hola

Des de l’1 de gener el doctor Eduard Car­rión és el nou director de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Santa Perpètua de Mogoda després de quatre anys al capdavant del de Montornès-Montmeló. Assumeix el càrrec amb il·lusió i ganes d’oferir el millor servei als usuaris del municipi. En aquesta entrevista, feta durant una de les seves visites als centres d’atenció primària de Santa Perpètua al mes de desembre, ens explica quins són els seus objectius com a director, parla també de la situació de la sanitat pública a Catalunya i defensa potenciar una bona promoció de la salut per millorar els serveis que s’ofereixen.


Com afronta aquest nou repte?

És una oportunitat que em prenc amb moltes ganes. Realment és un repte molt important per a mi perquè, d’alguna manera, surto de la meva zona de confort després de 25 anys a l’àrea de Montornès-Montmeló. Me’n vaig del lloc on he treballat molts anys amb un equip humà i professional molt bo per dirigir un altre que per a mi és completament nou. Veig un gran potencial a Santa Perpètua i m’ho prenc amb moltes ganes.

Què li semblen els serveis que s’ofereixen a Santa Perpètua?
Encara conec poc de Santa Perpètua. Haig de valorar què tenim i què podem fer. Les dades que conec són les de comandament i en general, no són dolentes. Estem en una zona on l’atenció primària que es dona és de força qualitat, una comarca on l’atenció primària, probablement, destaca dins del que és Catalunya. Hem d’estar orgullosos de l’atenció primària que tenim.

Quins són els objectius amb els quals arriba a Santa Perpètua?
El principal és donar a la població un bon servei i satisfer les necessitats que tinguin. D’altra banda, com a direcció, també s’ha vetllar pels professionals que hi treballen. Si l’equip no treballa a gust o en les condicions i els recursos apropiats no podrem assolir l’objectiu principal. Són els dos eixos que haurem de treballar.

En quin moment es troba la sanitat pública catalana?
És un moment delicat. Hem passat uns anys difícils sobretot per la crisi i encara no veiem aquesta sortida massa clara. De totes maneres, la meva opinió és que la gerència de l’ICS actualment, juntament amb la Conselleria de Salut, està tenint un plantejament força adequat per al futur de l’atenció primària que no havia vist mai abans. L’alineament dels departament de salut, economia i finances amb el govern amb l’ICS com a proveïdor del Departament de salut, està donant els seus fruits. Tinc la confiança que en un futur a mig / llarg termini l’atenció primària es veurà reforçada. Aquesta és una reivindicació que hem tingut des de fa molt de temps i veig llum al final del túnel.

Venim d’una vaga al sector sanitari. Quines són les principals mancances als centres d’atenció primària?
Bàsicament de recursos econòmics. Els pressupostos que ens arriben són una mica prims per tot el que hem de desenvolupar. També hem de dir que estem patint els resultats de la crisi i no som els únics. Als hospitals, per exemple, també hi ha mancances. Nosaltres veiem la nostra parcel·la de l’atenció primària, reivindiquem i demanem més recursos però hem de ser conscients que el bon ús d’aquests recursos és importantíssim.

A què es refereix?
L’atenció primària no està ben valorada a nivell social i té una funció vital i els governs i els països haurien d’apostar fort. Quan l’atenció primària funciona bé podem reduir molt la utilització de tècniques avançades i costoses. M’explicaré. Si fem una bona prevenció d’una malaltia cardiovascular és probable que no es necessitin fer masses coronariografies.

Cal una bona promoció de la salut.
Sí. I podem evitar que moltes malalties arribin a desenvolupar-se.

A Santa Perpètua la crisi a la sanitat va arribar en forma de tancament de les urgències pediàtriques i nocturnes i el servei de ginecologia. Quina és la seva opinió al respecte? Pensa que són serveis que s’haurien de recuperar?
A vegades l’expectativa de la població o d’un usuari no es correspon amb les necessitats reals. Els recursos que tenim són limitats. Imagineu que un usuari pensa que se li ha de fer una ressonància i el professional valora que no. Per molt que aquest pacient rebi el millor servei del món no ho detectarà així i en realitat la seva necessitat real haurà quedat coberta. Altres vegades, per exemple, volem que sigui el metge qui participi del diagnòstic quan una infermera pot estar capacitada. El servei es dona i la necessitat està coberta. La societat actual tendeix també a medicalitzar molts aspectes de la vida diària i això repercuteix en una demanda superior a la raonable.

Quina és doncs la solució?
Cal cercar un equilibri entre l’oferta que oferim, que ha de tenir l’objectiu de cobrir les necessitats reals, amb la demanda dels usuaris. Tornem a l’educació sanitària i la importància que té.

Què li semblen les instal·lacions sanitàries de Santa Perpètua?
Al municipi tenim dos centres d’atenció primària, el de La Florida i el de Santa Perpètua. Pel poc que he pogut veure (a data 28 de desembre) hi ha aspectes que es poden millorar moltíssim, sobretot al CAP Santa Perpètua. El de la Florida és més modern, és un cap nou i per tant està millor condicionat. No hi ha res que no es pugui millorar amb el temps i bona voluntat.

A partir del 14 de gener les urgències passaran del CAP Santa Perpètua al CAP La Florida. Què ha motivat el canvi?
La voluntat de millorar les condicions en que es dona aquesta atenció primària continuada. Les condicions de treball al CAP de La Florida són millors que al de Santa Perpètua pel que fa a aspectes organitzatius, d’entorn, material i de treballar en millors condicions.

Perfil

Nom: Eduard Carrión
Any i lloc de naixement: 1964, Manresa
Professió: Metge de família

Format a la Unitat Docent de l’Hospital de Bellvitge, on també va fer els anys de residència de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària.
Sense comptar els anys de residència, ha treballat a l’Institut Català de la Salut des de l’any 1993. Va ser el 18 d’octubre d’aquell mateix any quan entra a l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Montornès-Montmeló, el qual ha dirigit des del juliol de 2014.

Va rebre la possibilitat de dirigir l’EAP de Santa Perpètua amb molta il·lusió i com a un repte personal i des de l’1 de gener està al capdavant de l’equip de Santa Perpètua de Mogoda.
Eduard Carrión també ha estat tutor docent de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària durant 11 anys. Li agrada dedicar el seu temps lliure a la muntanya, la lectura i les arts plàstiques: pintura i ceràmica.


Foto: El nou director del CAP Santa Perpètua i la Florida a les instal·lacions sanitàries del municipi / Txema Gerardo

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”
“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”

El tercer disc de The Perfect Fool va arribar a la Ràdio i ràpidament va seduir tothom. Simply therapeutic [ ... ]

"A Santa Perpètua hi ha molta afició sardanista però fins ara no teníem cobla"

Santa Perpètua disposa d'una nova formació musical, la cobla Santiga, que es va presentar durant la [ ... ]

"Escoltem i orientem a les famílies en moments puntuals de la vida"

La Roser Miralles és la coordinadora de l’Equipament socioeducatiu El Formiguer, de Santa Perpètua [ ... ]