L’Ikhrame va néixer al Marroc. La Riahana va arribar del Regne Unit. La Irene, el Justo i el Tristang van deixar Veneçuela. La Heidy i l’Eliana provenen de Colòmbia. L’Ezequiel va arribar des [ ... ]
PortadaL’empresa de Santa Perpètua Due Logística ha fet entrega aquest dijous 5 de desembre d’un camió [ ... ]
SocietatEls Mossos d'Esquadra han denunciat a dues persones que caçaven fringíl·lids a la riera de Caldes, [ ... ]
SocietatAriadna Mingueza ha disputat recentment dos partits amistosos amb la selecció espanyola sub-23. La [ ... ]
EsportsLa Crazy Party i el festival urbà Elements són les dues propostes més votades a l’Assemblea [ ... ]
SocietatLa Regidoria de Joventut té en marxa fins al 8 de desembre una enquesta en línia sobre el Pla Jove [ ... ]
SocietatEl servei de Deixalleria mòbil continuarà funcionant amb regularitat durant les festes de Nadal. Així, [ ... ]
SocietatL’Ikhrame va néixer al Marroc. La Riahana va arribar del Regne Unit. La Irene, el Justo i el Tristang van deixar Veneçuela. La Heidy i l’Eliana provenen de Colòmbia. L’Ezequiel va arribar des de Cuba. L’Adelia i la Dolores van fer el seu viatge des d’Andalusia. La Fabia prové de la República Dominicana. Actualment tots són veïns de Santa Perpètua de Mogoda i tots formen part del projecte Mi(g)rades que ha realitzat l’Ajuntament amb motiu de la commemoració el 18 de desembre del Dia Internacional de les persones migrades. Els seus testimonis de vida i migració protagonitzen una mostra formada per onze plafons de gran format amb els seus retrats i l’enllaç per poder escoltar les entrevistes radiofòniques.
Del 9 al 18 de desembre el passeig de la Florida, entre les rotondes de la Font i de Joan Miró, acull l’exposició Mi(g)rades, testimonis de vida i migració a Santa Perpètua de Mogoda. La mostra és el resultat del treball realitzat des de les regidories de Ciutat Diversa, Joventut i Comunicació de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i recull els testimonis d’onze persones que han viscut processos migratoris i que actualment són veïns i veïnes del municipi. L’exposició està formada per onze plafons de gran formats amb retrats dels protagonistes, una breu descripció del seu procés migratori i un codi QR que en escanejar-lo et porta a l’espai podcast de Ràdio Santa Perpètua on estan totes les entrevistes del projecte, que s’emetran també a partir del 17 de desembre en el magazín La Companyia.
L’Ajuntament ha programat també un acte el 13 de desembre obert a tota la ciutadania. A partir de les 17 hores tindrà lloc des de la plaça de la Vila l’espectacle itinerant Arrived, d’Adrian Schvarzstein i Jurate Sirvyte Rukstelei. Aquesta peça teatral mostra dues persones, un home i una dona, que arriben del passat i veuen el món actual amb ulls una mica diferents. Durant el recorregut, interactuen amb les persones que es van trobant. Arrived finalitzarà al parc dels Països Catalans on es farà a partir de les 18 hores l’acte de reconeixement a les protagonistes de Mi(g)rades durant el qual es presentarà el projecte i es farà un petit obsequi als participants.
La regidora de Ciutat Diversa, Sandra Gómez, ha explicat que per a la selecció de les persones participants es va fer una crida a la ciutadania coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les persones migrades de l’any passat i també, es van tenir en compte les persones que participen a les activitats realitzades des del Punt d’Informatiu i Acollida (PAI). “L’objectiu és donar veu a aquests veïns i veïnes de Santa Perpètua perquè creiem que cada persona que ha fet una migració té un relat interessant, ple de pors i incerteses, de coratge i determinació”, explica Gómez. Per la seva banda, la regidora de Comunicació i Joventut, Tamar Zamora, ha destacat que el projecte Mi(g)rades és fruit de la feina d’un any realitzada pels diversos departaments de l’Ajuntament i ha agraït a les onze persones que han volgut compartir el seu testimoni. Zamora ha explicat que “amb Mi(g)rades volem posar sobre la taula també els paral·lelismes que hi ha entre aquests testimonis de migració per dibuixar la realitat del nostre municipi, una realitat diversa i molt rica”.
