hola

Els establiments que poden romandre oberts malgrat el decret de confinament són els comerços d’alimentació i productes de primera necessitat així com els farmacèutics, les òptiques i els que venen productes ortopèdics, entre d’altres. A Santa Perpètua existeixen un bon nombre d’establiments sota aquestes característiques que garanteixen la compra d’aliments. Tot i això, treballadores d’aquests comerços han viscut durant els darrers dies situacions estressants provocades per l’emergència sanitària que ha fet que alguns ciutadans comprin de manera massiva als supermercats. La situació ara comença a normalitzar-se i la clientela es mostra respectuosa amb les mesures preses pels establiments.

Al Mercat Municipal, el president de l'Associació de Concessionaris, Octavi Quero, explica que viuen la situació amb incertesa i dia a dia i agraeix que "la bogeria de la setmana passada hagi acabat". "Vam haver d’estar moltíssimes hores i atenent a moltíssima gent en situació d’histèria" però reconeix que ara "tot està més tranquil". Els ciutadans ens comencem a habituar a la situació i això ho estan notant també els botiguers. Al Mercat Municipal l’horari és ampli, de 7 del matí a dues de la tarda, i els clients hi acodeixen de manera esglaonada. Pel que fa a les mesures de prevenció preses, els botiguers es netegen constantment les mans i porten guants de làtex, mascareta i desinfectant que utilitzen constantment, especialment per a la neteja dels datàfons després de cada ús. Els paradistes del Mercat Municipal donen l'opció als seus clients a fer les seves comandes via whatsapp i recollir-les al mercat a l'hora acordada. Amb aquesta mesura també es reduiex l'espera a les instal·lacions.

Paula Núñez és una jove perpetuenca caixera d’un dels establiments alimenticis ubicats al municipi i explica que la situació és estressant tot i que cada cop més els clients son més respectuosos amb les mesures de prevenció i amb els propis treballadors. Malgrat això, explica que des de dimecres passat s’han viscut actituds irracionals de compra massiva que van provocar el desabastiment de les botigues i situacions tenses fruit d’una histèria col·lectiva. "Dissabte, vam haver de tancar portes perquè la gent va massificar el supermercat, no respectava les mesures de prevenció ni de distància entre persones i es van generar comportaments fora de lloc cap a les treballadores", explica Núñez. En aquest sentit, recorda que "arriben camions tots els dies de tots els productes" i que menjar "no faltarà". Aquesta jove anima la ciutadania a comprar amb normalitat i expressa que "nosaltres arrisquem la nostra salut i la posem a disposició de tothom i el que esperem es que la gent faci cas del confinament i el respecti".

Paula Núñez lamenta que, en general i al seu establiment, siguin les persones grans les que menys cas fan de les restriccions "venen de dos en dos o amb els seus nets a comprar i no fan cas de les recomanacions de posar-se guants o mantenir les distàncies fins que se’ls diu més d’un cop". Les persones grans són les més vulnerables davant d’un contagi per això cal que no surtin de casa. Les mesures de prevenció a l’establiment on treballa passen per no deixar passar a més de vint persones a les instal·lacions i haver-ho de fer amb guants i es recomana l’ús de mascaretes. A més, s’han dibuixat línies a terra per tal que les cues es facin guardant les distàncies de seguretat.

La Sara Martínez és també una jove de Santa Perpètua que treballa en un supermercat, en el seu cas de Mollet del Vallès. Reconeix que la situació es viu amb incertesa, especialment perquè tant ella com els seus companys i companyes estan exposats al contagi i els preocupa poder contagiar la seva família. Explica que a la seva feina també s’han pres mesures, especialment, de distanciament amb els clients i recomana que intentin tocar el menys possible les superfícies del supermercats i que els productes que toquin siguin els que s’emportin. 

La cadena catalana Bon Preu Esclat, amb dues plataformes al municipi, va anunciar aquest dimecres 18 de març la reducció dels horaris dels seus establiments dins del marc de mesures pel Covid-19. Les botigues obriran entre les 9 i les 20 hores però tancaran una hora, de 15 a 16 hores per fer tasques de neteja i desinfecció. A més, la companyia ha anunciat un bonus de 200 euros per als empleats a jornada completa i per aquells que tenen contractes a temps parcial la part proporcional.

Condis, també amb plataforma a Santa Perpètua, també ha pres mesures excepcionals com, per exemple, reservar la primera hora del matí, de 9 a 10 h, exclusivament per a majors de 65 anys. Aquesta mesura entrarà en vigor el divendres 20 de març.

Foto: Un dels paradistes del Mercat Municipal mostra una comanda feta per whatsapp / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Altres notícies - Especial Coronavirus