hola

El Ple de l’Ajuntament  ha aprovat per unanimitat en la sessió extraordinària del 20 de maig un Pla de xoc que suposa una despesa de d’1.146.335,7 euros per a les arques municipals i té per objectiu pal·liar els impactes socials i econòmics que ha provocat la crisi sanitària de la Covid-19 al nostre municipi. Els quatre grups municipals, SPEC, Republicà, PSC i Cs han treballat de manera conjunta aportant propostes i arribant a aquest document final, tal i com es van comprometre en una declaració de la Junta de Portaveus el 30 d’abril.

La situació d’emergència sanitària ha generat dificultats i emergències socials i econòmiques en famílies i en comerços, empresaris i emprenedors. Aquest Pla de xoc pretén donar cobertura a una part però com va dir l’alcaldessa, Isabel Garcia, “de moment, aquest Pla de Xoc només compta amb recursos propis municipals. És el resultat d’una important reorientació dels recursos previstos al Pressupost Municipal 2020, per concentrar-los en aquells serveis i aquelles ajudes que considerem més urgents en aquests moments”. La primera edil va afirmar que espera que la Generalitat de Catalunya, l’Estat i la Unió Europea tinguin en compte que “els ajuntaments estem en la primera línia del combat contra la pandèmia i que necessitem recursos per fer-li front amb suficiència”.

L’Ajuntament ha establert en aquest Pla de Xoc quatre línies de noves actuacions i ampliació en relació al suport a les famílies; a la inserció laboral i als desocupats; a autònoms, comerços i establiments urbans; i per a la millora de l’atenció ciutadana i la digitalització, segons va explicar el primer tinent d’Alcaldia de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macías. Aquestes quatre línies tenen un import total de 530.396,57 euros. “Obrim una línia d’ajut per a la reobertura dels establiments comercials, obrim una línia d’ajuts a les famílies per la compra d’elements d’estructura interior a l’habitatge, reforcem la dinamització comercial, incrementem els serveis de salut pública als establiments d’alimentació i restauració, reforcem els serveis d’orientació i inserció laboral i el d’assessorament i suport al professional autònom”, va anunciar Adelino Macías.

Entre les accions incloses en aquestes quatre línies es troba un increment de beques menjador i d’escola bressol, més dotació per a ajuts d’urgència social, intervencions en matèria d’infrahabitatges o un nou model de casal d’estiu. També partides per a suport a la reobertura d’establiments i per a la digitalització i millores en atenció telefònica de l’administració.

D’altra banda, el Pla de xoc també inclou una línia d’ajuts fiscals que contempla la suspensió del cobrament de cànons i taxes relacionats amb les activitats suspeses pel decret d’Alarma com són les concessions administratives per a la prestació de serveis en espais i equipaments públics; les taxes del període de tancament forçós dels mercats setmanals i el mercat municipal; les taxes per a l’ocupació de la via pública i les de recollida dels residus comercials mentre els establiments han estat tancats. L’estimació, a l’espera de l’aixecament total de la suspensió, és de 73.731,13 euros.
El Pla de Xoc també preveu una línia relacionada amb el manteniment de l’activitat i l’ocupació dels serveis municipals i obres que l’Ajuntament gestiona amb empreses contractades i que van quedar paralitzades durant l’estat d’alarma. L’import estimat de les indemnitzacions generades per aquesta suspensió és de 542.208 euros.

El portaveu del PSC, Pere García, va donar les gràcies pel bon treball conjunt de govern i oposició. García, va insistir que “ara és el moment del Pla de Xoc que prioritza l’atenció a les famílies” i va subratllar que en aquests dos mesos la demanda a serveis socials ha crescut per culpa de la crisi i “des de l’Ajuntament les estem assistint des del primer dia”.


L’oposició, grup Republicà i Cs, tot i haver treballat conjuntament amb l’equip de Govern aquest Pla i aprovar-lo “per responsabilitat política” segons van insistir els dos grups, es va lamentar que no fos més ambiciós.

La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, va afirmar que aquest Pla no es pot quedar només en una modificació del pressupost de 2020 sinó que ha de ser un canvi de les polítiques cap a les persones “per fer una societat més justa i plural”. Vinyallonga va insistir que creuen que “és possible el treball conjunt i l’entesa per aconseguir aquest objectiu”. Per al grup Republicà falta aclarir "alguna de les mesures del Pla i més ajudes als autònoms, no només als comerciants, sinó als autònoms i petites i mitjanes empreses que generen ocupació perquè “la generació d’ocupació és un eix principal per sortir de la crisi”.


El grup municipal de Cs va titllar el Pla de Xoc de “decepcionant” sobretot pel que fa a les mesures per ajudar als comerços i empresaris locals. El portaveu de Cs, Kevin Romero, va argumentar que “en aquests moments els negocis no tenen liquiditat i la fórmula de la subvenció no és la més adequada” i va criticar la desestimació de les propostes de Cs com l’exempció de la taxa d’ocupació de la via pública per a les terrasses pel que resta d’any i només serà fins al setembre, la rebaixa de la taxa de residus comercial i d’un 25% de l’IBI al teixit econòmic.

L’alcaldessa, Isabel Garcia, va respondre que les rebaixes fiscals que proposava el grup municipal de Cs no són possibles legalment. i va insistir que “ni el pla de xoc ni el pacte de ciutat podran resoldre malauradament la situació de crisi sanitària, social i econòmica sinó que dependrà de les administracions competents”.


El Ple extraordinari del 20 de maig es va iniciar amb un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19 i es va dur a terme de manera telemàtica. La ciutadania el va poder seguir pel Ràdio Santa Perpètua i el web de l’emissora i veure en streaming pel facebook de la Ràdio i pel compte youtube de l’Ajuntament.

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Altres notícies - Especial Coronavirus