui el va convèncer per editar el llibre en paper. “Vam contactar amb una editorial que et permet fer l'autoedició i després ho posen a la venda i es pot comprar a les grans plataformes”, explica el Joan que destaca que “la intenció no és arribar a un públic molt extens ni fer grans vendes, sinó una cosa més aviat intimista com per exemple, poder regalar-li a la gent que m'anava seguint al Facebook”. I és que els relats i les fotografies que inclou Balcón, bicicleta y compras locas són les publicacions que el Joan anava fent a les seves xarxes socials i al seu blog demogoda.cat on hi escriu des de fa molts anys. Per ell, era una rutina. “En aquella situació que en un principi era angoixant perquè no sabies ben bé què fer o com omplir les hores, mica en mica vas agafant les teves rutines i és el que et permet tirar endavant”, explica el Joan que després de dinar, seia davant de l'ordinador i escrivia relats curts sobre el que estava vivint. A Lo nuevo cotidiano explica com les mascaretes s'han convertit en un complement imprescindible; a A salir para correr o salir corriendo relata la primera sortida a fer esport; a 13, Rue del percebe descriu el seu veïnat i a, Bizcocho, comparteix la recepta d'un pa de pessic. En la selecció de relats també hi ha espai per recordar. El Joan recorda la casa on vivia quan era petit, la seva primera comunió o quan la seva filla era petita. De fet, a l'Andrea li dedica uns quants relats. “Penso que psicològicament per la gent que no va tenir la sort de poder sortir cada dia a anar treballar almenys, com feia jo, va ser dur i, sobretot per la gent jove com la meva filla”, afirma el Joan. A Subirse por las paredes retrata amb humor la desesperació d'estar tancats i a Andrea, explica en una metàfora, quan la seva filla va fer de voluntària portant la compra a la gent gran.

Balcón, bicicleta y compras locas està ple de llocs comuns, d'experiències que la majoria vam viure quan ens vam tancar i és per això que el Joan creu que “molta gent es veurà identificada amb els relats”. També és un retrat del veïnat i de la seva vida en família. “No és un llibre per explicar la part penosa, sinó la part més agradable”, destaca el Joan que reconeix que la seva intenció “és que si algú està interessat en llegir-lo, passi una bona estona”.

Podeu descarregar l'entrevista del podcast de Ràdio Santa Perpètua.

Detall portada del llibre, color vermell Detall llibre obert, text Detall llibre, es veu una foto d'una bicicleta estàtica

Fotografies: la principal és d'en Joan López i les miniatures del llibre que ha publicat / Bárbara Arco.

Des que ens vam tancar es publica quinzenalment a la contraportada de l'Informatiu i es pot escoltar a Ràdio Santa Perpètua els dimecres després de l'Informatiu migdia. Si vols compartir la teva història, escriu-nos a linformatiu@staperpetua.cat i t'explicarem què has de fer.

0
0
0
s2sdefault

Altres la Contra

Albert Clos:
23 Des 2022 11:11 - AdministratorAlbert Clos: "El meu major somni seria continuar com ara, però viure més relaxat"

L'Albert diu que és una persona d'extrems i molt inquieta. Parlant amb ell descobreixes ràpidament [ ... ]

Chris Thwaite:
28 Nov 2022 14:24 - AdministratorChris Thwaite: "Tinc moltes ganes de que la meva família d'aquí conegui Austràlia"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]

Núria Pons:
08 Nov 2022 13:55 - AdministratorNúria Pons: "Jo penso que només es mor una vegada i es viu tots els dies"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]