hola

Podrem escoltar-la en el marc de Mostra Mogoda on ens parlarà sobre Cuina saludable i conscient. La xerrada serà dissabte 27 d’abril a les 17 hores al Castell de Mogoda, però per anar obrint boca entrevistem a la Cristina que ens explica com i perquè va decidir fer el canvi per a una alimentació saludable. De fet, aquest canvi personal la va portar a descobrir la seva autèntica passió i la seva vocació. Ara, es dedica a ajudar a d’altres persones amb la seva consulta i també oferint tallers i xerrades. En aquesta entrevista és crítica amb la indústria alimentària, ens desvetlla alguns secrets i sobretot, ens motiva a fer un canvi que ens ajudi a ser més feliços. “Està molt bé tenir la consciència en l’alimentació però no és l’únic!”, afirma.


Què és la cuina terapèutica?
És buscar els beneficis, les propietats de cada aliment en benefici de millorar la salut a nivell energètic, de prevenció... per a mi és la millor medicina! Ha de ser bona, plaentera, que quan mengis un plat et sigui gustós. A vegades relacionem la cuina saludable amb avorrida o sosa i certament no té perquè ser així.

No només és perquè ens faci sentir bé a nivell físic sinó també emocionalment. Alimentació i emocions van lligades?
Totalment. Si nosaltres ens hem alimentat bé i els òrgans funcionen correctament, serà més fàcil que hi hagi una fluidesa d’emocions sanes. El millor exemple seria a nivell hepàtic. Quan estem més intoxicats, més carregats a nivell hepàtic, normalment tenim un caràcter més agressiu, ens enfadem més ràpidament...

La teva història personal, pot servir d’inspiració. Vas patir anorèxia i bulímia durant 10 anys, tenies una relació fatal amb el menjar... fins que un dia vas fer el clic! Què et va portar a fer aquest canvi?
Em vaig adonar que ja no era jo. A nivell físic, el primer, el que salta més a la vista però a nivell emocional també. Havia perdut la menstruació ja feia molt de temps. Això va ser el que em va tocar més la fibra. Com ja estava cansada de sentir-me malament em vaig dir: “O fas un canvi, o tu mateixa t’estàs emmalaltint”.

Per on vas començar?
El primer canvi va ser en l’alimentació. Quan tens la informació i entens quina relació hi ha amb els aliments i el funcionament del teu organisme és més fàcil fer el canvi. Jo sempre dic que la informació et dona la llibertat de poder escollir. Per a mi va ser vital entendre el perquè havia de menjar greixos i deixar tots aquells pensaments negatius que tenia. Quan es vol baixar de pes, sobretot les dones, hi ha una por brutal de consumir greixos i de fet, la indústria alimentària ho ha fet molt bé, totes les etiquetes de light es relacionen amb que et cuides. Però el teu organisme necessita greixos per funcionar correctament . Has de saber quins són els bons i els dolents i com els has de consumir.

D’aquest primer pas personal, de fer el canvi, a voler ajudar a altres persones en aquest camí.
El meu lema és Cuina sana per una vida activa. En el moment en que jo per necessitat em vaig posar en el món de l’alimentació i vaig veure els meus canvis, em van venir les ganes de compartir-ho. Tenim una força davant nostra molt gran. Si a mi m’havia ajudat tant, podia ajudar a d’altres dones que estaven en la mateixa situació. En aquell moment, vaig trobar la meva vocació, la passió per la cuina, la passió a menjar d’una forma equilibrada, per tenir energia, per funcionar bé...

Com es pot ajudar una persona que no té una bona relació amb el menjar?
Primer amb molt de carinyo explicant-li la importància que té menjar bé per a la seva salut. És conèixer la persona, saber quina és l’àrea que necessita millorar i donar-li exercicis per aconseguir-ho.

En el manifest que trobem al teu web dius: “Crec en una alimentació saludable, equilibrada, portada amb seny i coherència” Sembla fàcil, no? Per què costa tant a vegades, portar-ho a terme?
Primer perquè a nivell social no és fàcil. La indústria alimentària ho ha sabut fet super bé. Segon perquè no hi ha temps de cuinar. La indústria alimentària sap que la dona d’avui en dia no té temps per cuinar i llavors ho dona tot preparat, precuinat... Aquesta no és la solució. La solució és aprendre a cuinar d’una forma sana i ràpida. També costa perquè a vegades una alimentació de refinats, de precuinats té molt gust, hi ha molta sal, saboritzants, és més addictiva, dona plaer immediat... Per això és important que una cuina saludable, sigui bona igualment, sinó no t’aportarà plaer. Si tu acabes de menjar, i no estàs satisfet amb el que has menjat igual buscaràs les galetes.

Falta formació sobre nutrició a les escoles?
Sí, seria meravellós! Hi hauria d’haver-hi un canvi en la informació que es dona a nivell nutricional. S’hauria de donar més contingut, més valoració i hauria d’haver-hi classe de cuina. Perquè si ja ho aprens de petit, és molt més fàcil.

