hola

15 de novembre de 2017 //

El centre tradicional de Santa Perpètua al voltant del Mercat és l’espai natural i històric on el comerç de proximitat i la convivència troben el seu lloc d’assentament i arrelament. I se’ns està morint per causes naturals i organitzatives.

Les causes naturals es divideixen entre el canvi de costums de la ciutadania que s’estima més els aspectes pràctics dels supermercats, per una banda; la manca d’una resposta activa, autogestionada, atenta als nous models comercials, per part dels comerciants; i per últim, el deseiximent d’una administració municipal a qui ja va bé que les grans superfícies prenguin el control del comerç. La primera no té remei: la gent és com és; la segona depèn del projecte dels comerciants (del mercat i de l’entorn): si volen ser proveïdors dinàmics i dinamitzadors de la ciutadania, o es resignen a anar-se arraulint i tancant per servir només a Centre Vila; i la tercera depèn de la voluntat política de l’equip de govern.

Les causes organitzatives haurien de fer reflexionar els gestors de la cosa pública, aparentment inclinats a traslladar l’espai de trobada i lúdic des de l’entorn del parc Municipal al parc Central. Hi ha causes objectives de responsabilitat municipal en l’agonia del mercat i el comerç proper: la supressió de la parada de l’autobús urbà; el trasllat del mercat dels dijous; la manca d’iniciativa pel que fa a les parades abandonades; el deplorable estat urbanístic de la plaça; la facilitat amb què se suspenen temporalment els espais d’aparcament al voltant.

Són causes que depenen d’un projecte de ciutat que em sembla que no respon a les necessitats i els interessos de tots els ciutadans de Santa Perpètua, els perpetuencs de tota la vida, i els que en som d’adopció. Votem el que votem.


Domènec Guimerà. Can Taió 

0
0
0
s2sdefault