Ferran Soriano i les lletres és una exposició ampliada i un xic diferent a les que ja va realitzar a Sant Boi de Llobregat i L’Hospitalet l’any 2016, però és que Santa Perpètua és diferent i existeix una vinculació important. L’Espai 1 de Santa Perpètua acull l’exposició d’aquest artista, molt vinculat a Santa Perpètua, especialment amb l’Homenatge als poetes d’Amics de Santiga. Amb aquesta mostra l’escultor inicia la commemoració dels 50 anys del començament de la seva trajectòria artística. En aquesta entrevista ens parla de la seva passió, l’escultura i també de la poesia, a la qual hi ha dedicat part de la seva vida. El seu treball és una barreja d’aquestes dues passions i la mostra de Santa Perpètua, que es podrà visitar fins al 26 de maig n’és un clar exemple.
Per segon cop torna a exposar a Santa Perpètua amb una mostra resum dels 50 anys que porta relacionat amb l’art. Què destacaria de Ferran Soriano i les lletres?
La relació amb la poesia, molt condicionada a la meva amistat amb poetes, alguns d’ells com el Josep Navarro, de Santa Perpètua. De fet el poeta Paco Candel va estar present el dia de la inauguració i amb ells hem passat moltíssimes estones i m’han ajudat i seguit a moltes exposicions.
Vostè ha dit que «l’exposició podria representar un cert retrobament amb un lloc, Santa Perpètua». Quina és la relació entre Santa Perpètua i l’exposició?
Sentia moltes ganes de tornar a Santa Perpètua i ben podria ser un comiat (no vull que ho sigui). Unir el meu món d’arts amb la poesia i que sigui aquí a Santa Perpètua és una alegria per a mi. En aquest municipi, fa molts anys vaig ser convidat al primer homenatge als poetes que es feia a Santiga i es va generar una relació molt estreta amb el grup impulsor, encapçalat pel Josep Navarro i la resta de perpetuencs implicats. El mur dels sentiments, l’homenatge als poetes i la meva posterior col·laboració amb la creació d’una placa ha esdevingut tota una relació emocional important amb Santa Perpètua. No n’he nascut ni viscut mai però el vincle hi serà sempre.
Què podrem trobar a l’exposició?
Se’m coneix bàsicament com a escultor però he estat molt involucrat amb la poesia i a l’any 2003, en una exposició a Nova York se’m va ocórrer descriure les obres amb un poema (ja escrivia poesia) perquè em semblava que donava sentit a l’exposició. Això va ser un detonant per començar a ser més conegut entre els poetes i això va ser un detonant que em descobrissin en el món de la poesia i llavors les exposicions han anat en aquesta línia. La de Santa Perpètua és una mica més extensa perquè l’espai és molt maco i he pogut complementar la mostra amb altres elements. Hi ha un total de deu peces, algunes d’elles de dimensions considerables com ara la dedicada a Miquel Martí i Pol, vora els tres metres d’alçada.
De Miquel Martí i Pol i seva hi ha precisament una escultura a la plaça que porta el mateix nom, al barri de Can Folguera.
Sí. I tinc una anècdota sobre aquesta peça!
Quina és?
Inicialment havia d’instal·lar-se a Santiga, al costat del safareig. Va ser un encàrrec de Josep Navarro per al poeta Miquel Martí i Pol però finalment es va instal·lar a la plaça que porta el mateix nom.
Què és per vostè l’art?
És la meva vida. Una vegada em van preguntar què m’havia aportat l’art i la meva resposta va ser que m’ha donat l’oportunitat de que, sent una persona modesta, conèixer una quantitat de persones molt importants per a mi com ara el Paco Candel, el Miquel Martí i Pol i, fins i tot, Rafael Alberti. Això amb la meva feina d’origen no ho hauria pogut experimentat. Totes aquestes relacions i coneixements han influenciat en la meva manera d’entendre la vida i el món.
La seva obra és un reflex també de la seva admiració pels poetes i la poesia. Com es relaciona la poesia amb l’escultura?
Intento expressar pensaments o sentiments en la meva obra. En Miguel Martí i Pol, sense saber que era poeta ho va expressar molt bé durant una presentació que va fer d’una exposició meva a Nova York: Ferran Soriano, poeta de l’espai. Arribar fins aquí s’ha de sentir. Quan em pregunten què vol dir alguna obra en realitat és personal, cadascú hi ha d’entrar perquè és un art visual i no predomina com a base l’estètica. No soc decorador sinó que intento expressar pensaments o sentiments i sovint per explicar l’escultura i explicar-me-la a mi mateix faig un poema sobre aquella peça.
Gran nombre de les seves obres està exposada al carrer, a diferents municipis i ciutats. És important que al carrer hi hagi art? N’hi ha suficient?
Això està bé. Sempre és important trobar-nos amb art al carrer perquè així les persones ens acostumem a veure art encara que no l’entenguem. Majoritàriament no estudiem l’art com a expressió d’emocions i trobar-ho al carrer sempre és positiu.
Està l’art a l’abast de tothom?
Això és difícil de contestar perquè tothom hi inclou tot. Hauria d’estar perquè tothom tenim la capacitat de ser creatius en algun moment donat.
Vostè és un seguidor fidel de la Festa de l’Arbre i l’Homenatge als Poetes. Què destaca d’aquesta festivitat local? Quins records li porta?
Hi vaig ser al naixement de la festa gràcies al Paco Navarro i l’he seguida al llarg dels seus anys. Meva hi ha una placa a la paret dels sentiments de Santiga per a la poetessa Olga Xirinachs de l’any 1998. Va ser la segona dona homenatjada. És una iniciativa lloable i la paret dels sentiments és un testimoni de poetes de la terra que difícilment es troba a algun altre lloc.
Perfil
Nom: Ferran Soriano
Any i lloc de naixement: 1944, Barcelona
Professió: Escultor
Ferran Soriano comença a exposar individualment l’any 1970 i ha realitzat més de cent mostres a ciutats tant importants com Sevilla, Roma, Madrid, Tarragona, París, Nova York, Moscou i San Petersburg, entre d’altres. També hi ha escultures seves a espais públics a l’aire lliure o bé tancats a ciutats com l’Aquila, Sant Boi, Macerata, Collioure o la nostra, Santa Perpètua.
Al nostre municipi, Ferran Soriano va presentar l’any 2006 la mostra “35 anys de creació plàstica” des d’aleshores no havia tornar a exposar la seva obra. El mateix 2006 l’Ajuntament va adquirir l’obra escultòrica Solidària que actualment es troba ubicada a la Plaça Miquel Martí i Pol.
A la paret dels sentiments de Santiga hi ha una placa seva dedicada a la poetessa Olga Xirinachs i és que Soriano està molt vinculat al nostre municipi gràcies a la Festa Homenatge dels Amics de Santiga.
Foto: L’escultor Ferran Soriano amb una de les seves obres a l’Espai 1 de la Granja, Espai Cultural / Josep Cano