Tens una «fórmula màgica». Riu, balla, canta, escolta música, dorm, llegeix, surt amb els amics, tingues contacte amb la natura... Tot això és complementari a una alimentació saludable.
Està molt bé tenir la consciència en l’alimentació però no és l’únic! Si portes una vida sedentària, si no et toca la llum del sol, si no ets feliç, si no estimes, si no et deixes estimar... la força és la suma de tot. La salut és multifactorial. I a més, no t’ho agafis com una imposició. No ho miris com “tot això he de fer?” sinó com “quantes coses pucs fer!” i així és més fàcil.

Està molt de moda ara mateix això de l’alimentació saludable, ecològica, detox...
No és res nou. De fet, els nostres avantpassats ja feien depuracions, dejunis... O si anem més endarrere, no hi havia tant menjar en totes les èpoques de l’any i en qualsevol moment. Jo crec que s’ha tornat a recuperar un fet que ja és natural. El cos té els seus mecanismes naturals de depuració, els filtres... però el problema és el tipus d’alimentació que s’ha portat en els darrers anys amb més refinats, més processats, la qualitat d’aquest menjar amb una càrrega de tòxics molt elevada... i això interfereix aquest procés de depuració natural. Sinó ajudes a l’organisme a eliminar tot això, al final pot acabar passant factura.

La indústria en treu rèdit d’aquestes etiquetes.
Per desgràcia s’han sumat al carro! I a més a uns preus desorbitats! Aquesta és la part no tant sana, de tot aquest boom.

A més de la teva consulta individual, ofereixes cursos i tallers, participes a fires... De fet, dins de Mostra Mogoda, vens a parlar-nos de Cuina saludable i conscient. Què podrem aprendre?
El meu objectiu és transmetre unes bases de la cuina saludable i equilibrada, conèixer els orígens dels macronutrients més sans i d’on podem extreure els micronutrients. Explicaré bases d’aquesta cuina deliciosa i també parlaré de la salut multifactorial i sobretot, serà molt motivadora, molt inspiradora. Que la gent surti d’allà amb ganes de fer el canvi.

Què més tens entre mans?
Doncs ara mateix una de les coses més destacades és el Reset ¡Actívate! Són cinc dies de contacte amb la naturalesa que incorpora nous hàbits saludables combinant alimentació, coaching i esport. Queden dues places per aquesta activitat que faré de l’1 al 5 de maig.

Per acabar, algunes recomanacions. Què no falta en la teva alimentació?
Les verdures. Per a mi han de ser la base del plat per dinar, sopar i fins i tot, per esmorzar.

Un aliment que hagis descobert fa poc.
La col kale i em té el cor robat. La temporada que no hi és, la trobo a faltar.

Un aliment “prohibit” que et permets...
El prohibit número ú és el sucre blanc. I me’l permeto si vaig a algun restaurant a les postres. Me’l menjo molt tranquilament, eh.

Perfil

Nom: Cristina Manyer
Any i lloc de naixement: 1977, Súria
Professió: Coach de salut 

La Cristina era dissenyadora d’interiors però un canvi en la seva alimentació li va fer descobrir la seva autèntica passió. Va començar el camí a l’Escola de Cuina Energètica de Montse Brad­ford, va continuar a l’Escola de Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA) per acabar formant-se a l’IFPS Roger de Llúria especialitzant-se en Dietètica naturista i oriental, Cuina naturalista i oriental i Cuina aplicada a la dietoteràpia. En el mateix centre va aprofundir en Criança natural i nutrició esportiva. Impulsada per les ganes de saber-ne més va realitzar un curs intensiu de cuina RAW, un màster d’estiu en Crudivegània i Coaching Nutricional i Sanitari a l’ICNS. Ara combina la seva feina a la consulta amb tallers, formacions, xerrades, reptes... Podeu trobar tota la informació al seu web cristinamanyer.com

Foto: Cristina Manyer estarà a Mostra Mogoda dissabte 27 d’abril a les 17 hores parlant sobre Cuina saludable i conscient / Marta Clotet

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“El cante flamenco hay que cantarlo con la cabeza, la garganta y el corazón”
“El cante flamenco hay que cantarlo con la cabeza, la garganta y el corazón”

Entre la ciudadanía perpetuense hay músicos y cantantes y uno de los más laureados es Juan Manuel [ ... ]

Prakash Chukka: “L’educació i la formació és l’única manera de superar la misèria”
Prakash Chukka: “L’educació i la formació és l’única manera de superar la misèria”

La vida de Prakash Chukka està plena de superació i d’adaptació a les diverses situacions que s’ha [ ... ]

''A la nostra cultura el futbol ha estat sempre molt present al còmic''
''A la nostra cultura el futbol ha estat sempre molt present al còmic''

La principal sala d’exposició de Santa Perpètua, l’Espai 1, acollirà a partir d’aquest divendres [ ... ]