hola

Santa Perpètua forma part de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS) que es va constituir formalment ahir en un acte a Barcelona. Altres 30 ajuntaments, que representen el 44% de la població de Catalunya, també s'hi han adherit.


L’objectiu fundacional de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l’acció conjunta dels diferents municipis alhora d’impulsar polítiques públiques.

La voluntat d'aquest nou col·lectiu és intensificar una estratègia territorial compartida, per fer de l’Economia Cooperativa, Social, Solidària (ESS) un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d’ocupació de qualitat i per impulsar d’un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.

La primera aliança municipal per impulsar i compartir experiències d’ESS treballarà per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, orientades a l’eficiència i amb un alt retorn social, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.

La Xarxa de Municipis per l'Economia social i solidària tractarà d’explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos del territori i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia i el tinent d'alcaldia, Albert Ortiz, han assistit a l'acte fundacional juntament amb representants dels municipis de Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Dalt. Està previst que la Xarxa de Municipis es vagi ampliant en les properes setmanes i mesos.

El Pla de Treball 2017-2019 que ha marcat la XMESS té tres línies estratègiques d’actuació: ajudar a enfortir l’economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l’àmbit per part dels seus membres.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha explicat que amb la creació de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària s'obre la possibilitat de crear ocupació potenciant el cooperativisme i amb altres fórmules alhora d'iniciar un negoci i ha recordat que un dels principals objectius es crear llocs d'ocupació. 

Una estratègia territorial per potenciar l’ESS

L’impuls per crear la XMESS arrenca de la I Trobada internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona el 22 i 23 d’octubre de 2015. Durant la jornada, es va donar a conèixer el manifest titulat “Cap a una Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària”, al qual s’adheriren ja disset municipis. Així mateix, els ajuntaments de Badalona, Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet es van constituir en el grup impulsor d’aquesta entitat.

Fins al moment han tingut lloc diverses reunions de treball amb participació tant dels representants polítics com del personal tècnic dels diferents ajuntaments que han permès definir com ha de ser la Xarxa així com elaborar la proposta d’Estatuts i el Pla de treball del 2017-2019 de la Xarxa. Aquests aspectes han estat debatuts i consensuats en el marc de tres trobades: el 16 de març a Badalona, el 10 de juny a Sabadell i el 30 de novembre a Santa Coloma de Gramenet, organitzades pels ajuntaments respectius.

Només a Barcelona, hi ha més de 4.718 iniciatives socioeconòmiques que treballen amb els criteris de l’economia social i solidària (2.400 entitats del tercer sector, 1.197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives d’economia comunitària) i que generen al voltant d’un 8% de l’ocupació total i representen un 2,85% del total d’empreses de la ciutat.

Tal com recull l’estudi L’economia social i soli­dària a Barcelona (2016), a la ciutat entre totes elles sumen més de 53.000 perso­nes contractades, més de 100.000 persones voluntàries, més de 500.000 sòcies de con­sum i 113.000 mutualistes. Trobem iniciatives d’ESS presents en tots els sectors d’activitat econòmica, des de l’energia fins a la cultura o l’alimentació.


Foto: Representants dels municipis de la nova Xarxa / XMESS
 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua encadena el quart mes consecutiu de reducció de l'atur
08 Jun 2023 13:52 - RedaccióSanta Perpètua encadena el quart mes consecutiu de reducció de l'atur

El mes de maig ha tancat amb un total de 1.205 persones en situació d’atur a Santa Perpètua de Mogoda. [ ... ]

Desenvolupament Local i Comerç reben 185.000 euros de nous ajuts de la Diputació
30 Maig 2023 13:55 - RedaccióDesenvolupament Local i Comerç reben 185.000 euros de nous ajuts de la Diputació

Les regidories de Desenvolupament Local i Comerç han rebut 185.000 euros de la Diputació de Barcelona [ ... ]

L'Institut Andreu Nin guanya la desena edició de l'ElectroCatFP
29 Maig 2023 10:53 - RedaccióL'Institut Andreu Nin guanya la desena edició de l'ElectroCatFP

L’Institut Andreu Nin d’El Vendrell es va proclamar dissabte 27 de maig guanyador de la desena edició [ ... ]