La ciutadania podrà conèixer gràcies a Mi(g)rades el viatge que van fer des de Veneçuela la Irene, el Justo i el Tristang als anys 2011, 2023 i 2024, respectivament. També es podrà acostar a les històries de vida de la Heidy i l’Eliana que van arribar des de Colòmbia al municipi al 2023 i al 2022. El mateix any que l’Ezequiel arribava des de Cuba i la Ikrame des del Marroc. Uns quants anys abans, al 2017 i el 2018, van fer els seus respectius viatges la Riana (des de Londres) i la Fabia (des de la República Dominicana). Els testimonis de migració més antics els devem a la Dolores, que va arribar amb tan sols 10 anys a Santa Perpètua a l’any 1964 des de la província de Cadis, i a l’Adelia, veïna del municipi des de 1999. El seu relat de vida ha esdevingut malauradament pòstum ja que l’Adelia va morir el dia 21 de novembre. L’exposició és un homenatge a la dona que va ser i a l’empremta que va deixar en les persones que la van conèixer.
Foto: La mostra es podrà visitar al passeig de la Florida / Josep Cano
La revocació del règim de dedicació del regidor Adelino Macías, la modificació de la composició del Grup Municipal de Santa Perpètua en Comú i la modificació de la composició d'òrgans col·legiats i de representació a ens supramunicipals pel cessament del tinent d'alcaldia Adelino Macias són alguns dels punts del ordre del dia de la sessió que celebrarà aquest vespre la Corporació de Santa Perpètua.
La sessió s'iniciarà amb una Declaració institucional de commemoració del 25 de novembre de 2024, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, amb els suport dels grups municipals de SPEC, ERC, PSC, PP i CS. , La declaració reafirma el compromís municipal amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. L’Ajuntament continuarà treballant en la prevenció contra les violències masclistes i contra la desigualtat amb una política prioritària i transversal que arribi de forma clara a tota la seva ciutadania. La declaració recorda que des del mes de gener d'enguany, cada inici de ple es dedica un minut de silenci a les dones, nenes i nens que han estat assassinades durant aquell mes
Altres punts destacats del Ple de novembre són l'aprovació inicial del Pla Director d'Aigua Regenerada. L'àrea de Territori, Canvi Climàtic i Desenvolupament Local considera que la reutilització de l’aigua regenerada permet garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics i mitiga, també, l’impacte dels períodes de sequera. Així mateix potenciar l’aigua regenerada permet estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca, com ara el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials. L'Ajuntament manifesta que l’aigua regenerada és, per tant, una part de la solució davant l’emergència climàtica.
En l'àrea de Territori també destaca la modificació puntual del Pla General Municipal d'Ordenació per a la regulació del canvi d'ús de local a habitatge en edificacions existent. Això comportarà que durant un any no s'atorgaran llicències per a canvi d'ús mentre es redacta la nova figura de planejament.
El Ple també té previst aprovar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) en relació al temps d'intervenció dels regidors i regidores de la Corporació i la modificació del Reglament de Participació Ciutadana. En aquest sentit es proposa ampliar el temps de resposta per part dels regidors i regidores ponents del punt tractat objecte de debat, i ampliar-ho dels 2 minuts actuals a 5 minuts. També es proposa modificar el temps d’intervenció directa de la ciutadania en el torn de precs i preguntes, ampliant els temps d’intervenció del minut actual a tres minuts.
La Corporació també debatrà tres mocions, una de suport a la Declaració de Prada en defensa del Català que presenten els grups municipals de SPEC, d’ERC i PSC ;un altres que presenten aquest mateixos tres grups municipals a proposta de les entitats del Consell de Cooperació i Solidaritat Internacional de Santa Perpètua: Per la pau, aturem la guerra a Gaza i el Líban, no a l’escalada bèl·lica al Pròxim Orient. I la darrera, una moció per a uns pobles i ciutats segurs i cohesionats, que presenten els grups municipals de SPEC, ERC, PSC, PP i CS.
