hola

Yulissa posa a can Folguera.

La Yulissa va néixer a Lima (Perú) fa 30 anys i va arribar a Santa Perpètua al 2017. És mare de la Rosa i l'Steven i quan treu una mica de temps lliure, li agrada córrer, escriure i cuinar, sobretot fer postres. Diu que els “alfajores” li surten boníssims! Es defineix com una persona noble i a vegades, una miqueta tímida, però en aquesta entrevista surt de la seva zona de comfort i ens obre el seu cor i les portes a la seva vida.

Et defineixes com una persona tímida però t'has atrevit a participar al Portes Enfora. M'agrada fer coses que no faria. He de superar cada obstacle que se'm presenta.

T'has trobat amb molts obstacles en la teva vida? Sí, molts i la veritat és que costa molt aixecar-se i enfrontar-s'hi, però intento aixecar-me cada cop amb més força. Ets una dona lluitadora? Jo crec que totes les persones que surten del seu país deixant tot enrere, em sembla que son persones lluitadores i valentes, perquè és molt difícil deixar el que ja coneixes, la teva família, els teus amics...

Què és el que més et va costar quan vas arribar aquí? Quan buscava feina em van fer moltes propostes indecents. Això és el que més em va afectar. Recordo plorar molt perquè mai m'havia passar això. Quan una busca feina és quelcom digne, per tirar endavant la teva família, no per fer altres coses. M'entristreix perquè segur que moltes persones s'han vist en la necessitat d'acceptar-ho i s'aprofiten d'aquesta necessitat.


Tria una cançó

Yulissa es col·loca els auriculars per escoltar la seva cançó

Flor pálida, Marc Anthony: “He escollit aquesta cançó perquè vaig anar alconcert de Marc Anthony amb la meva germana i la meva mare i quan vaig escoltar la lletra em va encantar. Me la dedico a mi mateixa!”


A què et dedicaves en el teu país? Estudiava traducció i interpretació. Em vaig quedar en el tercer any i no vaig portar el certificat d'estudis cap aquí i a més, quan vaig veure el que costaven els crèdits no m'ho podia permetre.

Però finalment estàs estudiant? Sí. Estic estudiant Dret a distància a la UNED.

I per què Dret? Perquè m'agradaria poder ajudar a la gent extrangera perquè lamentablement molts advocats estafen, de fet a mi em van estafar. M'agradaria ser advocada d'estrangeria.

Quins records tens del Perú? Tinc molts records amb els meus avis. Recordo que al Nadal el meu avi muntava l'arbre i la meva àvia un pessebre enorme. Recordo enganxar les figuretes que s'havien trencat amb la meva germana. El meu avi ens despertava molt d'hora per sortir a córrer i tot i que llavors renegava molt perquè era adolescent, ara li agraeixo perquè m'encanta l'esport. La meva àvia era una gran dona, molt carinyosa. Crec que eren els millors avis!

Què és per a tu la família? És el meu motor. Tant els meus pares, com els meus fills, la meva germana i els meus nebots.

Tens molt bona relació amb la teva germana. És la meva companya de tota la vida. Sempre ha estat al meu costat, en els pitjors moments i m'ha donat uns nebots meravellosos, que son com els meus fills.

Què és el que més t'agrada de ser mare? M'agrada, cada cop que em desperto, veure el somriure dels meus fills i quan em fan cartes i dibuixos.

I què és el més difícil? La falta de temps. De vegades no arribo a tot. Vaig una mica estressada, caminant ràpid i provo de tranquilitzar-me. Em desfogo fent esport.

Jo crec que no hi ha una altra felicitat!

Quins valors intentes transmetre als teus fills? L'amor per sobre de tot. L'empatia i també l'autoestima. Jo crec que de l'autoestima parteix tot. Han d'aprendre a estimar-se tal com son.

Si poguessis tornar enrere, canviaries alguna cosa? M'agradaria abraçar més els meus avis i dir-los el molt que els estimo. Un no sap el que té fins que ho perd!

Què t'agradaria que et passés a la vida? Res especial. Jo ho deixaria tot com està.

Ets feliç ara? Tot i les circumstàncies, sí, soc feliç. Perquè hi ha salut i puc estar amb la meva família, amb les persones que estimo. Jo crec que no hi ha una altra felicitat!

Podeu descarregar l'entrevista del podcast de Ràdio Santa Perpètua o veure-la al YouTube de l'Informatiu.

Foto: Angélica Álvarez / Nil Ventura.

Portes Enfora és un projecte de l'Informatiu i Ràdio Santa Perpètua (Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda) produït per Mashup. Direcció del projecte Cesca Mejías Coordinació Bàrbara Arco Realització Sílvia Pagès Ajudant de direcció i producció Edith Plantada Càmera Edith Plantada Auxiliar Anna Carbonell Edició i prostproducció Judit Polo Foto fixa Nil Ventura Difusió Marta Hiraldo i Natalia Guerrero Muntatge de so Diego Fernández.

 

0
0
0
s2sdefault

Altres la Contra

Albert Clos:
23 Des 2022 11:11 - AdministratorAlbert Clos: "El meu major somni seria continuar com ara, però viure més relaxat"

L'Albert diu que és una persona d'extrems i molt inquieta. Parlant amb ell descobreixes ràpidament [ ... ]

Chris Thwaite:
28 Nov 2022 14:24 - AdministratorChris Thwaite: "Tinc moltes ganes de que la meva família d'aquí conegui Austràlia"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]

Núria Pons:
08 Nov 2022 13:55 - AdministratorNúria Pons: "Jo penso que només es mor una vegada i es viu tots els dies"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]