hola

Des de la declaració de l'estat d'alarma s'ha produït una reducció notable dels nivells de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen i partícules, segons dades de l’Ajuntament de Santa Perpètua. Un estudi de la Regidoria de Desenvolupament Local estableix que els nivells de contaminació han caigut a Santa Perpètua un 68% durant l'estat d'alarma. La Regidoria de Medi Ambient ha detectat algun dia d’aquest mes d’abril fins a una reducció del 83 per cent en la contaminació de l’aire en relació al mateix dia de l’any passat. Les dades s’han extret de l’estació de control de la contaminació situada a l’avinguda de Canalis, prop de l’avinguda de l’Onze de Setembre, que forma part de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica.

Aquesta reducció està directament relacionada amb la reducció dràstica del trànsit originada per l’estat d’alarma decretat per fer front al coronavirus. El diòxid de nitrogen (NO2) és el contaminant típic emès pels tubs d'escapament dels vehicles a més de per les calderes industrials i domèstiques, sent un dels principals factors que influeix en la qualitat de l'aire urbà. Desenvolupament Local afirma que els nivells de diòxid de nitrogen a Catalunya s’han reduït una mitjana del 60% en relació als darrers cinc anys en el mes de març. Els nivells de partícules PM10, provinents de la contaminació generada per la combustió en motors de combustible fòssil, la indústria, la pols en suspensió i cremes agrícoles, també ha experimentat un notable descens d'entre el 5% i el 26% a Catalunya. Aquest contaminant, no té una relació tan directa amb les emissions provinents del trànsit.

A Santa Perpètua de Mogoda, la reducció de les partícules PM10 durant l'estat d'alarma ha estat també molt destacable. La mitjana setmanal ha baixat del valor recomanat per l'OMS, però alguns valors màxims segueixen sent superiors als recomanats.

Els nivells de concentració de contaminants experimenten una variació molt gran entre els diversos dies de la setmana, amb descensos acusats els caps de setmana i festius. També hi ha una variabilitat molt alta en funció de la climatologia, amb descensos acusats els dies de pluja.

El diòxid de nitrogen (NO2) és el contaminant típic emès pels tubs d'escapament dels vehicles a més de per les calderes industrials i domèstiques, sent un dels principals factors que influeix en la qualitat de l'aire urbà.


Foto: La Rambla sense cotxes en una imatge del mes d'abril / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Altres notícies - Especial Coronavirus