Foto: Ajuntament de Santa Perpètua / Josep Cano
L’Ajuntament de Santa Perpètua ha obert aquest dilluns 18 de novembre fins al 27 de novembre el període per a que les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i social puguin sol·licitar ser beneficiàries de la campanya Cap Infant Sense Joguina: els seus drets en joc.
La novetat d'aquest any és que l'Ajuntament organitza la campanya conjuntament amb Creu Roja que s'encarregarà de la recollida, la preparació de lots i l'entrega a les famílies demandants beneficiàries. La regidora de Serveis Social, Ana Bajo, ha expressat "estem contents perquè tenir Creu Roja a Santa Perpètua fent tasques social ens agrada i ens ajuda a tenir la nostra gent encara més cuidada".
Aquest programa s’adreça a famílies amb filles i fills fins als catorze anys i té per objectiu que cap infant del municipi es quedi sense regal la Nit de Reis o la Nit de Nadal, segons la tradició familiar. Les famílies que vulguin ser beneficiàries ho han de demanar formalment presentant una instància específica a la seu electrònica de l’Ajuntament, o de forma presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), en horari de 9 a 14 hores. Per ser ateses de manera presencial, caldrà demanar cita prèvia a través del web municipal o al telèfon 93 574 32 34. Les famílies poden indicar quin tipus de joc o joguina creuen que pot agradar més als seus fills i filles.
La campanya inclou també la part de crida solidària i, novament, el Consistori comptarà amb el suport d'establiments associats a Els Comerciants que seran punts de recollida de llibres, jocs i joguines noves, no sexistes i no bèl·liques que es puguin aportar per part de la ciutadania fins al 2 de gener.
Foto. Imatge d'arxiu de recollida de joguines / L'Informatiu
El 20 de novembre comença la programació municipal amb motiu del 25N Dia Internacional de lluita per a l’eliminació de les violències masclistes. Sota el lema Som dones lliures, la Regidoria d’Igualtat torna a reforçar el seu missatge com ciutat que es declara lliure de violència masclista i compta amb la complicitat de la ciutadania per aconseguir la seva erradicació.Per això ofereix espais de sensibilització i debat per condemnar la violència exercida contra les dones pel fet de ser dones.
El Vapor, Recepció del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) acollirà del 20 de novembre al 4 de desembre l’exposició De l’ombra a la llum. Es tracta d’una producció de l’Institut Català de les Dones. La Premi Nacional de Cultura 2017 Maria Espeus retrata quinze dones que han viscut la violència masclista. Elles han estat a l’ombra, tancades, ferides, però ara es mostren davant la càmera sense complexos.
L’acte central del 25N tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a les 19.30 h en el mateix espai de l’exposició al Vapor, Recepció MTIV. Les joves participants de l’Experiència d’Aprenentatge Servei Identifiquem i actuem davant les violències masclistes seran les encarregades de donar lectura al manifest institucional del 25N. Després a la Sala Telers es representarà l’obra Les preposicions en el marc de la programació d’Efímera. La companyia El Somni Produccions oferirà una peça teatral basada en el retrobament de cinc amigues i el despertar d’un record que farà saltar pels aires la certesa de la seva amistat.
El programa clourà el dilluns 25 de novembre a la plaça de la Vila, on durant tot el dia estarà exposada Sabates vermelles, en homenatge a les dones assassinades durant el 2024. Aquesta activitat també es fa en col·laboració amb les joves d’Identifiquem i actuem davant les violències masclistes.
El 25N inclou també una campanya a les xarxes socials de l’Ajuntament de Santa Perpètua on s’aniran explicant les diferents violències masclistes amb frases clares i concises que les descriuen i petits vídeos.
Foto: Detall del material promocional del 25N / Josep Cano